Nar kabuğunun faydaları nelerdir?
Bolca tüketilen ve sevilen bir meyve olan narın, kabuklarının da çok faydalı olduğunu biliyor muydunuz? Bağışıklık sisteminden sindirime kadar pek çok farklı noktada etkili olan nar kabuğu kurutulabiliyor ve ince bir toz halinde öğütülerek sıcak suda demlenip çay olarak da tüketilebiliyor. Peki, nar kabuğunun faydaları nelerdir? Neye iyi gelir?
Demlenerek çay şeklinde tüketilen nar kabuğu, içinde bulundurduğu yüksek oranda antioksidanla vücutta biriken toksinlerin atılmasında fazlasıyla yardımcıdır. İçerdiği mineraller, vitaminler sayesinde sağlığınzı etkili bir şekilde güçlendirerek kendinizi daha zinde, güçlü ve dirençli hissetmenize oldukça katkı sağlar.
NAR KABUĞUNUN FAYDALARI NELERDİR?
Nar kabuğu, hem taze hem de kurutulmuş şekilde tüketilebilir. Düzenli olarak nar kabuğu çayı tüketmek bir yandan enerjiyi arttırırken bir yandan enfeksiyona bağlı hastalıklara karşı önlem alabilir. Nar kabuğu faydaları şu şekildedir:
-
Nar kabuğu çayı, yüksek oranda antioksidan bileşen içerir. Vücudumuzdaki serbest radikallerin yıkıcı etkilerini azaltan antioksidan bileşenler, iç organlarımızdaki yıpranmaları azaltarak sağlığa destek olur.
-
Nar kabuğu içindeki antioksidan maddeler, cilt üzerinde de olumlu etkilerde bulunur. Serbest radikallerin yol açtığı cilt kuruluğu, kırışıklık gibi sorunların oluşumunu geciktiren nar kabuğu, sağlıklı ve genç bir görünüm elde etmeyi sağlayabilir.
-
Nar kabuğu, mideyi sakinleştiren ve sindirim sistemini düzenleyen bir bitkidir. Bu nedenle ishal veya kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarının giderilmesini kolaylaştırabilir.
-
Vücuttaki zararlı maddelerin atılmasını kolaylaştıran çay, detoks etkisi yaratır. Bu sayede karaciğere binen yükü hafifleterek, karaciğer yağlanması başta olmak üzere pek çok sağlık sorununa karşı koruma oluşturabilir.
Nar kabuğu, yukarıda yazıldığı gibi faydalar içerse de güçlü etkilere sahip olması sebebiyle kontrolsüz bir şekilde tüketilmemesi gereken bir gıdadır. Bu bitkiyi güvenli bir şekilde tüketmek için ilk olarak doktorunuzla görüşmeniz ve sağlığınızın nar kabuğu tüketimine uygun olup olmadığını öğrenmeniz sizin için en doğrusu olacaktır.
KURUTULMUŞ NAR KABUKLARI NEYE İYİ GELİR?
Nar üzerine yapılan farmakolojik çalışmaların artması ile narın insan sağlığı üzerine etkileri aydınlatılmış ve tıbbi öneminin farkına varılmıştır. Narın iyi geldiği durumlar arasında aşağıdakiler yer almaktadır;
-
Kurutulmuş nar kabuğundan elde edilen bitki çayları, kan dolaşımını dengeleyerek yüksek tansiyon sorununun önüne geçmekte oldukça etkili olabilir.
-
Nar kabuğu kemikleri ve eklemleri güçlendirir. Bu sayede vücudu dinçleştirirken eklem ağrısı sorununu da ciddi boyutta çözebilir.
-
Kurutulmuş nar kabuğu çayının en önemli faydalarından biri gribal hastalıklara karşı direnç oluşturmasıdır. Yoğun bir vitamin içeriğine sahip olması, bağışıklık sistemini güçlendirirken basit gribal hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
-
Kabuğun içindeki antioksidan maddeler, saç ve saç dipleri üzerinde de olumlu bir etki bırakır. Saçları güçlendiren nar kabuğu çayı, saç diplerindeki cildi daha sağlıklı bir hale getirerek kepek oluşumunu azaltır.
Sağlıksız koşullarda kurutulmuş nar kabukları tüketmek, çeşitli hastalıklara yol açabileceğinden dolayı, kurutma işlemi sırasında bitki bileşenlerine zarar veren cihazların kullanılmaması, nar kabuklarının nemle ve yabancı maddelerle temas etmemesi gerekir.
NAR KABUĞU ÇAYI İÇİN MALZEMELER
-
Kurutulmuş nar kabuğu (2-3 gr kadar)
-
100-150 gr su
-
İsteğe bağlı 2-3 adet hibiskus çiçeği
NAR KABUĞU ÇAYI NASIL YAPILIR?
Yapılışına geçmeden önce nar kabuğunu iyice kurutmak oldukça önemlidir. Nar kabuğunu kurutmak ve çayı hazırlamak için şu aşamalara dikkat edilir;
1- Nar kabuğu güzelce yıkanmalı ve soyulmalıdır.
2- Kabuklar minik minik parçalanıp, tepsiye dizilmelidir (Beyaz kısmı tepsinin üzerine gelecek şekilde).
3- 30 dereceyi geçmeyecek bir sıcaklıkta kurumaya bırakılmalıdır. Kabukların kuruması 5-6 gün sürecektir.
4- Cezveye 100-150 gr kadar su eklenmeli ve kaynatılmalı.
5- Kaynayan suyun içerisine 2-3 gr kadar kurutulmuş nar kabuğu atılmalıdır. 3 gramı geçmemesi tadının acı olmaması açısından önemlidir. Ardından 5 dakika kaynamaya bırakılmalıdır.
6- Bu aşamada çayın renkli olmasını isterseniz 1-2 nar çiçeği eklenebilir. İsteğe bağlı şeker ile tatlandırılabilir.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar
Hasan Arat'tan Fenerbahçe'ye Rafa Silva'lı 'Talisca' yanıtı
Ebru Baki Sözcü'den ayrıldı mı?
21 Kasım Perşembe maç programı: Bugün maç var mı, hangi maçlar var, saat kaçta?
UEFA Uluslar Ligi'nde Türkiye'nin rakibi kim olacak? Play-off maçı ne zaman?
Atatürk için 21 Kasım 1938'de yapılan resmi cenaze töreninin fotoğrafları
İUP maaşı ödeme tarihi ne zaman? İUP maaşları ne zaman yatacak?
Fenerbahçe En-Nesyri için Al-Nassr'den gelen rekor bonservisi reddetti
20 Kasım reyting sonuçları 2024: Annem Ankara, Kuruluş Osman, Leyla
Yenidoğan Çetesi üyesi Renas Kılıç'tan skandal itiraf
Bu akşam TV'de ne var? 21 Kasım Perşembe TRT 1, Kanal D, Star TV, Show TV, ATV