Göcek Taşbaşında Zeynebim Çiftlikteyiz. Akşam üstü, güneş battı batacak. Çalışanımız İhsan Ünlü nanik yapar gibi. "Ben gidiyorum." Mesaisi çoktan bitmiş. Sabunlu mahallesine evine gidecek. "Olmaz" deyivermişim. "Zeytinler iyice çiçek açtı. Karanlık olmadan meyve tutucu ilaçlamayı yapmamız gerekiyor. Yarına kalmasın". İhsan "Seni kırmam. Gün kararmadan çiçek ve meyve tutturucuyu yapalım. Haydi Mahmud iş başına" deyiverdi.
Çiçek ve meyve tutturucu karışımı 600 litrelik suda hazırlıklar başladı. Tüm bitkilerde hızlı ve eşit çimlenme, çabuk ve kuvvetli gelişim, daha iyi ve kaliteli ürün sağlamak için tohumdan hasada kadar belli aralıklarla uygulanır. Hamdi Gürbüz "Hocam bizim kadar gübre, destekleme yapan yok" diye araya girsede, Mahmud Al Hasan ve İhsan karışımları hazırlayıp zeytin çiçeklerini ilaçlamaya başlamışlardı. Çiftçilik çok zanaat. Hele Türkiye'de. Gübre pahalı ilaç pahalı. İşçilik ona keza.
Zeytinlerin ilaçlamalarının sonuna yaklaştığımızda Türkiye Tanıtım Araştırma Demokrasi ve Laik Oluşum Vakfı (TÜLOV) Kuşadası/ Aydın Temsilcisi Av. Tahsin Demirtaş telefonun öbür ucunda "Hocam Engelliler haftası nedeniyle CHP Genel Başkanı Özgür Özel Kuşadası'na geliyor. Gelecek misiniz?" diye sordu. "Biliyorum. 15-16 Mayıs 2025 tarihleri arasında Kuşadası'nda CHP Otizm Sempozyumu düzenliyor. Ayrıca Nazik Bekmezci Otizm Yaşam ve Destek Merkezini de açacak. 16 Mayıs Cuma günü oradayım" dedim.
Birleşmiş Milletler üye 156 ülkede 10-16 Mayıs tarihler arasını engelliler haftası olarak ilan etti.
Engelliler Haftası boyunca; engelliilerin sorunları, engelliliğin önlenmesi ve engellilerin başta eğitimleri olmak üzere pek çok konuları konuşulur!
16 Mayıs Cuma sabah Kuşadası Sealight Oteline geldiğimde Otistik çocukların güzel bir sunumu ile Sempozyumun 2. günü başlamıştı. Konuşmacılar otizm başta olmak üzere Türkiye ve Dünyada engelliler ile ilgili sorunları ve çözüm yollarını anlattılar.
Otizm yada otizm spektrum bozukluğu doğuştan gelen ve erken yaşlarda, yaşamın ilk yıllarında fark edilen karmaşık nöro- gelişimsel farklılıktır. Nöronlar yada beyin doğum sonrası gelişimini sürdüren en önemli organ ya da sistemlerin başında gelir. Bu farklılık erken dönemde fark edilmez, gerekli önlem ve özel eğitimler uygulanmazsa hem aileye hemde ülkeye çok büyük bir yüktür. Toplum olarak bu yükü paylaşmak gerekir.
Hani hiç otistik bir aile gördünüz mü?
Ben 1970-76 yılları arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde okudum. O yıllarda Otizm hiç konuşuldumu? Hatırlamıyorum. 1960 yıllarında 10 bin kişide bir görülürken, bugün 30 kişiden biri otistik doğuyor. Çok büyük bir rakam. 86 milyon nüfusumuz olduğuna göre gerisini siz hesaplayın. 1960 yılında o gün nüfusmyz 28 milyon ve otistik sayısı sadece 2800 kişi iken bugün 2 milyon 800 kişi. Çok büyük rakam. Bugün için ülkemizde yaklaşık 12 milyon engelli olduğu tahmin ediliyor. Demek ki Her 4 engelliden biri otistik.
