Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

A'dan Z'ye Ali Koç- Aziz Yıldırım kavgası: 2018'den bugüne neler yaşandı?

Seçimli olağan kongreye giden Fenerbahçe’de mevcut başkan Ali Koç ile başkan adayı Aziz Yıldırım arasındaki kavga şiddetini artırdı. Seçime sayılı günler kalan iki isimden de karşılıklı sert açıklamalar gelmeye devam ediyor. Peki, Aziz Yıldırım ile Ali Koç arasındaki kavgada 2018’den bu yana neler yaşandı, kim neler söyledi? İşte A’dan Z’ye Ali Koç-Aziz Yıldırım kavgası…

A'dan Z'ye Ali Koç- Aziz Yıldırım kavgası: 2018'den bugüne neler yaşandı?

HABER MERKEZİ - 12punto.com.tr

Süper Lig’de 2023-2024 sezonunu 99 puanla ikinci sırada tamamlayan Fenerbahçe’de gözler 8-9 Haziran tarihlerinde yapılacak olan seçimli olağan kongreye çevrildi.

Kritik seçimde mevcut başkan Ali Koç ile önceki başkan Aziz Yıldırım yarışacak.

Galatasaray-Fenerbahçe derbisinden önce başkanlığa adaylığını açıklayan Aziz Yıldırım, takımın başına dünyaca ünlü teknik direktör Jose Mourinho’yu getireceğini söyledi.

Yıldırım’ın açıklamasının ardından kısa süre sonra Ali Koç ve Fenerbahçe Sportif Direktörü Mario Branco, Jose Mourinho’ya resmi imzayı attırdı.

2018’deki seçimden bu yana iki ismin arasında sert rüzgarlar eserken, bir de Mourinho polemiği eklendi.

Peki, iki isim arasındaki kavga 2018’den bu yana nasıl başladı ve bu kadar büyüdü? İşte geçmişten bugüne Aziz Yıldırım ve Ali Koç arasındaki kavganın panoraması…

KONGRE GÖLGESİNDE GEÇEN 2017-2018 SEZONU

2017-2018 sezonunda Aykut Kocaman’ın çalıştırdığı Fenerbahçe Süper Lig’i ikinci sırada tamamlarken, dönemin başkanı Aziz Yıldırım’ın yönetimindeki Fenerbahçe’nin şampiyonluk hasreti 4 yıla çıktı.

Aziz Yıldırım, daha önce başkanlık koltuğu için işaret ettiği Ali Koç ile 2018’deki kongrede karşı karşıya geldi.

'FETÖ PROJESİ' İDDİALARI

O dönem kongreye doğru giderken, Aziz Yıldırım’ın Ali Koç hakkında “FETÖ projesidir” dediği yönünde iddialar ortaya atıldı.

 

Ali Koç hakkında FETÖ iddialarıyla ilgili CNN Türk’te katıldığı bir programda şunları söylemişti:

"Ben FETÖ konusuna girmeyi hiç istemiyordum ancak Bodrum'da girmek zorunda kaldım. 101 gerçek kişi BİMER'e benim hakkımda FETÖ'cü olduğum yönünde, 3 Temmuz 2011'i benim yönettiğimi yazmış. Deli saçması diye hiç üzerinde durmadım. Sonra bazı insanlar bana geldi başkanımızın kapalı kapılar ardında bu yönde konuşmalar yaptığını söyledi ben de bunu ciddiye almaya başladım. Başkanımız çıkıp 'Ali bizim Ali'mizdir! 3 Temmuz'da Ali dik durdu' diyip beni korumalıydı, yapmadı. Ben size kırgınım. Beni ve ailemi terör örgütü mensubu olarak gösterip itham edemezsiniz.”

 

AZİZ YILDIRIM YALANLADI, KOÇ KONGREDE GÜNDEME GETİRDİ

Aziz Yıldırım ise söz konusu iddiaları Fanatik’ten Zafer Büyükavcı’ya verdiği röportajda "Ben kimseyi FETÖ'cülükle suçlamam. Bunun için elimde bilgi-belge olması gerekir. Ben öyle bir şey söylemedim, söylemem de. Bana göre FETÖ'cü değil zaten. Bu şikayet edenler nerelere müracaat edecekse, oralara başvurmalı Ali Bey. Varsa benim üzerime düşen bir şey, ben de yardımcı olurum" sözleriyle yalanlasa da Ali Koç bu iddiayı kongrede gündeme getirdi.

