Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Türkiye’nin diri fay haritası açıklandı: 485 tehlikeli fay hattı bulunuyor

Türkiye genelinde 45 ilde 5,5 ve üzeri büyüklükte depremler üretebilecek 485 diri fay bulunuyor. MTA'nın yayımladığı Türkiye Diri Fay Haritası, en yüksek riskli bölgeleri ve fay hatlarını detaylı şekilde ortaya koydu.

Türkiye’nin diri fay haritası açıklandı: 485 tehlikeli fay hattı bulunuyor

MTA tarafından yayımlanan Türkiye Diri Fay Haritası’na göre, ülke genelinde 45 ilde 5,5 ve üzeri büyüklükte depremlere neden olabilecek 485 diri fay hattı bulunuyor. Türkiye, Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu fay hatları kuşakları üzerinde yer alıyor.

Doğu Anadolu Fayı, Ölü Deniz Çatlağı'nın kuzey ucundaki Maraş Üçlü Bitişmesi ile başlayıp, Kuzey Anadolu Fayı ile birleştiği Karlıova Üçlü Bitişmesi’nde son buluyor. Bu fay hattı, Hatay’dan Erzincan’a kadar uzanıyor. Kuzey Anadolu Fay Hattı ise, Saros Körfezi'nden başlayarak Aras Vadisi'ne kadar devam ediyor ve Gelibolu, Marmara Denizi, İzmit Körfezi, Düzce-Bolu, Gerede, Merzifon, Suluova, Erbaa-Niksar, Kelkit Vadisi, Erzincan, Erzurum, Varto ve Van üzerinden geçiyor. Ege Bölgesi'nde ise Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes çöküntü ovalarında diri fay hatları bulunuyor.

MTA'nın haritasına göre, en uzun diri fay hattı Kuzey Anadolu Hattı'nda yer alıyor. İstanbul ve Ankara'da diri fay bulunmazken, bu illerin çevresinde yer alan diri fay hatları risk teşkil ediyor.

Risk Derecelerine Göre Bölgeler şu şekilde: 

Birinci Derece Riskli Bölgeler: İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt.

İkinci Derece Riskli Bölgeler: Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı, Çorum.

Üçüncü Derece Riskli Bölgeler: Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Gaziantep, Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

En Az Riskli Bölgeler: Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Edirne, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman.


Haber Kaynağı : 12punto

İlgili Haberler

Türkiye Deprem kuzey anadolu fay hattı batı anadolu fay hattı