1935 yılında temelleri atılan ve 17 Nisan 1940 tarihinde kurulan Köy Enstitüleri’nin 80. yılı… Hatırlatmak, anmak, anlatmak bir nostalji mi yoksa eksikliği hissedilen, günümüze uyarlanarak modernize edilmesi gereken eğitimde bir atılım projesi mi?
İsmail Hakkı Tonguç’un eseri olan Hasan Ali Yücel’in de büyük destek verdiği Köy Enstitüleri, temel sorunlardan biri olan eğitim sorununu çözmek için hayata geçirilmiş, azgelişmiş ülkelere örnek olarak gösterilmiş ve eğitim bilimi literatürüne “Türk buluşu eğitim kurumları” olarak geçmiştir.
Toplam sayısı 21’e ulaşmış, kısa süreli varlığına rağmen köy çocuklarından binlerce öğretmen yetiştirmiştir. Yaşamın kendisiyle bütünleştirmiştir… Toprağı eline alıp hissederek yetiştiren, tarlada ekin biçen, piyano çalan, keman çalan, kendi amfi tiyatrosunu kendi yapan ve oynayan, marangozhanede çalışan, elektriğini kendi üreten, kendi okulunu ve kendi kütüphanesini kendi yapan, sürekli okuyan, bilinçli ve sorgulayan insanı oluşturan; kısacası toprakla, kitapla ve işle buluşturan bir kurum olmuştur Enstitüler…
17 bin öğretmen ve 3 bine yakın sağlıkçı yetişmiştir…
Her türlü eksikliğine, hatasına rağmen Cumhuriyet’in bu önemli eğitim atılımı, sosyal önderleri yetiştirme projesi, toprak ağalarının, feodal unsurların baskısı nedeniyle uzun soluklu olamamış, 1947’de bitilmiş ve 1954 yılında kapatılmıştır!
Köy Enstitüleri üzerine uzunca sohbet ettiğim Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği (YKKED) İstanbul Şube Başkanı eğitimci Cengiz Öksüz, Köy Enstitüleri’nin eğitim devrimi oluşunun sadece bizim ülkemizde değil dünya ölçeğinde olduğunu bunun da özgün oluşundan geldiğini belirtiyor.
Kapatıldıktan bunca yıl sonra bile hala gittikçe yayılarak anılmalarının, kutlanmalarının çok anlamlı olduğunu vurguluyor ve ekliyor: “Son yıllarda eğitimde ve siyasette yaşadığımız olaylar Köy Enstitüleri’nin önemini daha çok arttırıyor.”
Son yıllarda Köy Enstitüleri’nin yalnızca aydınlanmacı özelliğine vurgu yapıldığını, bunun önemli ancak eksik olduğunu vurguluyor Cengiz Hoca: “Enstitülerin üretim yanını göz ardı etmemeliyiz. İsmail Hakkı Tonguç köye teknik eleman, marangoz gönderiyor. 20 Köy Enstitüsü açılıyor. Tonguç, modern 20 köy kuruyor. Köyden aldığını dönüştürüyor, ellerine zanaat vererek köye gönderiyor. Bu çok önemlidir. Maalesef bizim ortaokullarımız, liselerimiz, üniversitelerimiz insanı çıktığı çevreye yabancılaştırıyor."
BUGÜNE NASIL UYARLANABİLİR?
1930’lu yıllarda Türkiye’de köy sayısı 40 bin. Bu köylerin 35 bininde okul bulunmuyor. Okul olan 5 bin köyde ise okullar 3 yıllık…
Köy Enstitüleri’nin tabelasının 1954’de indirildiğini belirten eğitimci Cengiz Öksüz, 1947’ye kadar ‘köye yararlı eleman’ yetiştiren Köy Enstitüleri’nin 1947’den 1954’e kadar öğretmen yetiştirdiğini dile getiriyor.
Enstitüleri bugün kentleşmenin bu kadar arttığı, üretim ve sosyal-kültürel ilişkilerin bu kadar değiştiği bir koşulda dile getirmek nostalji mi? ‘Günümüzde ne yapılabilir, nasıl örnek alınabilir o model?’ diye sormadan edemiyoruz...
Günümüzde benzer durumuyla köylerde Köy Enstitüleri’nin kurulamayacağını aktarıyor Cengiz Öksüz hoca, “Bugün kentlerde 'Kent Enstitüsü' ya da başka adlarla uygulamalı eğitim anlayışı, iş içinde iş aracılığıyla eğitim anlayışına uygun okullar belediyelerle, halktan yana iktidarla birlikte yapılabilir. Bugün sorun tarım sorunudur. Bütün dünyada da böyle... Tarım yoksa sanayileşme kötürüm kalmaktadır” diyor…
Geçmişten olumlu örnekleri alıp günümüze uyarlayıp daha ileri taşımak için kafa yormak, sormak nostalji değildir elbet…
Okuma Önerileri:
Mektuplarla Köy Enstitüleri Yılları – İsmail Hakkı Tonguç
Türkiye’de Köy Enstitüleri – Fay Kirby
Köy Enstitüleri ve Ötesi - Mahmut Makal
Köy Enstitülü Delikanlı - Fakir Baykurt
Özgürleşme Eylemi Köy Enstitüleri - Mehmet Başaran
Köy Enstitüsü Yılları (Karanlığın Kuvveti) - Talip Apaydın
Köy Enstitüleri Dünyasından Hasan Ali Yücel’e Mektuplar - Canan Yücel Eronat
Ortakçının Oğlu Talip Apaydın - Feyziye Özberk
Öksüz Yamalığı - Mustafa Ekmekçi
Canlandırılan Ütopya Köy Enstitüleri - Prof. Dr. Güler Yalçın
Sözlü ve Yazılı Belgeler Işığında Cılavuz Köy Enstitüsü – Prof. Dr. Firdevs Gümüşoğlu
Köy Enstitüleri’nin İzinde - Sabahattin Eyüboğlu
Tonguç ve Enstitüleri - Pakize Türkoğlu
Köy Enstitüsü Sistemine Toplu Bir Bakış - Dr. Niyazi Altunya
Hasan Ali Yücel Köy Enstitüleri ve Köy Eğitimi ile İlgili Yazılar Konuşmalar - Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı
Aydınlanma Devrimi ve Köy Enstitüleri - Mevlüt Kaplan
Çok Okunanlar

Ali Koç Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ne konuştu? Ziyaretin detayları ortaya çıktı

Gelinim Mutfakta 18 Nisan Cuma puan durumu: Bugün kim elendi?

Yurttaşların en çok güvendiği haber kanalı belli oldu!

Bugün hangi maçlar var? 18 Nisan Cuma kimin maçı var, saat kaçta?

Otobüste 'öpücük verme' kavgası, kadın çileden çıktı

Asgari ücrete ara zam gelecek mi? Yeni rakamı açıkladı

Galatasaray'dan 40 yıl sonra bir ilk!

Çok sayıda kente gök gürültülü sağanak uyarısı

Rasim Ozan Kütahyalı, gazetecilerin evinin aranmasını istemiş

Ali Koç ve Acun Ilıcalı'dan Emine Erdoğan'a hediye