Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,2634
Dolar
Arrow
34,1520
İngiliz Sterlini
Arrow
45,9557
Altın
Arrow
2934,0000
BIST
Arrow
9.777

Sıra İran ve Türkiye'de

HAMAS, 7 Ekim 2023 sabahı saat 6.30 sularında, İsrail'in güneyindeki yerleşim yerlerine geniş kapsamlı “Aksa Tufanı” operasyonunu başlattı. 

Yarım saatte, yaklaşık beş bin roketle İsrail'in güneyindeki yerleşim birimleri hedef alındı. Bazı HAMAS üyeleri, karadan ve planöre benzeyen araçlarla havadan İsrail’e sızdı. İsrail güvenlik güçlerine saldırılar düzenledi. Bazı kent meydanlarını kontrol altına alma girişiminde bulundular. Ele geçirdikleri İsrailli asker ve polisleri rehin Gazze’ye götürdüler. 

HAMAS’ın bu saldırısı, uzun süredir hazırlanmış, koordine edilmiş, kimin; ne zaman, nerede, ne yapacağı planlanmıştı.

***

HAMAS’ın bu kadar kapsamlı bir operasyonundan, MOSSAD dahil İsrail istihbarat ağının ve ABD istihbaratının (CIA) bilgisi olmaması mümkün mü sorusu anlamlı. 1973 Arap-İsrail Savaşı (Yom Kippur Savaşı), 6 -25 Ekim 1973 tarihleri arasında Mısır ve Suriye liderliğinde, Arap devletlerinin İsrail'e karşı başlattığı bir savaştır. HAMAS, 1973 savaşının 50’nci yıldönümünde, 7 Ekim 2023 sabahı saldırıyı başlattı. Herhangi bir devlet, böyle bir savaşın yıldönümünde, hele 50’nci yılında kendisine karşı yönelebilecek saldırılara karşı hiyerarşik bir zincirle tüm önlemleri alırdı. Dünyanın en gelişmiş istihbarat ağına ve elektronik sistemlere sahip olan İsrail’den söz ediyoruz…

HAMAS saldırısının ardından, İsrail’li General R. Aliyan: “Hamas, Gazze Şeridi'nde cehennemin kapılarını sonuna kadar açtı. Bunun bedeli çok ağır olacak” dedi. 

ABD Savunma Bakanı açıklaması şöyleydi: “Pentagon, İsrail’in kendini savunmak için neye ihtiyacı varsa sağlamaya hazır.” Açıklamada, bölgede uzun sürecek bir savaşın işareti veriliyordu.

***

İsrail ve ABD 7 Ekim 2023 saldırısını memnuniyetle kabul etti ve meşru savunma zeminine çekti. 7 Ekim 2023 bir işaret fişeğiydi ve Orta Doğu’nun 11 Eylül’üydü. Orta Doğu’da sınırların değişmesi için işaret fişeği atılmıştı.

İsrail için hedefler belliydi: Gazze, Batı Şeria, Lübnan’ın güneyi, Suriye’nin güneyi ve İran… ABD ve İsrail için stratejik hedef İran’dır. 

Gazze işgal edildi, yerle bir edildi. Batı Şeria’da Filistin yerleşim yerlerini İsrail işgal ediyor… Sıra Lübnan güneyine Hizbullah’a geldi.

ABD’nin eski Dışişleri Bakanı Kissinger 2014 yılında, Amerikan NBR Radyosuna verdiği demeçte, “1919-1920 yıllarında yapılan ittifaklarla kurulan ulusal sınırlar bir bütün olarak yıkılmalıdır” demişti. Şimdi bu aşamaya gelindi…

***

İsrail’in önündeki tek engel kendisi. İran, İsrail’le savaşamayacağını anladı, HAMAS’ı da Hizbullah’I da koruyamadı.

Ve bu Yüzyılın projesinde Türkiye de var. 2021’de, Papa’nın ziyaret anısına bastırılan “PAPA PULU”nda yer alan harita bir sır değil. 1919 İngiliz İstihbarat Binbaşı Noel’in haritasına, PKK terör örgütü sözde haritasına, ABD Büyük Ortadoğu haritasına, 2021 Papa Pulu haritasına bakın!.. İran’dan sonra sıra Türkiye’de… Orta Doğu'da, Türkiye'yi de doğrudan etkileyecek savaşla haritalar değişirken çok rahat bir ülke var. Türkiye, BEKA sorunları yokmuş gibi davranıyor. Dünyanın en fazla sığınmacısı/göçmeni Türkiye'de değilmiş gibi hareket ediyor. Suriye'deki PKK/PYD terör örgütü başka bir ülkenin bütünlüğüne tehditmiş gibi seyrediyor. ABD'den F-35 ve F-16'ları almış gibi, NATO Türkiye'yi koruyacakmış gibi rahatlık içinde. Ekonomide hiç sorunu yokmuş gibi, iç cephe güçlüymüş gibi davranıyor. En önemli sorunu teğmenlerin yemini ve Yeni Anayasa çalışması. 

Türkiye hem normalini kaybetti hem de önceliklerini… Tehdidi normal, normali tehdit gören bir ülke oldu. Dünya tarihinde böyle bir örnek yoktur.

Şimdi, sınır kentlerdeki sığınmacı/göçmen yoğunluğunun nedenini anladınız mı?

Türkiye gecikmeden sığınmacı/göçmenleri göndermeli, ekonomisini düzeltmeli ve iç cepheyi güçlendirmeli. Yapmazsa ne olur?.. “Tarih tekerrürdür derler, ibret alınsaydı hiç tekerrür eder miydi tarih…” der, Mehmet Akif Ersoy.

Ve tarih bir dikiz aynası, arada bir bakılması gereken…