Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Tam Güneş tutulması hayvanları nasıl etkileyecek?

Bilim insanları, 8 Nisan'da gerçekleşecek tam güneş tutulması sırasında bazı hayvanların garip davranışlar sergileyebileceğini söylüyor. Hayvanat bahçelerini inceleme altına alan araştırmacılar, kamuoyundan da evcil hayvanlarının davranışlarını not almalarını istedi.

Tam Güneş tutulması hayvanları nasıl etkileyecek?

Bilim insanları, önümüzdeki ay gerçekleşecek tam güneş tutulması nedeniyle bazı hayvanların alışılmadık davranışlar sergileyebileceğini belirtti.

Hayvanat bahçelerinde yapılan gözlemlere dayanarak, araştırmacılar, insanlardan evcil hayvanlarının davranışlarını gözlemlemelerini istedi.

2017'de ABD'de görülen son güneş tutulması sırasında, flamingolar yavrularını korumak için etraflarını sarmış, zürafalar kafeslerinde koşmaya başlamış ve kuş sürüleri uçmayı bırakarak ağaçlara konmuştu.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, Cornell Üniversitesi Kuşbilim Laboratuvarı'ndan bilim insanı Andrew Farnsworth, "Hayvanlar tutulma sırasında ne yapacaklarını bilemiyor çünkü gökyüzü olayları, vücutlarının adapte olabileceği bir şey değil" dedi.

Farnsworth ayrıca, "Tutulmalar sık görülmez, ancak nadir de değildir. İnsanlar tutulmalara göre plan yapabilirler, ancak yaşam süresi kısa olan hayvanların bunu gözlemleyebilmesi beklenmedik olurdu" şeklinde konuştu.

2017'deki tutulma sırasında yakındaki keçilerin davranışlarını gözlemleyen Allison O'Neill, keçilerin sessizleştiğini ve dinlenme pozisyonuna geçtiğini belirtti. O'Neill, "Keçilerin davranışları çok dikkat çekiciydi. Tutulmayı izlemeyi bırakıp dikkatimizi onlara verdik. Çünkü çok planlı ve ani hareket ediyorlardı. Tutulma bittikten sonra yeniden ses çıkarmaya başladılar" ifadelerini kullandı.

Kuzey Karolina Eyalet Üniversitesi'nden Adam Hartson-Rose ise 2017'deki tutulma sırasında Riverbanks Hayvanat Bahçesi'nde gözlemler yaptı. Hartson-Rose, "Başlangıçta bunun saçmalık olduğunu ve hayvanların hiçbir şekilde etkilenmeyeceğini düşünüyordum. Ancak hayvanat bahçesi karanlığa gömülünce, ayılar hariç tüm hayvanların davranışları değişti. Ayılar ise tamamen şaşkın görünüyordu" şeklinde konuştu.

Hartson-Rose, bu tutulmada ABD genelindeki tüm hayvanat bahçelerinin incelenmesi gerektiğini belirtti.

8 Nisan'da gerçekleşecek tam güneş tutulmasının Meksika, ABD ve Kanada'nın bazı bölgelerinden gözlemlenebileceği ve 4 dakika 28 saniye süreceği, ancak Türkiye'den görülemeyeceği ifade edildi.


Haber Kaynağı : 12punto

araştırma Hayvan Güneş