Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Prof. Dr. Serap Durusoy'dan gıda enflasyonu vurgusu: 'Dünyada gerilerken bizde yüzde 70'lere yakın olması endişe verici'

TÜİK’in açıkladığı verilere göre enflasyon, Nisan ayında aylık bazda yüzde 3,18, yıllık bazda yüzde 69,80 oldu. Prof. Dr. Serap Durusoy, verileri 12punto'ya değerlendirdi.

Prof. Dr. Serap Durusoy'dan gıda enflasyonu vurgusu: 'Dünyada gerilerken bizde yüzde 70'lere yakın olması endişe verici'

Şenol ÇARIK / 12punto.com.tr

TÜİK’in açıkladığı verilere göre enflasyon, Nisan ayında aylık bazda yüzde 3,18, yıllık bazda yüzde 69,80 oldu. Rakamları 12 punto’ya değerlendiren iktisatçı Prof. Dr. Serap Durusoy, “Küresel gıda, tarım fiyatlarında yüzde 7’lere doğru bir eğilim yani bir gerileme söz konusu iken bizde halâ yüzde 70’lere yakın bir rakamın gelmesi endişe verici” dedi.

“Beklentilere paralel olarak gelmesi maalesef enflasyonu masumlaştırmıyor” diyen Prof. Durusoy, “Burada özellikle çekirdek oldukça endişe verici. Asıl önemli olan nokta da yine her zaman olduğu gibi ENAG (Enflasyon Araştırma Grubu) ve İTO (İstanbul Ticaret Odası) verilerinden ayrışılmış olması” ifadelerini kullandı.

“ÖNEMLİ OLAN HANEHALKININ HİSSETTİĞİ ENFLASYON”

Serap Durusoy, şöyle devam etti:

“Evet, rakamlar açıklanıyor ama burada daha önemli olan hanehalkının hissettiği enflasyon. Harcama kalemleri içerisindeki paya baktığımızda aylık ve yıllık bazda hanehalkının da harcama kalemlerinde çok büyük pay oluşturan mal gruplarındaki artış endişe verici.

Gıda enflasyonu tarafı çok daha dikkate alınması gereken bir noktayı oluşturuyor. Küresel gıda, tarım fiyatlarında yüzde 7’lere doğru bir eğilim yani bir gerileme söz konusu iken bizde halâ yüzde 70’lere yakın bir rakamın gelmesi endişe verici.

‘KAMUDA TASARRUF GÜÇLENDİRİLMELİ’

Şu gerçekliği de gözardı edemeyiz tabii. Para politikası maalesef gıda enflasyonu üzerinde çok etkili değil. Ama bundan sonraki süreçte, özellikle son bir haftadır dillendirilen maliye politikası tarafının ve kamuda tasarruf tarafının çok daha güçlendirilmesi gerektiği gerçekliğiyle karşı karşıya kalındı denilebilir.”

 


Haber Kaynağı : Şenol Çarık

Prof. Dr. Serap Durusoy Enflasyon Enflasyon Araştırma Grubu gıda fiyatları