Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Almanya seçime gidiyor: Almanya'nın yeni başbakan adayı Türkiye'ye nasıl bakıyor?

Almanya’da 2025'te yapılacak seçimler için ana muhalefet partisi Hristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) lideri Friedrich Merz, başbakan adayı olarak büyük bir iddia ortaya koydu. Merz, CDU ve CSU’nun ortak adayı olarak seçimlere katılacak. Peki SPD'li Başbakan Scholz'u koltuğundan edebilecek isim Friedrich Merz kim? Türkiye ile ilişkilere nasıl bakıyor?

Almanya seçime gidiyor: Almanya'nın yeni başbakan adayı Türkiye'ye nasıl bakıyor?

Alman muhafazakârların gelecek yıl yapılacak seçimlerdeki başbakan adayı Friedrich Merz son derece iddialı.

Ana muhalefetteki Hristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) Genel Başkanı Merz, adaylığını ilan ettiği basın toplantısında genel seçimlerin yapılacağı 2025'te ülkenin liderliğini tekrar üstlenmeye kararlı olduklarını söyledi.

DW Türkçe'nin aktardığına göre, CDU'nun Bavyera'daki kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) ile ortak adayı olan Merz, son kamuoyu yoklamalarına göre, Almanya'nın bir sonraki başbakanı olmaya en yakın isim.

'BAŞBAKANLIĞI SCHOLZ'TAN ALABİLİR'

Anketler, yüzde 32’lik oy oranıyla Hristiyan Birlik partilerinin (CDU/CSU) açık ara önde olduğunu gösteriyor. Bu da adaylığı kesinleşen Merz’in başbakanlığı Sosyal Demokrat Partili Olaf Scholz’tan devralma ihtimalinin çok güçlü olduğuna işaret ediyor.

CDU lideri Merz'in başbakan adayı olarak ziyaret etmeyi istediği ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor. Yakın bir zamanda gerçekleşmesi planlanan ziyaretin tarihi henüz açıklanmadı.

Merz'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve muhalefet parti liderleri ile bir araya gelmek istediği, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ile de görüşeceği belirtiliyor.

MERKEL DE MUHALEFET LİDERİYKEN TÜRKİYE'Yİ ZİYARET ETTİ

Angela Merkel de 2004 yılında ana muhalefet lideriyken Türkiye'yi ziyaret etmişti.

O dönem başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelen Merkel'in ziyareti sırasında Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine karşı olduklarını söyleyerek imtiyazlı ortaklık önermesi hararetli tartışmalara yol açmıştı. Merkel bu ziyaretinden bir yıl sonra başbakan seçilmişti. Şimdi de Merz'in, genel seçimlerden bir yıl önce yapmak istediği Türkiye ziyaretinde vereceği mesajlar merakla bekleniyor.

Merz'in Türkiye'ye yaklaşımı, pek çok konuda farklı görüşlere sahip olduğu Merkel'den çok da farklı değli. Merz, Merkel gibi Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyeliğine karşı, "Üyelik dışında her seçeneği görüşmeye hazırız" diyor.

'TÜRKİYE SERBEST TİCARET ALANININ PARÇASI OLABİLİR'

Merz, basına yaptığı açıklamalarda Türkiye'nin Almanya için stratejik önem taşıdığını, yakın siyasi ve ekonomik ilişkiler istediklerini savunurken Türkiye ile farklı işbirliği seçenekler bulunduğunu, Türkiye'nin AB ülkeleriyle oluşturulacak bir serbest ticaret alanının parçası olabileceğini söyledi.

Türkiye'ye ev sahipliği yaptığı mülteciler için daha fazla mali destek verilmesi gerektiğini savunan Merz, Ankara ile yeni bir Mülteci Mutabakatı'nın müzakere edilmesinden yana.

Merz liderliğindeki CDU'nun Haziran ayındaki Avrupa Parlamentosu seçimleri için hazırladığı seçim programında da Avrupa için stratejik öneme sahip Türkiye ile iyi siyasi ve ekonomik ilişkilerin önemine vurgu yapılmış, "Şu anda AB'nin değerlerinden uzaklaştığı ve bu nedenle AB'ye katılamadığı için üzüntü duyuyoruz" denilmişti. Programda ayrıca Türkiye ile yeni bir Mülteci Mutabakatı'na ihtiyaç duyulduğu da kayda geçirildi.


Haber Kaynağı : 12punto

Almanya Olaf Scholz Almanya Başbakanı Olaf Scholz Friedrich Merz