Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,0377
Dolar
Arrow
34,0303
İngiliz Sterlini
Arrow
45,3604
Altın
Arrow
2830,0000
BIST
Arrow
9.900

SHP kurucusu Zülfü Hamit Altın 12Punto’ya konuştu: Partinin lideri Kılıçdaroğlu olmalı

Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) 28 Haziran’da kuruldu ve siyaset sahnesinde yeni bir tartışma başladı. SHP’nin kurucular kurulu açıklandı ancak aralarında siyaseten tanınan isimler yoktu. Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaoğlu ile bağı öne sürüldü fakat Kılıçdaroğlu’ndan “hayal ürünü” yalanlaması geldi. Herkesin merak ettiği soruları 12Punto SHP kurucusu Zülfü Hamit Altın’a sordu.

SHP kurucusu Zülfü Hamit Altın 12Punto’ya konuştu: Partinin lideri Kılıçdaroğlu olmalı

Caner TAŞPINAR 

Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) siyasete hızlı bir giriş yaptı. 

Kuruluş işlemleri 28 Haziran 2024’te tamamlanan SHP, Yargıtay başsavcılığının “faal siyasi partiler” listesinde yer aldı. SHP’nin merkezi ise Ankara’da Kızılay Karanfil Sokak’ta yer aldı.

SHP, 1995 yılında CHP ile birleşme kararı doğrultusunda kapanmıştı. 

SHP’nin yeniden açılması, CHP Merkez Yönetim Kurulu’nda gündeme geldi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, kurmaylarından SHP’nin hukuki durumuyla ilgili araştırma yapmasını istedi.

SHP’nin arkasında kim olduğu tartışmasında öne sürülen isim eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Kılıçdaroğlu bu iddiayı yalanlayarak “SHP’ye mi genel başkan olacakmışım? Böyle bir şeyler yazıldı çizildi. Bunların tamamı da hayal ürünü. Biz CHP’liyiz, CHP’nin Genel Başkanlığını yaptım. Başka bir parti arayışımız zaten olamaz” dedi. 

Bir başka konuşulan isim ise eski Bakırköy Belediye Başkanı CHP’li Bülent Kerimoğlu’ydu. 

SHP’nin kuruluşunun ardında kendisinin olduğu iddiasını yalanlayan Bülent Kerimoğlu dün 12Punto’ya yaptığı açıklamada“Ben CHP üyesiyim ve partimin başarısı için çalışıyorum. Bugün dünyada ve Türkiye’de solun gericiliğe ve ırkçılığa karşı yükselişinden memnuniyet duyarım elbette. Bizi parti dışına itme çabaları bunlar. CHP içinde siyaset yapmayı sürdüreceğiz” diye konuşmuştu.

SHP’NİN KURUCULARI

SHP’nin kurulmasının perde arkasında olduğu öne sürülen Kemal Kılıçdaroğlu ve Bülent Kerimoğlu’ndan yalanlama gelince gözler SHP’nin kurucular kuruluna çevrildi. 

SHP kurucuları şu isimlerden oluştu:

“Abdullah Çapar, Ahmet Arslan, Akın Gülay, Aziz Kızılarslan, Berat Umut Hoşgör, Burak Çelik, Diler Korkmaz, Doğukan Akdeniz, Emirkan Akdeniz, Emre Can Dursun, Enes Çelik, Engin Akyıldırım, Erdal Kayhan, Erdem Kaya, Erhan Kardeş, Gürkan Çelik, Hasan Korkmaz, İsmail Berk Güldoğan, Jale Ak, Kadriye Çelik, Mervenur Çelik, Mithat Çelik, Mücahit Çetinkaya, Okan Kanpara, Onur Karataş, Osman Ali Cavcı, Sabriye İçkilli, Selahattin Kardeş, Şaban Ergül, Tamer Demircan, Yunus Diler, Zülfü Hamit Altın.” 

(SHP kurucularından Zülfü Hamit Altın’ın parti kurma çalışmaları sırasında Ankara’da çektiği ve “Bir takım işler güçler” mesajıyla sosyal medya hesabından yayınladığı fotoğraf.)

SHP KURUCUSU ZÜLFÜ HAMİT ALTIN 12PUNTO’YA KONUŞTU

12Punto, SHP kurucularından Zülfü Hamit Altın’a ulaştı. 

Sinema ve tiyatro oyuncusu, yazar ve yönetmen olan Zülfü Hamit Altın, kurucular kurulundan bir arkadaşının teklifiyle partinin kuruluş sürecine katıldığını söyledi. 

İlk kurulan SHP döneminde Eyüpsultan ilçesi SHP delege kongre üyesi olduğunu anlatan Zülfü Hamit Altın bugün yeniden SHP’yi kurmak için yola çıkmasını ise “Kılıçdaroğlu’na yapılan ihaneti hazmedemedim” diyerek tarif ediyor. 

