Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Cengiz Ünder'in golünden önce ofsayt var mı? Eski hakemler yorumladı...

Fenerbahçe, Antalyaspor deplasmanından 2-0’lık galibiyetle ayrıldı. Sarı-Lacivertliler’in ilk golü Cengiz Ünder’den gelirken, Antalyasporlu futbolcular pozisyon öncesinde Dzeko’nun ofsaytta olduğunu söyleyerek itiraz ettiler. Eski hakemler, kritik maçın tartışmalı pozisyonlarını yorumladı.

Cengiz Ünder'in golünden önce ofsayt var mı? Eski hakemler yorumladı...

Süper Lig'in 24. haftasında Fenerbahçe Antalyaspor'a konuk oldu.

Sarı-Lacivertlier Cengiz Ünder ve Batshuayi'nin golleriyle 3 puana ulaşarak averajla liderlik koltuğuna oturdu.

Karşılaşmanın ilk golü 42. dakikada Cengiz Ünder'in ayağından geldi.

Golün ardından Antalyasporlu futbolcular pozisyonun başında Edin Dzeko'nun ofsaytta olduğu yönünde yoğun itirazda bulundular.

Hakem VAR'ı dinledikten sonra pozisyonun ofsayt olmadığını belirterek golü verdi.

Eski hakemler, beINSports'ta yayınlanan TRİO programında maçın en çok tartışılan pozisyonunu değerlendirdi.

Deniz Çoban: Her fırsat buldukça üstüne basarak söyleyelim ki özellikle sosyal medyada doğru ya da yanlış birçok şey paylaşılıyor. Biz fırsat elimize geçtikçe bunu söyleyelim. Bir, bu ofsayt tespitini yapan yarı otomatik sisteminin kameraları yayıncı kuruluşa ait değil. Sistemin kendi kameraları. Video yardımcı hakemlere o kameralar kullanılarak oluşturulan animasyon gönderiliyor. O da bizim yayıncı kuruluşa aktarılıyor. Bizim yayınımız da ekranlara yansıyor. Bizim yayıncı kuruluşla hiç ilgisi yok.

Bahattin Duran: Riva'dan da bize görüntü geldikten sonra biz yansıtabiliyoruz. Bazen geç geliyor. Onun da bizle alakası yok.

Deniz Çoban: Bir de geldikten sonra da uygun bir zaman dilimi bulup maçta önemli bir pozisyonu kaçırmadan o uygun zaman diliminde yayınlanması gerekiyor. Onun için de gecikebiliyor. Yani geciktiği ile ilgili manipülatif bir durum varmış gibi gösteriyorlar. Öyle bir şey yok. Ne zaman gelirse ve geldikten sonra da en uygun zaman bulunup o zaman yayınlanıyor. Hakem oyunu başlattığında Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi'nden sonuç alınmış, hakeme bildirilmiş ve oyun da ondan dolayı başlamış oluyor. Yoksa görüntünün sonradan çizildiği, sonradan getirildiği, özellikle geciktirildiği gibi bir durum yok.

Deniz Çoban: İki, Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi'nde bu kameralar, oyuncunun hangisinin önde hangisinin geride olduğunu belirliyor ancak topa vuruluş anı yine manuel olarak video yardımcı hakemlerin tespitiyle belirleniyor. Sistem bir yerde durduruyor topu ve doğru yerde durdurdu mu diye kontrolü yine video yardımcı hakemler yapıyor. Son onayı video yardımcı hakemler veriyor. Yani topa ilk vuruluş, ilk temas anının tespiti tam olarak sistem tarafından yapılmıyor.

Bahattin Duran: Bu, sadece 2022'de Katar'da oynanan Dünya Kupası'nda yapıldı. Başka de ne Şampiyonlar Ligi ne de İtalya Ligi'nde böyle bir uygulama yapılmıyor.

Deniz Çoban: Duyduğum doğruysa yani bilgiyi paylaşan kaynak doğruysa Şampiyonlar Ligi'nde grup aşamasından sonra çipli top kullanılacakmış. Öyle söyleniyor.

Bülent Yıldırım: 2024 Avrupa Şampiyonası'nda da yine Dünya Kupası'ndaki gibi çipli topla birlikte sistem...

Bahattin Duran: Zaten en doğrusu o.

Deniz Çoban: Evet, en doğrusu o.

