Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
44,7188
Dolar
Arrow
39,1720
İngiliz Sterlini
Arrow
53,2762
Altın
Arrow
4246,0000
BIST
Arrow
9.436

Kurban Bayramı’nda aşırı et tüketimine dikkat! Uzmanı uyardı!

Kurban Bayramı’nda artan et tüketimi ve sıcak havaların etkisiyle sağlık sorunları kaçınılmaz hale gelebiliyor. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı İrem Aksoy, bayramı sağlıklı geçirmenin püf noktalarını paylaştı.

Kurban Bayramı’nda aşırı et tüketimine dikkat! Uzmanı uyardı!

Kırmızı etin fazla tüketilmesi; yüksek kolesterol, damar tıkanıklığı, hipertansiyon, kalp krizi, böbrek sorunları ve gut hastalığı gibi pek çok soruna davetiye çıkarabiliyor. Özellikle et tüketiminin ve sıcakların arttığı bayram döneminde yeterli sıvı almak, egzersiz yapmak, sağlıklı bir et tüketimini benimsemek ve sürdürebilmek önemli.

Beslenme ve Diyet Uzmanı İrem Aksoy, bu konuda bazı önemli hususları hatırlatarak sağlıklı öneriler paylaştı.

Kurban Bayramı’nda aşırı et tüketimine dikkat! Uzmanı uyardı!

1- KURBAN ETİNİ HEMEN TÜKETMEYİN

Kurban kesiminden sonra etin 12-24 saat aralığında serin bir ortamda (4 derece civarı) bekletilmesi gerekiyor.

Dinlendirmeden tüketilen etler, hem pişirme hem de daha sert olması nedeniyle hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık veya ishal gibi sindirim sorunlarına neden olabilir. 

Kurban Bayramı’nda aşırı et tüketimine dikkat! Uzmanı uyardı!

2- SAĞLIKLI PİŞİRME YÖNTEMLERİ KULLANIYORUM 

Et pişirme şekli sadece lezzet değil, sağlık açısından da önemli. Pişirmede kızartma ve yağda kavurma yerine; kendi yağında pişirme, fırınlama, haşlama ve ızgara gibi sağlıklı yöntemleri tercih edin. Unutmayın; yüksek ısıda hızlı pişirme yöntemleri, kanserojen bileşiklerin ortaya çıkmasını destekler. Dolayısıyla düşük ısıda yavaş bir pişirme şekli çok daha sağlıklıdır. 

Eti ızgarada veya mangalda pişirirken, et ile ateş arasında en az en az 15-20 cm uzaklık olmalı, etler sık sık çevrilerek kömürleşme olmadan pişirilmelidir. Eğer etler kavurma şeklinde tüketilecekse az yağlı kısımları tercih edilmeli, hayvansal kaynaklı yağlar eklemeden kendi yağında kısık ateşte, uzun sürede pişirilmelidir. 

Kurban Bayramı’nda aşırı et tüketimine dikkat! Uzmanı uyardı!

3 - ET MENÜLERİ SEBZE VE TAHILLARLA DENGELEYİN 

Et yemekleriyle beraber bol lifli sebzeler ve tam tahıllar tüketilirse, hem sindirim kolaylaşır hem de dengeli bir öğün sağlanmış olur. Bağırsak sağlığını ve hareketlerini desteklemek amacıyla, et tüketirken beraberinde yoğurt, ayran ve kefir gibi probiyotik kaynaklar tercih edebilirsiniz. 

Kurban Bayramı’nda aşırı et tüketimine dikkat! Uzmanı uyardı!

4- AŞIRI ET TÜKETİMİNDEN KAÇININ

Bayram boyunca kontrolsüz ve aşırı ölçüde kırmızı et tüketimi; sindirim sorunları, kabızlık, mide hazımsızlığı/rahatsızlığı ve uzun vadede kalp-damar hastalıkları riskini artırabilir.

Etin doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksektir. Hipertansiyon, damar sertliği gibi kronik kalp damar hastalıklarına zemin hazırlamaması için dikkatli ve ölçülü tüketmekte fayda var. 

Kurban Bayramı’nda aşırı et tüketimine dikkat! Uzmanı uyardı!

5- TATLI TERCİGLERİNİZE DİKAKT EDİN 

Bayramda özellikle diyabet hastaları, obezite, kolesterol ya da tansiyon sorunu olanların çikolata ve şeker tüketimlerine dikkat etmesi gerekir.

Şerbetli-yüksek kalorili tatlılar yerine taze meyve, meyveli ve sütlü hafif tatlılar daha doğru tercihlerdir. 

Beslenme ve Diyet Uzmanı İrem Aksoy, tüm bu önerilerin yanı sıra; sıcak havalarda günde en az 2-2,5 litre su tüketilmesi gerektiğini söylüyor ve Dünya Sağlık Örgütü’nün de önerdiği gibi, haftada en az 150 dakika egzersiz/yürüyüş yapılması gerektiğini hatırlatıyor.


Haber Kaynağı : 12punto

Diyetisyen kurban bayramı