Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Asgari ücret belli oldu: Prof. Dr. Serap Durusoy: Enflasyonun üstünde artış yapılmalıydı

Prof. Dr. Serap Durusoy 2024 yılında geçerli olacak asgari ücreti 12punto'ya değerlendirdi.

Asgari ücret belli oldu: Prof. Dr. Serap Durusoy: Enflasyonun üstünde artış yapılmalıydı

2024 yılı için geçerli olacak asgari ücret 17 bin 2 TL olarak açıklandı. Prof. Dr. Serap Durusoy 17 bin 2 lira açıklanan yeni asgari ücreti 12punto'ya değerlendirdi.

Prof. Dr. Durusoy,  asgari ücret belirlenirken en az yıl sonu enflasyon oranının üstünde bir gelir artışı yapılması gerektiğini vurguladı. Durusoy şunları yazdı:

"Her yıl aralık ayının en sıcak konusunu asgari ücret oluşturuyor. Çalışanların yüzde 50’sini ilgilendiren ve binlerce emekçinin ve işverenin dört gözle beklediği asgari ücretin ne olacağına ilişkin adeta kaos yaşanıyordu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun işçilerin, işverenlerin ve kamuoyunun beklentilerini karşılayabilecek bir karar alması elbette ki kolay değil.

Komisyon bu yılda ilk toplantısını 11 Aralık, ikinci toplantısını ise 18 Aralık tarihinde gerçekleştirmişti. Toplantılar sonrası yapılan açıklamalarda herhangi bir zam oranı telaffuz edilmemişti. 

Yapılan son toplantı sonrasında milyonların beklediği asgari ücret belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2024 için net asgari ücretin 17 bin 2 TL olduğunu açıkladı. Ancak karara muhalefet şerhi koyduklarını söyleyen Türk-İş Başkanı Ergün Atalay kendi taleplerinin 18 bin TL olduğunu belirtti. Ancak, son sözü tabii ki Sayın Cumhurbaşkanı söyleyecekti. 

Enflasyonun asgari ücretlinin satın alma gücünde yarattığı azalmayı önleyebilmek için en az yıl sonu enflasyon oranının üstünde bir gelir artışı yapılması gerekiyor. Üstelik enflasyonu önlemede alım gücünün kontrol edilmesi önemsenirken yol açtığı refah kaybı da yadsınamaz bir gerçeklik. Nitekim Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun açlık-yoksulluk sınırı araştırmasının aralık ayı sonuçlarına göre, açlık sınırının 16 bin 483 liraya, yoksulluk sınırının ise 47 bin lira sınırına yaklaşması  durumun vahametini ortaya koyuyor.

Sayın Işıkhan yaptığı açıklamada, asgari ücretin geçen döneme göre yüzde 49, geçen yıla göre yüzde 100 arttığını söyledi. Bu açıklamadan aslında “daha ne istiyorsunuz” çıkarımı yapılabilir.   

Rakamın emekçi kesimini memnun etmeyeceği kesin. Ancak, emekli maaşlarının asgari ücretin altında kalması ve makasın giderek genişlemesi sorunu başka bir düzleme de taşıyor.

Ayrıca asgari ücret belirlenirken enflasyon tahminlerinde çıkan değişikliğin de mutlaka telafi edilmesi gerekir. Bu durum doğal olarak yıl içerisinde yeni artışların olması gerektiğini gösteriyor. Ancak, Sayın Işıkhan  önceki bir açıklamasında asgari ücretin enflasyonun çok üzerinde olduğunu belirterek ücrete 2023 yılında yüzde 114 zam yapıldığını, üstüne bir de asgari ücrete kadar olan ücretlere vergi muafiyeti getirilmesinin bütçeye maliyetinin 500 milyar lira olduğunu söyleyerek, '2024’te tek zam olacak şekilde çalışıldığını' vurgulamıştı.

Bu bağlamda görülen o ki, tufana dönen enflasyon rüzgârı tek haneye inene kadar ücretli kesimi yıkıp geçmeye devam edecek ve ücretliler enflasyona karşı korunamayacak."


Haber Kaynağı : 12punto

Prof. Dr. Serap Durusoy asgari ücret Asgari Ücret Tespit Komisyonu