Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Gıda etiketlerinde yeni dönem! Artık o ifadeler olmayacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketiciyi yanıltan gıda etiketlerine karşı harekete geçti. Marketlerde etiketlere standart getirilecek ve "… Tadında", "… lezzeti", "... keyfi ” gibi ifadelerle ürün satılamayacak.

Gıda etiketlerinde yeni dönem! Artık o ifadeler olmayacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketicileri yanıltan ve kafalarını karıştıran gıda etiketlerini inceleme altına aldı. Marketlerde etiketlerde standartlar getirilmesi için adımlar atılıyor. "… Tadında", "… lezzeti", "... keyfi" gibi ifadelerle ürün satışı yapılamayacak. Tüketiciyi yanıltıcı etiketler kullanılmayacak.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tüketicilerin üst düzeyde korunması için gıda etiketlerinde yeni düzenlemeler getirileceğini belirtti. Yumaklı, sağlıklı ve güvenilir gıda için Gıda Kodeksi'nde birçok düzenleme yapıldığını ve bunların devam edeceğini vurgulayarak "Gıdanın adı artık tüketicinin rafta ilk bakışta göreceği yere, aynı punto, aynı stil ve karakterde yazılacak. Gıda etiketlerinde yanıltıcı görseller kullanılmasına müsaade etmeyeceğiz" dedi.

Türkiye Gazetesi'nden Cevdet Fırat Aydoğmuş'un haberine göre, Yumaklı yeni düzenleme ile ilgili şunları ifade etti:

"İçeriğinde çilek yerine sadece çilek aroması olan bir üründe, çilek görseli kullanılmasına izin vermeyeceğiz. Örneğin, içinde muz aroması olan bir sütte ‘muzlu süt’ yerine ‘muz aromalı süt’ yazılacak. Tüketiciler tarafından birbiriyle karıştırılabilecek, birbirine benzeyen gıdalarda, ‘… tadında’, ‘… lezzeti’, ‘... keyfi” gibi ifadelere izin vermeyeceğiz. Bitkisel margarinde ‘tereyağı keyfi ’ veya ‘tereyağı lezzeti’ ifadelerine izin vermeyeceğiz. Bitkisel yağlı, sütlü buz olan ürünler, dondurma niteliği taşımadığı halde dondurmayı çağrıştırıcı, ‘dondurma keyfi ’, ‘dondurma lezzeti’ gibi ifadelerle satılamayacak."

Bakanlığın en önemli görevlerinden birinin de vatandaşların tarladan sofraya güvenilir gıda tedarik etmelerini sağlamak olduğunu belirten Yumaklı, "ALO 174 Gıda Hattı’mızı kurduk. İhbar ve şikâyetlere en geç 15 gün içinde cevap veriliyor. Halkımızın, şüphelendiği gıda ürünlerini ve yerlerini ALO 174 veya (0 501 174 0 174) olan WhatsApp İhbar Hattımıza bildirmeleri halk sağlığı açısından büyük önem taşıyor" dedi.

Üretim, toplu tüketim ve satış yerlerinde 7.500'den fazla gıda denetçisiyle sürekli olarak denetimler yapıldığını vurgulayan Yumaklı, "81 ilde görevli gıda denetçilerimiz, halkımızın sağlığıyla oynayanların gözünün yaşına bakmıyor. Sahtekârlara göz açtırmayacağız" şeklinde konuştu.


Haber Kaynağı : 12punto

düzenleme Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı