Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Uzayda gizemli keşif!

Gökbilimciler James Webb Uzay Teleskobu'nu evrenin erken dönemlerine bakmak için yönlendirdiğinde, sıra dışı bir ışık izi bulunan eski bir galaksi buldu.

Uzayda gizemli keşif!

Bilim insanlarının yaptığı ayrıntılı araştırmalar sonucunda, galaksinin olağanüstü parlaklığının sebebinin yıldızlar olmadığı belirlendi. Bunun asıl nedeni, galaksinin içinde bulunan gazlardı.

Bu bulgular, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society dergisinde yayımlandı ve evrenin erken dönemleri hakkında eksik bir parçayı tamamlayabilecek nitelikte. Galaksi oluşumunun daha önce bilinmeyen bu evresinde, aşırı sıcak gaz bulutları, yıldızlardan daha parlak hale gelebiliyor.

Oxford ve Şikago Üniversiteleri'nden astrofizikçi Harley Katz, bu durumu şu sözlerle açıklıyor: "Anlaşılan o ki bu yıldızlar, günümüz evreninde gördüklerimizden çok daha büyük ve sıcak olmalı. Bu da mantıklı, çünkü erken evren çok farklı bir ortam sunuyordu."

Gökbilimde, ne kadar uzağa bakıyorsanız, o kadar geçmişi görüyorsunuz. Çünkü ışık ve diğer elektromanyetik dalgaların bize ulaşması zaman alıyor. NASA, Avrupa ve Kanada uzay ajanslarının ortak çalışması olan Webb teleskobu, görünmeyen kızılötesi ışığı algılayarak evrenin erken dönemlerine ışık tutmak amacıyla tasarlandı. Özetle, evrendeki toz ve gaz, uzak ve sönük ışık kaynaklarını görmemizi zorlaştırsa da, kızılötesi ışınlar bu engelleri aşabiliyor.

Bilim insanları galaksinin yoğun gazdan oluşan bir koza içinde yoğun bir yıldız oluşumundan geçtiğini ve bu kozanın büyük, sıcak yıldızlar ürettiğini düşünüyor. Yıldız ışığından gelen bir ışık parçacığı grubu gazı bombalıyor ve aşırı derecede parlamasına neden oluyor olabilir.



Haber Kaynağı : 12punto

James Webb Uzay Teleskobu James Webb Uzay Teleskobu Samanyolu galaksisi James Webb Uzay Teleskobu Jüpiter uzay uzay çalışması uzay araştırması