“KILIÇDAROĞLU’NA YAPILAN İHANETİ HAZMEDEMEDİM”

İşte SHP kurucusu Zülfü Hamit Altın’ın 12Punto’nun sorularına verdiği yanıtlar…

- Yıllar sonra neden SHP’yi kurmak istediniz?

ZÜLFÜ HAMİT ALTIN: Kurucular Kurulu’nun fikrini söylemiyorum, sadece şahsi fikrimi söylüyorum; kıymetli Türk siyasi tarihine gelmiş geçmiş en medeni en cefakar en hürmetkar, bütün sağı solu herkesi birbiriyle barıştırmaya çalışan Kılıçdaroğlu’na yapılan ihaneti hazmedemedim. Kılıçdaroğlu’na duyduğum saygı nedeniyle CHP seçmeniydim, partili değildim. Kılıçdaroğlu’na yapılan haksızlığın karşısında bana gelen bir teklif oldu. Ben sanatla uğraşan Türk tiyatro tarihine 7 oyun yazıp kabul ettirmiş, sinemada da tanınan bir oyuncu, yazar ve yönetmenim. Bana böyle bir teklif geldi.

“KILIÇDAROĞLU’NU PARTİNİN BAŞINA MUTLAKA GETİRİN DEDİM”

- Kimden geldi teklif?

ZÜLFÜ HAMİT ALTIN: Kurucular kurulundan bir arkadaşımız teklifte bulundu. Bana böyle bir teklif geldiğinde, ben de Kemal Kılıçdaroğlu’na ulaşın onu partinin başına mutlaka getirin arkadaşlar dedim. Böyle şahsi bir önerim oldu. Bu da benim Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na duyduğum saygı ve sevgiden kaynaklı. Madem ki parti genel başkanımızı bir kenara ittiler, o bir kenara itilecek biri değil, böyle bir oluşum varsa bu beni heyecanlandırır ama onun başında da Kemal Kılıçdaroğlu’nu görmek istiyorum. 

- Kılıçdaroğlu ile görüştünüz mü?

ZÜLFÜ HAMİT ALTIN: Benim Kılıçdaroğlu ile görüşmem olmadı.

- Bülent Kerimoğlu’nun da açıklamaları olmuştu, Sayın Kerimoğlu ile görüşmeniz oldu mu?

ZÜLFÜ HAMİT ALTIN: Hayır, onunla görüşmem olmadı ama onun beyanatlarını izledim. Bülent Kerimoğlu’nun bizimle hiçbir alakası yok. Sadece saygı duymuştur Bülent Kerimoğlu, biz de onun saygı duymasına saygı duyarız. Onun dışında hiçbir haberinin olmadığını, CHP’de devam edeceğini söylemişti. Onun üzerinde bir algı yaratılmaya çalışılıyor ama öyle değil, alakası yok. Kurucular kurulunun yapacağı açıklamayı beklemek gerekiyor.

- İlk kurulan SHP’de yer aldınız mı?

ZÜLFÜ HAMİT ALTIN: Ben eski ilk kurulan SHP döneminde Eyüpsultan ilçesi SHP delege kongre üyesiydim. SHP’de o dönem İnsan Hakları ve Hukuk komisyonundaydım. Ne zaman ki CHP ortak bir şekilde ilk kurulan o kendi seslerini duyurmaya çalışan Kürt milletvekillerine yapılan birtakım haksızlıklara dayanamayarak partiden istifa ettim ve sonra da hiçbir partiye üye olmadım, sadece sanatla ilgilendim. 

- Yeni kurulan SHP’de göreviniz olacak mı?

ZÜLFÜ HAMİT ALTIN: Bunu bilmiyorum, bu öneri gelir bana ama bunun öncesinde partide kurulacak olan heyeti göreceğim ve eğer içime siniyorsa devam edeceğim, eğer içime sinmiyorsa ‘Allah yolunuzu açık etsin’ deyip yine sanatımla ilgileneceğim.  

SHP’NİN KISA TARİHİ

12 Eylül Darbesi'nden sonra kapatılan Cumhuriyet Halk Partisi'nin oylarını bünyesinde toplamak amacıyla 2 Kasım 1985'te Halkçı Parti ve Sosyal Demokrasi Partisi'nin aralarında yaptığı protokolle Sosyal Demokrat Halkçı Parti kuruldu.

Sosyal Demokrasi Parti'nin 3 Kasım 1985 tarihinde kendini feshedip SHP'ye katılmasıyla parti son halini aldı.


Haber Kaynağı : Caner Taşpınar

Zülfü Hamit Altın SHP Kemal Kılıçdaroğlu CHP Genel Başkanı Özgür Özel