Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Depremzedenin sorunları ilk günkü gibi... 'Verilen sözler tutulmadı'

6 Şubat depremleri 11 kentte şiddetli yıkıma neden oldu. Ancak yurttaşların sorunları halen devam ediyor. Birçok ihtiyaç ise ilk günkü gibi aciliyetini koruyor.

Depremzedenin sorunları ilk günkü gibi... 'Verilen sözler tutulmadı'

Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinin yıkımı ağır oldu. 11 ilin etkilendiği depremde yurttaşlar sorunlarına bir an önce çözüm bekliyor.

"BİZ NE YAPACAĞIZ?"

BirGün'den İlayda Kaya'nın haberine göre; Hatay’ın Samandağ ilçesinde 2 çocuğuyla birlikte çadırda kalan Sakine Ç., aylardır elektrik ve su sorunlarıyla mücadele ettiklerini ve çocuklarının sık sık hastalandığını söyledi. Sakine Ç., yağışlar olduğunda kenti adeta kara bulutların sardığını kaydetti. Özellikle geceleri yağmur yağdığında sabaha kadar soğukta kaldıklarını anlatan Sakine Ç., battaniyelerinin yastıklarının su çektiğini, eşyalarının gün geçtikçe küflendiğini belirtti. Sakine Ç., yaşadıklarını gözyaşlarıyla şöyle anlattı:

“Evimiz depremde yıkıldıktan sonra biz kalacak hiçbir yer bulamadık. Yağmur yağdığı zaman her yer çamur oluyor, tüm eşyalarımız kıyafetlerimiz ıslanıyor. Küfleniyor. Kış kapıda şimdi biz ne yapacağız?”

Hatay’da yoğun faaliyetler yürüten Dayanışma Gönüllüleri’nden Serbay Mansuroğlu ise en ufak yağmurda su baskınlarıyla karşı karşıya kalındığını anımsattı. Mansuroğlu şunları söyledi: “Hatay’da yurttaşların bir kısmı çadırlarda önemli bir kısmı ise konteynerlerde kalıyor. Konteynerler ufacık yağışta su baskınlarıyla karşı karşıya kalıyor. Kışı nasıl geçireceklerini düşünüyorlar. Yurttaşlar ısıtıcı, klima ve branda talep etmeye başladı. Dayanışma için gönderilen destekler azaldı. Kentte kaliteli, içilebilir su yok. İnsanların taleplerinden biri de bu oluyor. Depremin ilk gününden bu yana aynı tablo var. Hükümetten ve yerel yöneticilerden insanların sorunlarına kalıcı çözüm bulmaları yönünde çağrı yapıyoruz.”

ASLA ISINAMIYORUZ

Depremde 409 kişinin yaşamını yitirdiği, tüm alt ve üstyapının çöktüğü Adıyaman’da Gölbaşı ilçesindeki yurttaşlar evlerin depremle yerle bir olduğunu kalan evlerin ise ağır hasarlı olduğunu anlattı. Kıyafetlerini, gıdalarını koyacakları yer bile bulamadıklarını söyleyen depremzedeler, “Kışın, karda kıyamette nasıl konteynerde kalacağız? Ne yapsak ısınamıyoruz. Bir an önce evimiz yapılsın" dedi. Malatya’da ise yıkım çalışmaları devam ediyor. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Malatya Şubesi Başkanı Latife Ulutaş dernek olarak Yeşilyurt’ta 4 konteyner, 8 çadırla depremzedelere destek olmaya çalıştıklarını söyledi. Geçen aylarda yaşanan sağanakların çadırlara, konteynerlere zarar verdiğini, konteynerleri su bastığını söyleyen Ulutaş, şunları anlattı: “Mayıstan sonra da bir yağmur bastırdı ve sel yaşandı. Sel suları konteyner ve çadırları sürüklemişti. Örnek böyleyken önümüzdeki zorlu kış şartlarına hazır değiliz. İnsanlar evlerini istiyor. Yağışlar olduğunda altına palet de koysak üstünü de kapatsak su basmasının önüne geçemiyoruz”

Afetle yerle bir olan Maraş’ın Elbistan ilçesinde yaşayan yurttaşlar, kentteki yıkım çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Elbistan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Şubesi Yöneticisi Hüseyin Abacı, “Burada bazı depremzedeler hâlâ komşularının desteğiyle ayakta kalıyor. Deprem bölgesi berbat bir durumda. Kaldırılmamış enkazlar var. Son birkaç haftadır sularımız düzenli geliyor, öncesi çok kötüydü” dedi. Çadırda kalan bir yurttaş da “Devlet bizi unutmadı. Unutması için hatırlaması gerekir. Ev istiyoruz ev yok. Bu saatten sonra da evimiz verilir mi? Sanmıyorum” diye konuştu.