Oldukça gergin bir havada geçen kongrede konuşmasını yapmak için kürsüye çıkan Ali Koç, şunları söyledi: 

“Sayın Selim Soydan bana geldi. Ona ‘Benim nasıl bir FETÖ projesi olduğumu’ söylemişsiniz. Oda bana bunu anlattı. Siz genelde böyle doğru şeylere böyle kızarsınız.”

FENERBAHÇE’DE ALİ KOÇ DÖNEMİ BAŞLADI

4 Haziran 2018’deki kongreyi ezici bir farkla Ali Koç kazandı. Koç, 16 bin 92 oy alırken, 20 yıllık başkan Aziz Yıldırım ise 4 bin 644 oyda kaldı.

Büyük umutlarla Fenerbahçe’de başkanlığa seçilen Ali Koç, Sarı-Lacivertli camianın şampiyonluk hasretini dindiremedi. Hatta Koç yönetimindeki Fenerbahçe, 2018-2019 sezonunun ilk yarsını küme düşme hattında tamamladı.

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, göreve geldiği ilk günden bu yana mali açıdan enkaz devraldığını ifade ederek topu eski başkan Aziz Yıldırım’a attı.

AZİZ YILDIRIM İLK KEZ SAHNEYE ÇIKTI

Fenerbahçe futbol takımının sportif anlamda kötü gidişatı devam ederken, Aziz Yıldırım yıllar süren sessizliğini 24 Haziran 2021’de bozdu.

Ali Koç ve yönetimini topa tutan Yıldırım, gündeme oturacak açıklamalar yaptı.

FENERBAHÇE’Yİ SPK’YA ŞİKAYET ETTİ

Vitesi artıran Yıldırım, Fenerbahçe’nin Başakşehir’den kadrosuna kattığı İrfan Can Kahveci transferinde usulsüzlük olduğunu öne sürerek SPK’ya şikayet edeceğini açıkladı.

“GÖZÜMÜN ÜSTÜNDE KAŞIM VAR” AÇIKLAMASINI HATIRLATTI

Aziz Yıldırım’ın 2021’de yaptığı konuşmasından öne çıkan başlıklar ise şöyleydi:

“Ali Koç'un içine Aziz Yıldırım ve arkadaşları kaçmış. Bizi rakip görme. Biz Fenerbahçe'nin bir ferdiyiz.

Bizi rakip olarak görmenin tek şartı var. 20 yıl başkan olacaksın. Şampiyonluklar kazanacaksın. Stat yapacaksın. Tesisler yapacaksın. Gözümün üstünde kaşım var demeyeceksin. Hapse gireceksin.

Aziz Yıldırım görecek diyorlar. Bana kimse bir şey gösteremez. Her gecenin sabahı olmaz. Ben Fenerbahçe'nin kendisiyim. 30 yılımı bu kulübe verdim. Korkuyorsunuz. Ahlaksızlar.

Bundan sonra sahnedeyim. Bize yalancı diyor. Ben hayatımda bir kere bilinçli yalan söylemedim. Seni affetmem. Seni bu seyirciyle göndereceğim, bunu bil”

Yıldırım’ın bu konuşmasında en çok dikkat çeken konu ise şüphesiz 3 Temmuz süreciydi.

FETÖ’nün 3 Temmuz 2011’deki şike kumpasında Aziz Yıldırım hapse girdi. Koç ise o süreçte Fenerbahçe’nin asbaşkanıydı.

Yıldırım hapisteyken bir televizyon programında konuşan Koç “Babam (Rahmi Koç) gemiyi terk etmenin bize yakışmayacağını ancak görev sürem dolduktan sonra yönetimden çıkmamı istedi. Şahsi sevdamın aileme bir zarar getirmemesi lazım. Bu süreçten sonra ürktüm. Benim de gözümün üstünde kaşım var” ifadelerini kullanmıştı.

(Koç bu açıklamasından sonra ailevi nedenlerini gerekçe göstererek Fenerbahçe’nin 2012’deki kongresinde Aziz Yıldırım’ın listesinde yer almamıştı.)

