Beyin aktivitenizi ölçebilecek cihazlar geliyor: Elektronik dövmeler
Beyin aktivitelerini kaydetmek, zorlu bir süreçtir ve bu aktiviteler, yıllar boyu elektrotların kullanıldığı çeşitli yöntemlerle izlenmiştir. Bilim insanları deriye uygulanan dövmelerle beyin aktivitelerini gerçekleştirecekleri yeni bir yöntem geliştirdiler. Bu yenilik, bilim adamları tarafından bir devrim olarak nitelendiriliyor.

Bilim insanları, 'biyouyumlu sıvı mürekkep' kullanarak doğrudan saçlı deriye geçici elektronik dövme sensörleri basabilen bir yöntem geliştirdiler.

Elektronik dövme, kullanıcının cildine takılan ve kablosuz olarak veri ileten entegre sensörlere sahip yumuşak giyilebilir bir cihazdır. Elektronik dövmeler kullanıcının vücudunun herhangi bir yerine takılabilir ve vücudun elektriksel uyarılarından kullanıcının terinin kimyasal bileşimine kadar her şeyi izlemek için kullanılabilir.

Elektroensefalografi (EEG) gibi testler, çeşitli nörolojik durumların teşhisinde değerlidir. Ancak, bu testler zaman alıcı ve hastalar için rahatsız edici olabilir.

Tipik bir EEG'de, teknisyen hastanın saçlı derisinde elektrotların yerleştirileceği noktaları dikkatlice belirler ve bu elektrotlar uzun kablolarla veri toplama cihazına bağlanır. Bu süreç, hastanın saatlerce cihaza bağlı kalmasını gerektirebilir.

Teksas Üniversitesi Austin'den bir ekip, bu süreci iyileştirmek amacıyla, doğrudan cilde uygulanan ve kalp atışı, kan basıncı gibi çeşitli vücut fonksiyonlarını ölçebilen e-dövme sensörleri geliştirdi.

Ancak, bu teknolojinin saçlı deride uygulanması, saçın varlığı nedeniyle zorluydu. Bu yüzden ekip, iletken polimerlerden oluşan biyouyumlu bir sıvı mürekkep geliştirdi. Bu mürekkep, saçın arasından geçerek saçlı deriye ulaşabiliyor ve kuruduğunda biyolojik bir sensör işlevi görüyor.

Beş gönüllü üzerinde test uygulanarak, e-dövme elektrotları, dijital kontrollü bir yazıcı kullanılarak saçlı deriye ince bir tabaka halinde püskürtüldü. Bu yöntem hızlı, ağrısız ve ekonomik olarak tanımlandı.
E-dövme elektrotlarının performansı, yanlarına yerleştirilen geleneksel elektrotlarla karşılaştırıldığında benzer bulundu. Ayrıca, e-dövme sensörleri en az 24 saat boyunca stabil kaldı.

Geleneksel elektrotların iletken jeli birkaç saat sonra kuruyarak veri toplama doğruluğunu azaltırken, e-dövme sensörleri bu sorunu aşmakta.

Araştırmacılar, elektrotlardan kafatasının tabanına doğru uzanan e-mürekkep "kabloları" da basarak, veri toplama cihazına bağlanmak için daha kısa fiziksel kabloların kullanılmasını sağladı. Gelecekte, mürekkebin formülüne veri iletimini sağlayan bileşenler ekleyerek süreci tamamen kablosuz hale getirmeyi hedefliyorlar.

Bu yenilik, 'nöroteknolojide bir devrim' olarak nitelendiriliyor ve klinik ortamların ötesinde geniş uygulama alanlarına sahip olabilir.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

İmamoğlu İnşaat'ın yeni yönetimi belli oldu!

Eski Devlet Bakanına 'CHP'ye kayyum' teklifi iddiası

Gelinim Mutfakta 18 Nisan Cuma puan durumu: Bugün kim elendi?

Ali Koç Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ne konuştu? Ziyaretin detayları ortaya çıktı

İşte CHP'ye kayyum iddiasının perde arkası...

Erdoğansız AKP eriyor

Mazlum Kobani’nin koluna ilk kim girecek?

Bugün hangi maçlar var? 18 Nisan Cuma kimin maçı var, saat kaçta?

Asgari ücrete ara zam gelecek mi? Yeni rakamı açıkladı

Kuvvetli sağanak yağış geliyor!