Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,2634
Dolar
Arrow
34,1520
İngiliz Sterlini
Arrow
45,9557
Altın
Arrow
2934,0000
BIST
Arrow
9.777

Akran zorbalığı ve çocuk hakları

Çocukların hepsi korunmaya muhtaçtır.

 Peki bu çocuklar yeterince korunuyor mu?  HAYIR, ÇOCUKLAR YETERİNCE KORUNMUYOR.

 Yayınlardan özellikle çocuk yayınlarından korunmuyor. Hala dayı teyze, ana baba, büyük anne büyük baba, konu komşu eş dost, çocuğu kucaktan kucağa gezdirirler.

 Her yaştaki çocukları özellikle bebekleri “E gudu! gudu!  E bıdı bıdı!” diye severler. Salya sümük öperler.

 Zavallı çocuk kucaktan kucağa gezer. Örselenir. Mikrop kapar. Hastalanır.

 Biraz büyür bu sefer televizyonların saldırısına uğrar… Biraz daha büyür bilgisayar oyunları…Hele yoksul çocukları, işçi emekçi çocukları… Okula başlar akran zorbalığı başlar. Aslında zorbalık sadece okulda yok. Sokak zorbalıkları mahalle zorbalıkları… Çocukların hayatı sanıldığı gibi kolay değildir.

 AKRAN ZORBALIĞI NEDİR?

Aynı yaş grubu içinde fiziksel, duygusal ya da sosyal sınıfsal açılardan daha güçsüz olana verilen  zarardır. “Bir çocuğun bir veya daha fazla akranları tarafından teker teker veya hep birlikte ve kasıtlı biçimde kötü muameleyle yaptıkları bir istismar türüdür.”

 Genel olarak akran zorbalığının nedenleri

a-  Güç dengesizliği: yaygın görülen ilk yöntemdir. Çocuk, kendini güçlü göstermek amacıyla sıklıkla bu yola başvurarak akranlarına baskı oluşturabilir

b-Ailevi sorunlar,  ailevi sorunları çözemez. Bu yüzden çok acı çekerler. Zamanla bu acı ve öfke zorbalığa dönüşür. Ve bütün bu çelişkilerden de ekran zorbalığı doğar. Çocuk, öfkesini kontrol edemeyerek arkadaşlarına karşı zorba tavırlar oluşturur.        

“Çocuklar, sosyal medyada kendilerine bir karakter belirleyebilir. Belirledikleri karakteri, yansıtabilmek adına onun kötü hareket ve davranışlarını da tekrar edebilir. Arkadaş grubu baskısı da sorunun nedenleri arasında yer alır. Okul ya da mahalle içerisinde yer alan baskın grubun kurallarına uymak amacı ile bu yaklaşımlar görülebilir.”

 Akran Zorbalığı Daha çok 7 ile 15 yaş arasında görülür:

 “Karşı tarafa zarar veren her tür davranış ya da söz bu problem içerisinde yer alır. Geniş bir alanı kapsayan akran zorbalığı türleri ise fiziksel, duygusal, sözel, sosyal, siber, cinsel ve eşya zorbalığı şeklinde çeşitlendirilebilir.”

 OKUL ORTAMLARINDA SOKAKLARDA SIKÇA KARŞILAŞILAN BİR DURUMDUR. BU ZOR BALIKLARIN ÇOĞU GİZLİ KALIR. ÇOCUK ANNESİNE BABASINA HER ZAMAN SÖYLEYEMEZ. AKRAN ZORBALIĞI ÇOCUKLAR İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR MUTSUZLUK KAYNAĞIDIR.

Bu sorunu önlemek için her şeyden önce çocukların acı kaynağı olan bu olgunun kaynağını bilmek lazım. Sorunu gayet iyi bilmek araştırmak bütün boyutlarıyla ilişki kavramak gerekir. Şu gerçeği söylüyorum çocuklarımız bu konuda büyük acı çekmektedir, hiç ummadığımız çocuklar zorbalık yapmakta yine hiç ummadığımız çocuklar zorbaların mağdur olmaktadır.

 Bütün çocukların kendilerini güvende hissetmeleri gerekiyor yoksa biz büyükler olarak çok ciddi alıcılara hattan bazı psikolojik felaketlere bile sebep olabilir olmaktayız.