Ali Koç ise, Yıldırım’ı televizyona çıkıp tartışmaya davet etse de Yıldırım bu çağrıya kulak asmadı.

YILDIRIM’DAN OLAĞANÜSTÜ KONGRE ÇAĞRISI

2021’deki kavganın üzerinden 2 yıl geçtikten sonra Aziz Yıldırım yine sahnedeydi.

Fenerbahçe yönetiminin 5 yıldır güçsüz olduğunu söyleyen Yıldırım, 23 Haziran 2023’teki açıklamasında  Ali Koç’a güven oyu alabilmesi için olağanüstü kongre çağrısında bulundu. 

“FENERBAHÇE BAŞKANSIZ KALMAZ”

Koç’un ‘Aday çıkarsa genel kurula gideriz’ açıklamasına tepki gösteren Yıldırım şunları söylemişti:

“Fenerbahçe hiçbir zaman başkansız kalmaz, kalamaz. 50 bin tane kongre üyesi var ama tam rakamı bilmesem de 15 bin kişi başkanlık şartlarını yerine getirecek üyeler. 'Benden başka kimse olmaz, aday çıkarsa kongre yaparım' şeklinde tehdit edilemez. Bu camia o kadar büyüktür ki o büyüklüğünü hiç ummadığın anda gösterir. Şimdi buradan söylüyorum, 'Ali Bey ya bir kongre yap ya da bu konuyu kapat.' Bir aday çıksın kongre yapalım jestlerinden de kendini kurtar.

Böylece hem kendini hem de Fenerbahçe'yi küçültüyorsun. Böyle devam edersen bir aday çıkar. Hiç kimse aday olmazsa ben adayım. Bu da böyle biline. Camiayı zorlama. Herkes haddini bilsin. 1 yıl daha süren var. Bizim için aslolan Fenerbahçe'dir. Ona zarar gelecek olayları önleriz. Şunu da söyleyeyim, FETÖ'cü, hocacı, Fenerbahçe'den geçmişte kazanç sağlamış kişiler aday olursa ben gelir orada bulunur ve aday olurum. Bunlar bu kulübe giremez. Bugün geldiğimiz noktada sıkıntılarımızın asıl nedeni FETÖ'nün kumpaslarıdır"

AZİZ YILDIRIM’IN ADAYLIĞINI İLAN ETMESİYLE BAŞLAYAN SÜREÇ

Fenerbahçe içindeki Ali Koç-Aziz Yıldırım kavgası belli aralıklarla devam ederken, Aziz Yıldırım 13 Mayıs 2024’te başkanlığa aday olmaya karar verdi.

Adaylığını düzenlediği basın toplantısında duyuran Yıldırım’ın hedefinde yine Ali Koç vardı.

Koç’un ‘Ben varken Fenerbahçe’yi şampiyon yapmayacaklar’ açıklamasına tepki gösteren Yıldırım, şöyle konuştu:

“Ben bir laf üzerine geliyorum; 'Ben varken Fenerbahçe'yi şampiyon yapmayacaklar' sözü. Fenerbahçe'nin en son kaybedeceği şey kazanma umudu olmalıdır. Bu kaybedildiğinde geri dönüş olmayacaktır. Parlak günlere geri dönüş için son duraktayız.”

FETÖ İDDİALARINDA İKİNCİ PERDE

Aziz Yıldırım’ın adaylığını açıklamasının ardından seçim çalışmalarına hız veren mevcut başkan Ali Koç, Ankara’da yaptığı bir konuşmada Yıldırım hakkında FETÖ imasında bulundu.