Peki; Anayasanın 2 ve 60 inci maddeleri yönünden baktığımızda; sosyal hukuk devleti güçsüzleri güçlüler karşısında koruyarak gerçek eşitliği yani, sosyal adaleti ve toplumsal dengeyi sağlamakla yükümlü devlet demektir. Bunu yapabiliyormuyuz. Nerede?!
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu Aydın ilinde Kuşadasında yeni açılan Otistik Yaşam ve Destek merkezi ile birlikte 6 merkezin olduğunu açıkladı. Yetmez ama büyük bir başarı. Devletin yapacağını yerel yönetimler yapmış. İçten ve yürekten alkışladım.
Kuşadası Otizm Yaşam ve Destek Merkezine ait 4 dönüm yer bağışlayan Bekmezci ailesine, Başta Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel ve Kuşadası Belediyesi ekibine o merkezi kazandırdıkları için halkım adına yürekten teşekkürlerimi sunarım.
Özgür Özel " Önceki dönem Kayseri Milletvekili Op. Dr Çetin Arık önderliğinde TBMM kurulan Otizm ile ilgili araştırma komisyon rapor ve eylem planının Meclis Arşiv raflarında beklediğini, bugüne dek hiçbir şey yapılmadığını açıkladı. Tayyip Erdoğan 2025 yılını "Aile Yılı"ilan etmesine karşın içi boş bir yıl olarak geçtiği ortada.
Özgür Özel "Biz CHP olarak, 4-9 Eylül 2024 arası kendi tüzüğümüzü yeniledik. Değiştirdiğimiz tüzüğümüze şöyle bir madde koyduk. Eğer adaysa, yani gelip de ilçe yönetimine aday olduysa bir engelli birey, otomatikman ilçe yönetimine ya da il yönetimine girebiliyor. Ya da Parti Meclisinde eğer bir engelli birey adaysa, engelli kotasından seçilmiş oluyor ve engelliler belli bir yere gelebiliyor. Bu tüzük değiştikten sonra yaptığımız ilk Parti Meclisinde de bir engelli arkadaşımız, engelli kotasından Parti Meclisimize girdi. Yine aynı tüzük gereğince CHP önümüzdeki milletvekilliği seçimlerinde, ağır engelli bir bireyin bir seçim bölgesinin birinci sıradan aday gösterilmesi gerekiyor. Bu sadece bir engelli olacak değil. Ama ağır engelli bir birey bir bölgede liste başı olacak. Onun dışında da engelli kotaları ile yine listelerimizde yer almak isteyenler Meclis’e, belediye meclislerine, parti meclislerine taşınacak. Bu önemli bir adım. Küçük adım, ama önemli bir adım." dedi.
Özgür Özel daha önceleri de " Engelliler Bakanlığı kurulacağını ve bir engelli yurttaşımız Engelliler Bakan olacağını" duyurmuştu.
Tüm engellilerin ve ailelerinin engelliler haftasını kutluyorum. Hani Moğollar ne diyor" Bi' şey yapmalı". Toplum olarak, Yönetenler olarak hatta bir yurttaş olarak Evet bi şeyler yapmalıyız.
Çok Okunanlar

Kılıçdaroğlu cephesinden yeni hamle! Talimatı verdi

Temmuz ayının ilk seçim anketinde şaşırtan sonuç

İşte 3-4 maaş alan o bürokratlar!

'Lütfü Savaş gibi olacak diyerek' açıkladı: Çarpıcı iddiayı gündeme getirdi!

Örgüt bağlantılı 50 kişilik heyet ortaya çıktı

Halkbank Genel Müdüründen tepki çeken icraat

Özgür Özel'den Kılıçdaroğlu'na dair samimi açıklamalar

İzmir yangınla boğuşurken skandal gerçek ortaya çıktı!

Silivri doldu taştı: Cezaevinde yeni detaylar ortaya çıktı!

İBB iddianamesi için tarih verdi! Hazırlıklar başladı