Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Yerlikaya cevap verdi: Deprem yardımlarında taahhütlerin yarısı tutulmadı

CHP’li Ömer Fethi Gürer, 6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketlerinin ardından toplanan bağışlarla ilgili İçişleri Bakanlığı’na soru önergesi verdi. Kahramanmaraş ve 10 ilde yaşanan depremlerin ardından başlatılan ‘Türkiye Tek Yürek Kampanyası’nda toplanan bağışların akıbetini Bakan Ali Yerlikaya açıkladı.

Yerlikaya cevap verdi: Deprem yardımlarında taahhütlerin yarısı tutulmadı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kahramanmaraş'ta gerçekleşen ve büyük tahribata yol açan depremlerin sonrasında hayata geçirilen 'Türkiye Tek Yürek' kampanyası kapsamında toplanan bağışların nasıl kullanıldığını sordu.

Meclis’e soru önergesi veren Gürer, “Kampanya sürecinde söz verilen bağış miktarı toplanıp nerede değerlendirilmiştir” diye sordu. Gürer’in soru önergesine İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yanıt verdi.

Yardım kampanyasıyla ilgili olarak ortaya atılan çeşitli iddialara dikkat çeken Gürer, “Aşağıdaki soruların şeffaf bir şekilde bilgi paylaşılması amacıyla cevaplanması kamuoyunun bilgilendirilmesini sağlayacaktır. Toplumsal yardım kampanyalarının etkinliği ve güvenilirliği açısından verilecek cevaplar yaşanan bilgi kirliliğinin önüne geçmek açısından da oldukça kıymetlidir” dedi.

Gürer’in, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde şu sorulara yer verildi:

“Kampanya hakkında yapılan canlı yayın sonrası taahhüt edilen bağış miktarı 115 milyar 146 milyon 528 bin lira olarak belirtilmiştir. Kampanya sonrası bağış toplamıyla ilgili belirtilen taahhüt miktarına ulaşılmış mıdır?

Kampanya sürecinde söz verilen bağış miktarı toplanıp nerede değerlendirilmiştir?

11 ili kapsayan depremle ilgili kişi, şirket, kurum, kuruluş bağışları ile toplam bugüne kadar ne kadar tutar yardım toplanmıştır? Tutarlar tek elde mi, (AFAD) yoksa birden çok hesapta mı toplanmaktadır? Dağılım nasıl sağlanmaktadır?

Kampanya boyunca taahhütte bulunan ancak bağış yapmayan kişi veya kuruluşların tespiti yapılmış mıdır? Eğer tespit edildiyse, bu kişi veya kuruluşlar hakkında neden ödeme yapmadıklarına ilişkin açıklama yapılacak mıdır?

Kampanya sürecinde elde edilen bağışların nasıl ve hangi alanlarda kullanılacağı hakkında kamuoyuna bilgi verilecek midir?

Deprem bölgesinde sürecinin özellikle nakdi yardımlar konusunda şeffaflık ve hesap verebilirlik boyutunda gereken denetim, kontrol ve teftiş yapılmakta mıdır?”

Soru önergesine yanıt veren İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 6 Şubat 2023 tarihli depremlerden sonra depremden etkilenen vatandaşların iaşe ve ibate ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 15 Şubat tarihinde TV Kanalları Ortak Yayını aracılığı ile ‘Türkiye Tek Yürek Kampanyası başlatıldığını hatırlatarak, kampanya kapsamında 85 milyar 697 milyon 129 bin 344 TL bağış toplandığını açıkladı.

56 MİLYAR HARCANDI

Yerlikaya, kampanya kapsamında bağışçılar tarafından yatırılan tutarların, kamu bankalarında AFAD adına açılan hesaplarda değerlendirildiğini açıkladı. Ayrıca, taahhütte bulunan ancak henüz bağış yapmayan kişi ve kuruluşların tespit edildiğini belirterek, bağışların tamamlanması için iletişim sürecinin devam ettiğini vurguladı. Toplanan bağışlardan bugüne kadar 56 milyar 563 milyon 536 bin 392 liranın deprem bölgesindeki afetzedelere yönelik hane başı ödeme, vefat yardımı, taşınma, kira ödemesi, çadır, konteyner, wc, gıda ve hijyen kolisi alımı gibi harcamalarda kullanıldığını ifade eden Bakan Yerlikaya, konteyner kent kurulumu ve sosyal donatı çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. 

Kampanya kapsamında toplanan tüm bağışlar ve harcama işlemlerinin Sayıştay denetimine tabi olduğunu ve ilgili mevzuat uyarınca belirli aralıklarla denetim ve incelemelerin yapıldığını açıkladı.

"3O MİLYAR LİRADAN FAZLA FARK"

Gürer ise bağışlanan iddia edilen 115 milyar lira ile toplanan 85 milyar lira arasında 30 milyar liradan fazla bir fark olduğuna dikkat çekti. Kampanyanın başlangıcından bu yana 10 aydan fazla bir süre geçtiğini belirten Gürer, taahhüt etmiş olmalarına rağmen hâlâ bağış yapmayan kişi ve kurumların bundan sonra para yatırma ihtimalinin düşük olduğuna vurgu yaptı. Kampanya sürecinde Merkez Bankası'nın 30 milyar lira, Ziraat Bankası'nın 20 milyar lira, Vakıfbank'ın 12 milyar lira, Halkbank'ın 7 milyar lira bağış taahhüt ettiğini hatırlatan Gürer, bu dört kamu bankasının toplamda 70 milyar lira bağış sözü verdiğini belirtti. Ayrıca, Cengiz Holding'in 2.5 milyar lira, Türkcell'in 3.5 milyar lira, Borsa İstanbul'un da 2 milyar lira bağış taahhüt ettiğini ifade etti. 

Bu üç kurumun bağış miktarının toplamda 8 milyar lirayı bulduğunu kaydeden Gürer, kamu bankalarının bağış sözü verdiği miktarın üzerine bu üç kurumun bağışını eklediğimizde zaten toplanan miktarın 85 milyar lira civarında olduğunu ifade etti.


Haber Kaynağı : 12punto

Ali Yerlikaya CHP İçişleri bakanı Ömer Fethi Gürer