Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,2634
Dolar
Arrow
34,1520
İngiliz Sterlini
Arrow
45,9557
Altın
Arrow
2934,0000
BIST
Arrow
9.777

Dokuzuncu yargı paketinde neler var?

Yine yargı paketi geliyor. Dokuzuncu yargı paketi. Bu kadar çok yargı paketinin tamamı torba kanunlar şeklinde meclise getirilmiştir. Torba kanun yöntemi aslında hukuk ciddiyetiyle, kanun yapma ciddiyetiyle bağdaşmaz. Bir kanun ile 20-30 tane kanunda değişiklik yapıyor. Bu olacak iş değildir. Bu durum uzmanlar için büyük zorluklar getirdiği gibi meclis görüşmelerinde de ciddi karmaşalara neden olmaktadır. Yasamanın kanunları inceleme hakkını engelleyen bir uygulamadır bu torba kanun uygulaması.

Bu torba kanunlarla gelen pek çok kanun, soyutluk sınırlarını da aşan pek çok anlamlara gelen sözcükler ve kavramlarla doludur. Halbuki soyut kavramlarla hukuk yorumlanamaz. Kavramların açık olması anlaşılır olması gerekir. Bu soyut kavramlarla her anlama gelen sözcüklerle kanun yapma alışkanlığı hukukumuza çok büyük zararlar vermektedir. Bir kere her şeyden önemlisi Yargıtay'da yapılan incelemelerde içtihat oluşturmakta güçlük çekilmektedir. Çünkü yasanın dayandığı kavramlar birden çok anlama gelmektedir. Hangisini esas alıp da karar oluşturacaksınız?

9. Yargı Paketi ağırlıklı olarak Türkiye’de bazı suçların cezasız kaldığı eleştirilerine cevap niteliğinde olacak. Kamuoyundaki cezasızlık algısına son verecek düzenlemeler içerecek. Anlaşılan o ki bu seferki paket ceza hukuku ağırlıklı olacak. Ceza hukuku vatandaşın özgürlüklerinin sınırlarını çizen bir hukuk dalıdır. Sözüm ona bazı cingöz hukukçular ceza kanununun suç tanımlayan maddelerine birkaç anlam ifade eden soyut kavramlar eklemektedir. Yani bu tür kavramlarla ne kadar çok oynanırsa yargı kararları o kadar keyfileşir.