Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
36,2401
Dolar
Arrow
34,4862
İngiliz Sterlini
Arrow
43,5545
Altın
Arrow
2962,0000
BIST
Arrow
9.367

Milyonlarca yurttaşı ilgilendiriyor: Hak ve alacakları zaman aşımına uğrayan kişiler ne yapmalı?

İş hayatında olan birçok kişinin iş değişikliği ile birlikte maaş bankası da değişiyor. Banka değişikliği yapılırken genelde var olan hesaplar kapatılmıyor. Kapatılmayan banka hesapları, hesapta ne kadar para bulunup bulunmadığından bağımsız olarak zaman aşımına uğruyor. Peki hak ve alacakları zaman aşımına uğrayan kişiler hangi adımları atmalı? İşte cevabı...

Milyonlarca yurttaşı ilgilendiriyor: Hak ve alacakları zaman aşımına uğrayan kişiler ne yapmalı?

Türkiye'deki bankalar, müşterilere önemli bir duyuru yaparak zaman aşımı konusunda uyarılarda bulundu.

"Hesap sahiplerimize duyurulur" başlığı altında yapılan ilanlarda, 15 Haziran'a kadar işlem yapmayanların paralarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) geçeceği ilan edildi.

5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 62. maddesine göre; bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi, herhangi bir yazılı talimat tarihinden itibaren 10 yıl içinde aranmayanlar zaman aşımına tabi oluyor.

2023 yılı itibariyle zaman aşımına uğrayan mevduat, emanet ve alacakların listesi, bankaların internet sitesinde dört ay müddetle ilan edilecektir.

KİMLİK İLE BAŞVURMALARI GEREKİYOR

Listelerde adı bulunan kişilerin paralarını alabilmeleri için en geç 15 Haziran 2024 tarihine kadar hesaplarının bulunduğu ilgili şubeye, geçerli kimlik belgeleri ile başvurmaları gerekiyor.

15 Haziran 2024 tarihine kadar işlem yapılmaması halinde yasa gereği zaman aşımına uğrayan mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklar Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devrediliyor.

Peki mevduatın dışında, bankalarda bulunan emanet, hak ve alacaklar nelerdir?

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez şu ifadeleri kullandı:

"'Hak ve Alacaklar' konulu işlemlerde, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 83. maddesi uyarınca, yatırım hizmet ve faaliyetlerinden kaynaklanan her türlü emanet ve alacaklar, hesap sahibinin yaptığı en son talep, işlem veya herhangi bir şekilde verdiği yazılı talimat tarihinden başlayarak on yıl içinde talep ve tahsil edilmemesi hâlinde Yatırımcı Tazmin Merkezi'ne emaneten devredilir.

Bu durumun engellenmesi amacıyla yatırım hesapları 2024 yılında zamanaşımına uğrayacak vatandaşlarımızın isim bankaların listesi web sitelerinde ilan edilmektedir.

Hak ve alacaklarda bir diğer unsurlar ise, gerek vatandaşımızın Kendi adına gerekse miras bırakanlarının adına yatırılan kamulaştırma bedelleri... Miras bırakanlardan kalan ama intikali yapılman, mevduat, katılım fonu ve diğer hak ve alacaklardır. Ön ödemeli Banka kartlarında kullanılmayan kısımlar da, alacak olarak değerlendirilmektedir.

Bankalarda unutulan 25 milyon TL üzerindeki mevduat, katılım fonu ve diğer hak ve alacaklar için hak sahiplerine iadeli taahhütlü mektupla bilgi vermek zorundadır. Küçükler adına ve yalnızca bunlara ödeme yapılmak kaydıyla açtırılan hesaplarda, zaman aşımı süresi küçüğün reşit olduğu tarihte işlemeye başlar.

HAK VE ZAMAN AŞIMINA UĞRAYAN KİŞİLER NE YAPMALI?

Kişi öncelikle e-Devlet üzerinden adına açılmış mevduat ve katılım hesaplarını saptamalı. Bu hizmet BDDK tarafından e- Devlet üzerinden verilmektedir.

Ayrıca, tüm bankalarda, bu yıl BDDK ya devredilecek hak alacaklar, https://zamanasimisorgu.tmsf.org.tr sitesinden de öğrenilebilir.


Haber Kaynağı : 12punto

İlgili Haberler

banka İnternet sitesi ödeme mevduat Para Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu zam yatırım BDDK