Bir kongre üyesinin, "Aziz Yıldırım'ı destekleyenler sistemin devamını mı istiyor" ifadeleri üzerine önceki başkan Yıldırım hakkında çarpıcı bir açıklama yapan Koç şu ifadeleri kullandı:

"Öyle bir şey demedim. Sistemi devam ettirmek için demedim. Bize olan husumet sistemle ilgili yaptığımız mücadele ve savunduğumuz değerler dedim. Ama şunu da söyleyeyim. Kelimeleri dikkatli seçmeye çalışıyorum. Aziz Başkanın, örgüt lideri ile ilgili daha çelişkili açıklamaları da var 2013'ten sonra. Benim çizgim aynı, yanlış olur, doğru olur, benim çizgim aynı. Ben böyle gidip gelmiyorum. Bizim bir çizgimiz var. Aziz Başkan, cumhuriyet değerlerine son derece önem veren biri. Biz de onun tornasından geçtik. Fenerbahçe'nin DNA'sında da bu konularda bir duruşu var. Ne yazık ki zaman içinde bizim bu duruşumuz siyasete çekildi. Çünkü cumhuriyet değerleri bir siyasi tartışma malzemesi haline geldi. Bize göre değil. Biz siyaset falan yapmıyoruz."

"Bana 'FETÖ projesi' diyen Aziz Yıldırım" ifadesini kullanan Koç, "Onun için rakip takımın başkanı bana 'proje' dediği zaman ben cevap vermiyorum. Dönüp 'senin başkanın dedi kardeşim' diyecek." dedi.

 

RASİM OZAN KÜTAHYALI'DAN ALİ KOÇ'A AZİZ YILDIRIM YANITI

Ali Koç’un Aziz Yıldırım’ı hedef alan bu sözleri gündeme oturdu. Bazı Fenerbahçe taraftar hesapları, Koç’un 2022’de Rasim Ozan Kütahyalı ile yaşadığı Aziz Yıldırım tartışmasını paylaşarak “Ali Koç, 2022'de Rasim Ozan Kütahyalı'ya bu şekilde tepki koyduğu açıklamayı bugün kendisi yaptı” tepkisini gösterdi.

Rasim Ozan Kütahyalı ise, söz konusu paylaşımını alıntılayarak “E iki sene sonra dediğime geldin Ali Koç…” ifadelerini kullanmıştı.

MOURİNHO POLEMİĞİ

İki başkan adayı arasında FETÖ kavgasının yanı sıra seçim vaadi savaşları da vardı.

Fenerbahçe camiasına şampiyonluk sözü veren Yıldırım, sezon henüz bitmemişken ve takımın başında İsmail Kartal varken teknik direktörlük için Jose Mourinho’yu getireceğini vadetti. 

Yıldırım’ın Mourinho vaadi Sarı-Lacivertli camiada heyecan yaratırken gözler Ali Koç’a çevrildi. Fenerbahçe’de sezonu 99 puanla ikinci sırada tamamlayan İsmail Kartal’la yollar ayrıldı. Kısa süre sonra Ali Koç ve Fenerbahçe Sportif Direktörü Mario Branco, Jose Mourinho’ya resmi imzayı attırdı.

Seçim çalışmalarına devam eden Aziz Yıldırım, Mourinho’nun kendisinden onay aldığını söyleyerek “Yönetim Mourinho ile anlaşmış sanırım, o taraf bana sordu ‘imzalayın’ dedim. Biz kazanırsak beraber çalışırız sorun yok” açıklamasını yaptı.

KOÇ’TAN YILDIRIM’A: ‘AT YALANI…’

Ali Koç ise Yıldırım’ın bu açıklamasına "Yok o olmasaymış bu olmasaymış Türkiye'ye gelemezmiş. Bir laf vardır 'at yalanı' gerisini, neyse..." sözleriyle yanıt verdi.

 

İki aday arasındaki atışma devam ederken, gözler Mourinho’nun imza töreninde söyleyeceklerine çevrildi.

MOURİNHO YILDIRIM’I YALANLADI

Dünyaca ünlü teknik direktör, Fenerbahçe’ye transferi sürecinde imza atmak için Aziz Yıldırım’dan onay almadığını söyledi. Fenerbahçe Sportif Direktörü Mario Branco ise Mourinho ile ilk görüşen kişinin Aziz Yıldırım değil, kendisi olduğunu söyledi.

YILDIRIM’IN HEDEFİNDE BU KEZ ACUN ILICALI VAR

Bu gelişmelerden sonra Aziz Yıldırım, Mourinho transferinde önemli rol oynayan, Ali Koç’un yeni yönetim listesinde bulunan Acun Ilıcalı’yı hedefine koydu.

Yıldırım, Acun Ilıcalı’nın Adnan Oktarcı olduğunu ve FETÖ’cülere Dominik’te pasaport verdiğini iddia etti.

