Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Türkiye Belediyeler Birliği'nin yeni Başkanı Ekrem İmamoğlu oldu

TBB’nin 868 delegesinin 511’inin oyunu alan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, birliğin yeni başkanı seçildi. İmamoğlu, seçilmesinin ardından yaptığı ilk konuşmada iktidarın belediyelere göre ayrımcı politikalarını eleştirerek birlik ve dayanışma mesajı verdi.

Türkiye Belediyeler Birliği'nin yeni Başkanı Ekrem İmamoğlu oldu

TBB Meclisi, yerel seçimlerden sonra birliğin yeni yönetimini belirlemek üzere dün Ankara’da toplandı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun adaylığı üzerinde uzlaşan CHP yönetimi, "Eşit ve demokratik temsili" sağlayabilmek için diğer partilerin kurmaylarıyla toplantı öncesinde temasa geçti. CHP'nin, diğer partilerin de yönetimde yer almalarıyla ilgili teklifine AKP ve MHP olumsuz yaklaştı.

AKP ve MHP'den olumsuz dönüş alan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu’nu arayarak İYİ Parti’nin de birlik encümeninde yer almasını teklif etti.

Birgün'de yer alan habere göre; Dervişoğlu ve Özel, Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı’nın yönetimde yer almasına yönelik mutabakata vardı. 

ÖZEL DELEGELER İLE BİR ARADA

CHP'li Özel, TBB seçimleri öncesi partisinin genel merkezinde CHP’li TBB delegeleriyle görüştü. Özel başkanlara, “Belediye başkanlarımızın cebine halkımızın bugün itibariyle 411 tane anahtar koyduğunu söyledik. Eğer doğru yönetirsek, duyguları doğru yönetirsek, bütçeyi doğru yönetirsek, şeffaf ve adil olursak cebinizdeki anahtarlar, CHP’nin yapılacak ilk genel seçimlerindeki iktidarının anahtarıdır” diye seslendi.

KAYYUM TEPKİSİ 

TBB'nin yeni başkanının belirlenmesi yönelik seçim, saat 15.00'te başladı. TBB divan başkanlığını en yaşlı üye olması nedeniyle Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk yaptı. Türk, açılış konuşmasında Hakkari Belediyesi'ne kayyum atanmasını eleştirerek, "Maalesef bugün halkın iradesine ipotek koyulduğunu görüyoruz, Hakkari Belediye Başkanımızın görevden alınmasını şiddetle kınıyorum” dedi. Türk'ün sözlerinin ardından salondaki bazı belediye başkanları tepki gösterdi. Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşkın ayağa kalkarak, “Biz kınamıyoruz" diye bağırdı.

YENİ BAŞKAN İMAMOĞLU

CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu ve AKP’nin adayı Ahmet Metin Genç’in yarıştığı seçimleri galibi, 868 delegeden 515’inin oyunu alan Ekrem İmamoğlu oldu. AKP’li Genç ise 250 oyda kaldı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar birinci başkanvekili, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın ise ikinci başkanvekili olma hakkı kazandı.

Yedek katip üyelerin ise Haymana Belediye Başkanı Levent Tunç ve Arsuz Belediye Başkanı Sami Üstün olduğu bildirildi. Encümenlerin isimleri ise şöyle sıralandı:

Ayşe Ünlüce, Özlem Çerçioğlu, Vahap Seçer, Abdurrahman Tutdere, Filiz Gencan Akın, Bilgihan Erdem, Hasan Akgün, Filiz Ceritoğlu Sengel, Ayşe Serra Bucak, Rasim Arı, Mehmet Kasım Gülpınar, Mesut Özarslan.

Seçildikten sonra konuşan Ekrem İmamoğlu, rakibi Ahmet Metin Genç'in seçim öncesi yaptığı konuşma için "Kendi partisinde konuşamadığı bir çok şeyi burada konuşmasını hayranlıkla izledim" dedi.

İmamoğlu, konuşmasının devamında şu mesajları verdi:

"Halkın yerel yöneticilerden çok beklentisi olan bir dönem. Hangi partiye oy vermiş olurlarsa olsunlar 86 milyon vatandaşımız tercihi şekillenmiştir. Herkes birbirine saygı duymak zorundadır. Özellikle 2024 yerel seçimleri, tüm siyasi kadrolara net bir mesaj vermiştir. Birbirini yok etmeye kararlıymış gibi yapılan siyasetle seçim kazanmak mümkün değildir.

'PARTİ AYRIMINI KABUL ETMİYORUZ'

Bu yolda atacağımız ilk adımın birbirimiz arasında işbirliği adımlarını hızlandırmak olduğuna inanıyorum. İşbirliği ve dayanışma birliğini yerel yönetimlerle merkezi yönetim arasındaki ilişkiyi kurmanın da bu mekanizmayı tamamlayacağını biliyoruz. Vatandaşları oy verdiği partiye göre ayıran ve belediye yönetimlerini partilerine göre ayıran yaklaşımları kabul etmiyoruz.  Vatandaşın yerel yönetim kararlarına doğrudan katılabilmesinin önünü açacak mekanizmalar yeni dönemin olmazsa olmazıdır."

TBB yönetimi bünyesinde daha kaliteli hizmetler sunmak ve sorunlara hızlı çözümler üretmek için komisyonlar kurulacağını belirten İmamoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı:  

"Nerede hukuksuzluk varsa hakkını arayan anlayışın temsilcisi olacağım. Haksızlığa karşı susanın ne olduğunu iyi bilen birisiyim. Ben sizlere dayanışma ve adalet vaat ediyorum."


Haber Kaynağı : 12punto

Ekrem İmamoğlu TBB

İlgili Haberler