Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
41,9333
Dolar
Arrow
37,9403
İngiliz Sterlini
Arrow
49,6670
Altın
Arrow
3798,0000
BIST
Arrow
9.379

Çaykur’un mahkemelik olan reklam filminde yeni gelişme: Karar tekrar yerel mahkemeye gönderildi

Yeşilçam’ın unutulmaz isimlerinden Zeki Alasya’nın görüntülerinin izinsiz kullanıldığı gerekçesiyle Çaykur’a açılan davada, ilk mahkemenin verdiği kararın ardından istinaf mahkemesi kararına 12punto ulaştı. İlk mahkemenin 50 bin TL tazminat ödenmesi kararına şirketin karşı çıkmasına rağmen ek rapora gönderilmediği gerekçesiyle, istinaf kararı bozdu ve yerel mahkemeye gönderdi. Davacı avukatı Uğur Güven, emsal niteliği taşıyan Kemal Sunal dosyasını hatırlattı, ‘Kemal Sunal için emsal karar çıktı ancak hak tecavüzü devam ediyor’ dedi.

Çaykur’un mahkemelik olan reklam filminde yeni gelişme: Karar tekrar yerel mahkemeye gönderildi

Jülide Alasya ve Zeynep Alasya,  2016 yılında yayınlanan reklam filminde Zeki Alasya'nın görüntülerinin izinsiz kullanıldığını gerekçesiyle dava açmıştı. Mahkeme Jülide ve Zeynep Alasya’nın manevi haklarının zarara uğradığını ispatlayamadığı gerekçesiyle davanın reddine karar vermişti. 

Son olarak ilk derece mahkemesi kararına karşı istinaf yasa yoluyla başvurulması üzerine inceleme başlatıldı. 12punto’nun ulaştığı dosyada, birinci mahkemede bilirkişi raporunca karar verilen 50 bin TL’lik tazminat ödemesine şirketin itirazı dikkate alınmadığı ve ek rapor götürme talebinin kabul edilmemesi gerekçesiyle, istinaf mahkemesi dosyayı tekrar yerel mahkemeye sevk etti.

istinaf mahkemesinden tekrar yerel mahkemeye gönderilen davaya dair yeniden değerlendirme yapılacak ve karar verilecek. Karar uyarınca ilgili taraflar verilen karardan memnun olmazsa tekrar istinaf ya da temyiz sürecinde yargılamaya devam edilecek.

“YAPIMCILAR HAKSIZ KAZANÇ ELDE ETTİ”

Davacı vekili Av. Uğur Güven, sürdürülen hukuk mücadelesinin sürecini şöyle anlattı:

“Kemal Sunal, Zeki Alasya, Halit Akçatepe gibi büyük ustaların filmlerinin yapılmış olduğu tarihte almış oldukları ücret sadece sinemada yapılacak gösterimlere ilişkindi. Herhangi bir yazılı sözleşme de yapmadılar, hak devri de gerçekleştirmediler. O filmleri icra ettikten sonra teknoloji değişti. Değişen teknolojinin gelişmesi ile birlikte dijital, YouTube, CD’ler, özel televizyonlarda gösterimler başladı. Bu nedenle yapımcılar haksız kazanç elde ettiler. Elde ettikleri kazanca, o dönem, o filmlere oynamış oldukları icra ile vücut kazandıran oyuncuların elde etmesi gereken haklarını vermediler. Biz de bunun hukuki mücadelesini sürdürüyoruz.”

“HAK TECAVÜZÜ DEVAM EDİYOR”

Kemal Sunal’ın rol aldığı filmlerin, sinema gösterimi dışında yayınlanmasına ilişkin Sunal ailesinin açtığı davada çıkan emsal kararı hatırlatan Av. Güven, “Kemal Sunal’ın dosyasında verilen karar, Türk sinemasında ‘icracı oyuncular’ sıfatını taşıyan oyuncular için verilmiş Türk hukuk tarihindeki emsal karardır. Kemal Sunal'ın filmleri için ailesi tarafından açılan telif hakkı davası, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun verdiği kararla noktalandı. Sunal ailesinin, sanatçının rol aldığı filmlerin, sinema gösterimi dışında yayınlanmasına ilişkin açtığı dava haklı bulundu ve aileye telif hakkı ödenmesi kararlaştırıldı” dedi ve “Bu karar ile birlikte hak tecavüzü durağan bir zamanda değil. Hak tecavüzü bugün de devam ediyor, filmler yayınlanıyor. Biz de bu tecavüzlerden kaynaklı olarak yeni davalar açıktık, açacağız da, henüz bir anlaşma sağlayamadık. Anlaşma sağlanamadığı için hukuki mücadele hep devam edecek” ifadelerini kullanarak benzer dosyalarda hukuki mücadeleyi sürdüreceklerinin altını çizdi.



Haber Kaynağı : Beste Çelik

İlgili Haberler

Zeki Alasya ÇAYKUR
English Guru