Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

9 günde iki erişim engeli kararı! Sansür, karanlığı daha da zifirileştiriyor

Gazetecilik her geçen gün zorlaşıyor.  

Türkiye’de yargı yoluyla kurulan baskı ikliminin amansız boyutlara ulaştığı hemen herkes tarafından kabul ediliyor. ..

Bilindiği üzere www.12punto.com.tr haber platformumuz ile yeni bir yola çıktık. Gazeteciliğe dair sadece bağımsızlık, tarafsızlık ve ilke pencerelerinden bakacağımızı duyurduk.  

Yayınımıza da 6 Ekim'de başladık. Bugün 15 Ekim. Aradan sadece 9 gün geçti.  

Bu kısacık zaman aralığında Erişim Sağlayıcıları Birliği tarafından, bize iletilen erişim engeli kararı iki...  

İlki Şanlıurfa'daki tarikat yurdunda çocuklara yapılan şiddet haberiyle ilgiliydi. Bir grup gericinin sözde ibadet adı altında çocuklara yaptığı şişli işkence tüm Türkiye'yi dehşete düşürmüştü.  

Her şey son derece açık ve net olarak görülüyordu. Hatta o kadar belirgindi ki  haberimizde görüntü kullanmaktan kaçındık.  

Küçücük çocukların bedenlerine şiş saplanması, bu anların videoya kaydedilmesi ve son derece travmatik bu görüntülerin sosyal medya platformlarında paylaşılması dünyanın her yerinde hem suç hem de haberdir. 

Elbette böyle vahim bir olayı paylaşırken medyanın da üzerine düşen bilimsel ve etik görevler bulunuyor.  

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çocuklara şiş batırılan görüntülerle ilgili, olaya karışanlar hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu ve söz konusu çocukların devlet koruması altına alındığını duyurdu. 

Gazeteciler doğal olarak, mesleklerinin gereği olarak çocukların şiddete maruz bırakıldığı anları kamuoyu ile paylaştı. Miniklerin masum ruhlarında travmatik izler bırakan bu olayı kaleme alan medya organlarından biri de bizdik.   

Haberi yazıp yayına vermemizden çok kısa bir süre tabiri caizse jet hızıyla erişim engeli getirildi.   

Erişim Sağlayıcıları Birliği'nden tarafımıza iletilen elektronik postada şunlar yazıyordu: Siteniz hakkında 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun kapsamında Sulh Ceza Hakimlikleri tarafından verilen erişim engelleme kararları aynı kanunun Birliğimize tanıdığı koordinasyon görevi kapsamında bilgilerinize sunulmuştur. Ekli listede belirtilen URL adreslerindeki içerikleri yayından kaldırmanız ve işbu maili 'içerikler yayından kaldırılmıştır' olarak yanıtlamanız halinde Birliğimizce gerekli işlemler yapılacaktır. 

Hemen ardından mail kutumuza bir erişim engeli kararı daha düştü. Bu karar ise Timur Soykan’ın Birgün Gazetesi’nde yayımladığı ve Türkiye’de yargının içler acısı halini ortaya koyan haberine yönelikti.  

Soykan, “Başsavcının rüşvet çığlığı! Çürüyoruz” başlıklı haberinde yargıdaki yozlaşmayı, para karşılığı haberlere erişim engeli getirildiğini, soygun, uyuşturucu ticareti gibi ağır suçlar işlemiş kişilerin nasıl tahliye edildiğini anlatıyordu.  

Üstelik Soykan’ın kaynağı, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın mektubuydu. Uçar, HSK’ye gönderdiği şok mektupta rüşvet çarkını bütün açıklığıyla ortaya seriyordu.  

Ne mi oldu? Yazıda ismi geçen İstanbul Adalet Komisyonu Başkanı Bekir Altun’un başvurusu üzerine habere önce erişim engeli getirildi. ardından haber tamamen kaldırıldı

Haber hakkında İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen erişim engeli kararında, Altun’un “gerçeğe aykırı ve kişilik haklarına saldırı kastıyla şeref, haysiyet ve onuruna yönelik hakarette bulunulduğunu” ileri sürdüğü kaydedildi. O erişim engeli bize de iletildi.  

Hukukçular karara tepkili. Son dönemde gerçekliği gün gibi bilinen nice büyük skandalın üzeri yargı yoluyla örtülüyor. Kurulan bu tehlikeli sistem, toplumun varlığını, habercileri, adaleti, vicdanı hedef alıyor.  

Sansür düzeni, karanlığı daha da zifirileştiriyor.  Bir yandan sansür bir yandan en güvenilir kaynakların etik dışı ihanetleriyle karşı karşıya kaldığımız karanlık bir dönem yaşıyoruz

Önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili Türkiye’nin önemli hukukçularının görüşlerini alacağımız bir içerik hazırlayacağız.