Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Ankara 2 No’lu Barosu'ndan AYM'ye Can Atalay kararı tepkisi

Ankara 2 No’lu Barosu, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Can Atalay hakkında ikinci kez verdiği ama "hukuki değeri olmadığı" gerekçesiyle uygulanmayan kararın ardından AYM hakkında bir basın açıklaması yayınladı. Baro, AYM'nin ihlal kararını hedef alarak, "Hukuk teröristi koruyamaz, teröre destek olamaz" dedi.

Ankara 2 No’lu Barosu'ndan AYM'ye Can Atalay kararı tepkisi

AYM'nin Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Atalay hakkında ikinci kez verdiği ihlâl kararı,  İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tarafından uygulanmayarak, dosya bir kez daha Yargıtay'a gönderilmişti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, “AYM'nin hak ihlali kararının hukuki değeri yok” diyerek karara uymamıştı. Birçok barodan Yargıtay'ın uymama kararına tepkiler sürerken Ankara 2 No'lu Baro, "yargısal aktivizme karşı çıktıkları" açıklamasında bulundu.

"KANUN HÜKMÜNÜ İPTAL EDEMEZ"

Açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay hakkında vermiş olduğu kararlar ile toplumda bir nevi "süper temyiz mahkemesi" olduğu şeklinde algı oluşturulduğu öne sürüldü, "Bilinmelidir ki; AYM, bireysel başvuru yolu ile norm denetimi yapamaz, kanun hükmünü iptal edemez, bu hükümden kaynaklı ihlal tespitinde bulunamaz hele Anayasa’nın bir maddesini değerlendirme dışı bırakamaz. Anayasa 83/2 maddesi uyarınca yasama dokunulmazlığının istisnası yine Anayasanın 14. maddesidir” denildi.

"HUKUKUN KÖTÜYE KULLANILMASINA KARŞI ÇIKACAĞIZ"

"Devletin bölünmez bütünlüğüne kast edenleri korumanın teröre destek olmak" olduğu belirtilen açıklamada, “Anayasanın 14. maddesini uygulanamaz kabul ederek verilen karar hukuki olarak yok hükmündedir, siyasi olarak da devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne kast edenleri korumak, teröre destek olmaktır. Hukuken yok hükmünde olan bir karara uyulamayacağına dair Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararı Anayasaya uygun, hukuk çerçevesinde tam ve eksiksizdir.

Ankara 2 No’lu Barosu olarak, yargısal aktivizme karşı duruşumuzu sürdürüyoruz ve hukukun kötüye kullanılmasına her daim karşı çıkacağımıza dair taahhüdümüzü yineliyoruz” ifadeleri kullanıldı.


Haber Kaynağı : 12punto

13. Ağır Ceza Mahkemesi Anayasa Mahkemesi Anayasa AYM Can Atalay hak ihlali Türkiye İşçi Partisi Yargıtay

İlgili Haberler