Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,2634
Dolar
Arrow
34,1520
İngiliz Sterlini
Arrow
45,9557
Altın
Arrow
2934,0000
BIST
Arrow
9.777

Dava neden Uluslararası Adalet Divanı’nda açıldı?

UAD İSRAİL DİZİSİ-3-

İnsanlığın adalete ve güvenliğe duyduğu özlem çok büyüktür. İnsanlar ancak adalet ve güvenlik içinde huzur ve mutluluk içinde yaşayabilirler. İsrail'in canavarca yaptığı soykırım dünyada bütün insanlığın adalet ve güvenlik umudunu da karartmıştır.

İnsanlar insanın ne olduğunu İsrail soykırımı ile daha iyi anlamışlardır. Aslında insan türü gerçekten insanlaşma eğitimi almamışsa büyük canavarlar üretir. 

Dünya kapitalizminin devletleri olan ABD AB VE İSRAİL insanlığı canavarlaşma sürecine sokmuşlardır. İnsanlık giderek daha çok canavarlaşmaktadır. 

Hitler'in soykırımı, ABD’nin Japonya'ya attığı atom bombaları ve en son İsrail soykırımı insanlığın dev adımlarla canavarlaşmaya doğru gittiğini açık olarak göstermektedir. Bu canavarlaşma karşısında kokuşmuş uygarlık, 'bana değmeyen yılan bin yıl yaşasın' demektedir.

İsrail soykırımı çok önemli bir gerçeği daha ortaya çıkarmıştır. İnsanlığın ulaştığı medeniyet sahte bir medeniyettir. Teknoloji ilerledikçe teknolojiyle birlikte canavarlaşma da artmaktadır. Suç işleme oranları da artmaktadır. 

Hükümetler halkların çıkarlarına göre devletleri yönetememektedirler. Önce sınıfsal çıkarlar gelmektedir, kişisel çıkarlar gelmektedir. Bugün emekçi sınıf orta çağın köleleri gibidir. İnsanlığın acıyla yaşadığı göç olgusu, yoksulluk sahipsizlik örgütsüzlük bütün bunlar insanlığı acılar içinde yaşatmaktadır.

Yeni bir uygarlık gerekmektedir. Güney Afrika'nın duyarlılığı gibi bir uygarlık. Batının sahte uygarlığı değil insanlığın ihtiyacı olan. İnsanlığın ihtiyacı olan gerçek uygarlık.

SORU:

Dava neden Uluslararası Adalet Divanı’nda açıldı?

CEVAP:

BM’nin en üst yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin aksine, bireysel suçlar yerine sadece devletler arasındaki ihtilafları ele alıyor. Bu nedenle dava Uluslararası Adalet Divanı’nda açıldı.

SORU:

Adalet Divanı'nın İsrail kararı ne anlama geliyor?

CEVAP:

Uluslararası Adalet Divanı İsrail hakkında 15'e 2 oyla ihtiyati tedbir kararı verdi. İsrail’in “soykırım” suçundan yargılanmasına hükmetti. Peki, süreç nasıl devam edecek? Karar ne anlama geliyor? 

a-Uluslararası Adalet Divanı İsrail hakkında 15'e 2 oyla ihtiyati tedbir kararı verdi. 

b-İsrail’in mahkemeye ihtiyati tedbirler ile ilgili 1 ay içinde rapor vermesi gerektiği belirtildi.

c-İsrail’in tüm önlemleri alarak soykırım suçunun  işlenmesini teşvik etmesini engellemesi gerektiği karara bağlandı. 

d-Gazze'deki tüm ihtiyaçların bölgeye ulaştırılması gerektiğinin kararlaştırıldığına hükmedildi. 

e-İsrail'in dosyanın reddi talebi de reddedildi.

SORU:

Peki, ihtiyati tedbir kararı ne anlama geliyor? 

CEVAP:

Doç. Dr. Levent Ersin Orallı:

"Müdafaa hakkındaki kuralların çiğnendiği ortaya kondu

Uluslararası Adalet Divanı’nın davaya bakmak için yeteri kadar delil olduğuna dair kanaat ortaya koyması başlı başına önemli bir durumdur. 

Müdafaa hakkındaki ölçülülüğün ve orantılığın açık bir şekilde çiğnendiğine dair bir karar hükmünü ortaya koyuyor.

Mahkeme acil bir durum olduğu tespitinde bulunmuştur. Telafisi mümkün olmayan sonuçların gerçekleşmesinin engellenmesini istemiştir. Soykırımın önlenmesi sözleşmesine aykırı davranıldığını tespit etmiştir. Gazze’deki yıkımı ve altyapının tahrip edildiğini karara bağlanıştır. İsrail’in sivilleri katlettiğine vurgu yapmıştır.” 

Güvenlik Konseyi siyasal karar vermektedir. Adalet Divanı da yargısal karar vermektedir. Bu iki kurum aynı konu üzerinde karar vermek zorunda kalabilirler. Bu durumda kararlar arasında örtüşme de olabilir, çatışma da olabilir. Örtüşme halinde bir sorun olmamasına rağmen çatışma halinde uluslararası hukukta ne olacağı tartışmalıdır.

SORU:

Raporda ne olması bekleniyor?

CEVAP:

Mahkeme, İsrail’den bir ay içerisinde rapor istedi. Bu raporda olması gerekenler şunlardır: (Orallı)

a-İsrail’in ihtiyati tedbir kararına uyup uymadığı. 

b-Orantılılık ve ölçülük ilkelerine geri çekildiği. 

c-Verilmiş olan hasarın tespiti.

d-Açılacak davalara şimdiden delil sağlamak. 

Bu tespitler yapıldığında,  İsrail an itibarıyla sivil kayıplara daha fazla sebebiyet vermesin. Var olan hasardan kaynaklı olarak bir adım sonra bir savaş tazminatı ya da hukuki bir tazminat ödemek durumunda delil olabilsin. İspat kolaylığı olabilsin. 

“Adalet Divanı'nın almış olduğu bu karar, en önemli olarak, soykırım suçunun işlendiğini vurgulamaktadır. İsrail'in Filistin'e güçlü bir tazminat ödemesinin önünü açmıştır ve her ne kadar 'ateşkes' kelimesi anılmasa da ihtiyati tedbire uyulmasının zorunlu olmasından kaynaklı olarak ateşkes çağrısı niteliğinde bir önem arz etmektedir.”

Bütün devletlerin ve halkların İsrail'in raporuna yoğunlaşması gerekir.  Raporda olması gerekenler var mı? Yoksa her şey çeşitli dolandırıcılık ve ahlaksızlık yöntemleri ile yok sayılabilir.