Deniz Çoban: Yani burada evet Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi, evet milimetrik bir ölçüm, evet ofsayt yok. Buna diyecek bir şeyimiz yok çünkü hiç yanıldığı olmuyormuş bu sistemin. Öyle test edilmiş, onaylanmış ama topa vuruluş anı sistem tarafından belirlense de hakem tarafından onaylanıyor. O yüzden de burada bir ofsayt yok. Topa vuruluş anının tespiti, video yardımcı hakem tarafından yapılmış. Çizgi de bu şekilde çıkmış.

Bülent Yıldırım: Evet Bahattin, bir şüphe var mı?

Bahattin Duran: Yok hocam. Çok güzel anlattı Deniz Çoban. Ağzına sağlık.

Bülent Yıldırım: Bilgilendirmemiz de lazım.

Bahattin Duran: Çok iyi oldu.

Bülent Yıldırım: Çünkü ne bu sistemin kendisiyle ne kameralarıyla yayıncının hiçbir ilgisi yok. Bu teknoloji; Türkiye Futbol Federasyonu'nun sözleşmeyle aldığı ve tartışmaları minimuma indirmeye çalıştığı, zaman kaybını minimuma indirgemeye çalıştığı bir proje. Çok büyük para verildi ancak yine de topa temas anını tespit eden video hakem. O veri, data okeylendikten sonra anlık olarak tespit yapılabilse bile bu tarz sonucu önemli olan durumlarda verilen animasyon, hazırlandıktan sonra video hakem tarafından ancak yayına uygun zaman diliminde verilebiliyor, sunulabiliyor. Bunun da bizim yönetmenimizle ve beIN SPORTS ile bir ilgisi yok.

Bahattin Duran: Yardımcı hakemi bu pozisyon için kutlamak lazım. Çok kritik bir pozisyon. Yardımcı hakem, sondan ikinci savunma oyuncusundan biraz daha önde. En doğru yerde değil ama Serkan Ok, çok tecrübeli bir yardımcı hakem.

Deniz Çoban: Bulunduğu yerden ofsayt görür normalde.

Bahattin Duran: Evet; işte onun için bu pozisyonu oynatması, cesaretle oynatması olumlu bir tutum. Yeri doğru olmamasına rağmen verdiği karardan dolayı kutlayalım.

Bülent Yıldırım: Ya zaten hep şöyle değil midir; bir şüphe varsa...

Bahattin Duran: Oynatacaksınız.

Bülent Yıldırım: Oynatacaksınız. Zaten video hakem sistemi de geldikten sonra yardımcı hakemler daha da güvenle oynatabilir. Bu da çok tecrübeli bir yardımcı hakem. Doğru bir devam kararında bulunmuş. Sistem de bunu onayladı. Golde bir problem yok.

Deniz Çoban: Topa vurulurken yardımcı hakeme en yakın Fenerbahçeli, ofsaytta değil mi?

Bahattin Duran: Evet.

Deniz Çoban: Sistem, hangi oyunculardan çizgiyi çizmesi gerektiğini bilmiyor. O da manuel olarak tespit ediliyor. Şimdi topa vurulduğu zaman kimle kimi karşılaştıracak? Sistem; topun nereye gittiğini, hangisine gittiğini görmüyor ve en uçtaki Fenerbahçeli oyuncuyu ofsayt çıkartabiliyor. Yani isminin Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi olmasındaki sebep de o bir noktada. Topun nereye gittiğini, hangi oyuncular arasında ofsayt olup olmadığının tespitini de video yardımcı hakem işaretliyor.

Deniz Çoban: Normal koşullarda en uçtaki Fenerbahçeliyi ofsayt çıkartıyor sistem.

Bülent Yıldırım: Ancak onun oyunla bir ilgisi olmadığı için...

Deniz Çoban: İlgisi olmadığını video yardımcı hakem, manuel olarak tespit edip hesaplamada onu dışarıda bırakıyor.

Bülent Yıldırım: Evet.

ERMAN TOROĞLU: BEN KARARSIZIM

Eski hakem ve futbol yorumcusu Erman Toroğlu ise pozisyon hakkında, "Cengiz Ünder pozisyonuna rahatsızım. Şu pozisyona ofsayt veya değil deme şansın var mı? Ben kararsızım" ifadelerini kullandı.

(Görüntüler beIN Sports'tan alınmıştır)


Haber Kaynağı : 12punto

Antalyaspor beIN Sports Cengiz Ünder Edin Dzeko Erman Toroğlu Fenerbahçe