 

ACUN ILICALI’DAN YILDIRIM’A SERT YANIT

Ilıcalı ise Yıldırım’a iddialarına şu sözlerle yanıt verdi:

"Çok üzücü! Aziz Yıldırım, Fenerbahçe'ye başkanlığı çok istiyor olabilir. Seçimde hezimetle ayrıldı, içinde bir şey yaşıyorlar olabilir. Ancak başkan olabilmek için bir Fenerbahçeliyi karalamak bana üzücü geliyor. Fenerbahçe'nin sorunu bu içerideki kavgalar. Suçlama çok çirkin olduğu için cevap vermek durumundayım. 35 yıl önceki konudan bir yere varmaya çalışırsa, bu art niyet. 35 yıl önce görüştüğümüzü açıkladım

Aziz Yıldırım'ın Jose Mourinho olayı komple yalan! Üç gün görüşemediler, irtibat kuramadılar! Mourinho, bizimle görüştükten sonra telefon değiştirdi! Ulaşamadılar! Anlşama falan yok! Londra'da görüşmüşler, Mourinho da Ali Koç'a ve projelere baktı... Adam kabul etti.

Aziz Yıldırım döneminde 600 Milyon € zarar uğradı kulüp! Aziz Yıldırım'ın alacağı yok! Paranı al git, 600 Milyon € batır, sonra gel ve yeniden başkanlık yap! Bir de üstüne devamlı posta koyuyor! O dönemler geçti, insanlar böyle bir insan görmek istemiyor. Ona FETÖ'cü, buna Adnan'cı diyor... Bunları yapıp başkanlığa aday olabiliyorsan, bunlara cevap vereceksin! Keşke buraya otursa da 600 Milyon €'ya cevap verse! Aziz Yıldırım böyle bir tartışmaya giremez! Konuşamaz! Ali Koç ile tartışmaya çıksın canlı yayında, hiçbir şey bilmediğimi söyleyeceğim!"

YILDIRIM’DAN ACUN ILICALI’YA: ‘GERİ ZEKALI…’

Acun Ilıcalı’nın açıklamalarına Aziz Yıldırım’dan yanıt gecikmedi.

Yıldırım, Acun Ilıcalı’nın kendisi hakkındaki söylediklerinin hatırlatılması üzerine şöyle konuştu:

"Acun, kaşınıyor. Kaşınmasın. Çıkmış bu gece bir televizyon programında benim hakkımda konuşuyor. Mourinho ile Londra'da görüşmüşüm. Yanlış biliyor, Londra'da değil Roma'da görüştüm. Geri zekalı Acun. 2016 ya da 2017 yılında basketbol takımımız Beşiktaş'ı yenerek şampiyon olmuştu. O şampiyonluk eğlencesinde Acun da vardı. İki tane Dominik varmış. İşte bu Dominik'te Fetöcülere pasaport ve oturma izni veriyormuş dediler. Kendisiyle konuştum ve yapma dedim. Yapmıyorum, etmiyorum dedi ama yapıyormuş. Öğrendik sonradan. Ayrıca Acun'un oraya kalkan özel uçakları da takip etsinler başka bir şey demiyorum. Adnan Oktar'a sadece 1 sene gittim diyor ama 9 sene gitmiş. Hakkında yazılan 3 bin 500 sayfalık fezlekeyi okudum.”

 

GÖZLER ALİ KOÇ’A ÇEVRİLDİ

Aziz Yıldırım’ın Acun Ilıcalı hakkında ortaya attığı iddialara, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’tan henüz bir açıklama gelmedi.

FENERBAHÇE’DE BİTMEYEN KAVGA

Şampiyonluk hasreti 10 yıla çıkan Fenerbahçe camiası, Ali Koç ve Aziz Yıldırım arasındaki kavganın dinmesini beklerken her geçen gün yeni bir kaos ve polemiğe tanık oluyor.

Sayılı günlerin kaldığı 8-9 Haziran’daki kongrede yaşanacaklar ise şimdiden merak konusu…


Haber Kaynağı : 12punto

Acun Ilıcalı Adnan Oktar Ali Koç Aziz Yıldırım Fenerbahçe FETÖ Jose Mourinho Rasim Ozan Kütahyalı