MALZEMELERİN ÇALINDIĞI ORTAYA ÇIKTI

Yıkılan binalarla ilgili yürütülen soruşturmalar da sürüyor. Soruşturmalar kapsamında müteaahitler, sorumlular tutuklanırken bilirkişi raporları da hazırlanmaya devam ediyor. Hazırlanan raporlarda Ebrar Sitesi, Isias Otel gibi yıkılan ve birçok kişiye mezar olan binaların çürük olduğu, malzemeden çalındığı ortaya çıktı.

DEPREMZEDE YURTTAŞIN SORUNLARI

Depremzedelerin 9 aydır yaşadığı sorunlar şöyle:

Asbest sorunu duruyor.

Sağlık sistemindeki sorunlar çözülemiyor.

Konteyner, çadırlardaki yetersizlikler duruyor.

Klima, gıda desteği sağlanmıyor.

Su ve elektrik kesintileri sürüyor.

KONTEYNER KENT BÖLGESİNDE ASBEST TESPİT EDİLDİ

Maraş’ta ağır hasarlı binaların yıkımları devam ediyor. Yıkımlarla birlikte etrafı toz bulutu kaplarken, uzmanların dile getirdiği asbest tehlikesiyle ilgili de sorunlar dikkat çekiyor. TTB’nin son raporuna göre Maraş’tan alınan 21 örnekten 8’inde, Elbistan’da 15 örnekten 2’sinde, Adıyaman’da ise 30 örnekten 2’sinde asbest tespit edildi. Raporda en çok dikkat çeken detay ise 1500 konteynerde yaklaşık 6 bin kişinin yaşadığı Karacasu Konteyner Kenti’nin olduğu bölgede aktinolit türü asbest tespit edilmesi oldu.

SAĞLIK ALARM VERİYOR

Bölgede çöken sağlık hizmetleri de toparlanamadı. Birinci basamak sağlık hizmetleri hâlâ konteynerde veriliyor. Kentlerdeki hastane binaları ise alt ve üstyapı sorunlarıyla hizmet veriyor, sağanak yağışlarda su basıyor. Kentlerde verilen koruyucu sağlık hizmetleri de aksıyor. TTB “Kamusal hizmetin bir an önce sağlığın tüm bileşenleri ile kurgulanması sağlanmalı” diyor.

SON 1 HAFTADA 6 KESİNTİ UYARISI

Afet bölgesindeki bazı kentlerde su sorunu devam ediyor. Malatya’da yaşayan bir yurttaş çözülmeyen şebeke sorununa dikkat çekerek “Su sorunu devam ediyor. Elektrik kesintisi de yaşıyoruz. Trafiğin en yoğun olduğu saatlerde ‘ana yolları yıkım var’ diyerek yolları kapatıyorlar” dedi. Öte yandan Hatay’da da sık sık elektrik ve su kesintileri yaşanıyor. HATSU sosyal medya hesabından son bir hafta içinde 6 tane su kesintisi uyarısı paylaşıldı. Öte yandan deprem bölgesinde eğitim alanındaki sorunlar da giderilmiyor. Bölgedeki eğitimcilerin konaklama, ulaşım sorunları giderilmezken öğrencilerin de kitap, kırtasiye başta olmak üzere birçok sorununa çözüm bulunmuyor.

TEPKİ YAĞDI!

İktidar, “deprem” ve “kentsel dönüşüm” bahanesiyle yeni rant projesinin hazırlığına devam ediyor. Kentsel Dönüşüm Yasası olarak bilinen “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun”da yapılan değişikliklerle, park ve askeri alanlar ile üzerinde yerleşim yeri bulunan mahalleler ve alanlar da rezerv alana dönüştürülecek. Vatandaşın tapusunu tehdit eden bu değişikliğin Anayasa’ya aykırı olduğunu söyleyen yurttaşlardan tepki yağdı.


Haber Kaynağı : 12punto

afet Deprem Hatay kentsel dönüşüm