Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
36,3594
Dolar
Arrow
34,4660
İngiliz Sterlini
Arrow
43,6304
Altın
Arrow
2935,0000
BIST
Arrow
9.367

BRICS'in ortak üyeleri arasında üç yeni ülke daha eklendi: Türkiye'nin grubuna gelen ülkeler

Kurulma sürecinden beri yakından takip ettiğimiz ve üyelerinden biri olmak istediğimiz BRICS'le ilgili toplantıya Cumhurbaşkanı düzeyinde katılmış ancak tam üyeliği alamamıştık. Türkiye ortak üyelik sırasında beklemeye devam ederken yanımıza Endonezya, Malezya ve Tayland gibi ülkeler de eklendi.

BRICS'in ortak üyeleri arasında üç yeni ülke daha eklendi: Türkiye'nin grubuna gelen ülkeler

Uluslararası Para Fonu (IMF) bu yılın başında dünyanın en güçlü ekonomilerini açıkladı. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) nominal değerlerine dayalı olarak yapılan sıralamada Japonya resesyona girerek ABD, Çin ve Almanya'nın ardından dördüncü sıraya geriledi. İlk yirmi listesinde Türkiye ise 17. sırada yer aldı.

BRICS'e ortak üye yapılan Endonezya 16. sırada yer alırken bu yıl yayınlanan listede aynı grupta bulunduğumuz Malezya ve Tayland ilk yirmi içinde yer alamadı.

Malezya'nın bu kısımda ne kadar bekleyeceği şimdilik merak konusuyken, Hindistan'ın BIRCS'e tam üyeliğimiz konusunda hayır oyu kullandığı iddia edilmiş ancak bu haberler sonrasında Hindistan tarafından yalanlanmıştı. 

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Pankin, Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü (APEC) ülkelerinin dışişleri ve ticaret bakanlarının ortak toplantısında yaptığı açıklamada, Endonezya, Malezya ve Tayland'ın BRICS ortak ülkeleri olduğunu ifade etti.

Pankin, “Kazan'daki BRICS zirvesi, dünya çoğunluğunun adil bir dünya düzeni kurma, küresel kurumlarda reform yapma ve eşitlikçi ekonomik bağlar kurma arzusunu ortaya koydu. Ticaret, yatırım, yapay zeka, enerji, iklim ve lojistik alanlarında önemli bir anlaşma paketi imzalandı. APEC'teki ortaklarımız Endonezya, Malezya ve Tayland BRICS’in ortakları haline geldi” dedi.

TÜRKİYE'NİN ÜYELİK SÜRECİ

Türkiye, BRICS'e tam üyelik başvurusunu 2024 yılının Eylül ayında resmen iletmişti. Bu başvuru, 22-24 Ekim 2024 tarihlerinde Rusya'nın Kazan şehrinde düzenlenen 16. BRICS Zirvesi'nde değerlendirildi.

Zirve sonucunda, Türkiye'ye "ortak ülke" (partner country) statüsü teklif edildi. Bu statü, tam üyelikten farklı olarak, BRICS ile stratejik, ekonomik veya politik iş birliği geliştiren ülkeleri kapsar. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bu teklifi doğrulayarak, Türkiye'nin BRICS ile ilişkilerinin ortak üyelik statüsüyle ilerleyeceğini belirtmişti.

Bolat, "BRICS dünya milli gelirinin yüzde 25'ini oluşturan önemli ülkelerin yer aldığı bir iş birliği örgütü. BRICS doğu batı kutuplaşmasını andırıyor. Popülaritesi artıyor. Türkiye'nin üyelikle alakalı statüsüne gelince Türkiye'ye ortak üyelik teklif edildi. Bu BRICS 'in geçiş süreci. BRICS 'e girmek dünyanın bütün önemli platformlarıyla iş birliği yapmak açısından Türkiye'ye önemli bir kazanım getirir." şeklinde konuştu.

BRICS NEDİR, KİMLER ÜYEDİR?

BRICS; Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika ülkelerinin oluşturduğu bir ekonomik iş birliği grubudur. Son dönemde, BRICS'in genişleme süreci kapsamında farklı üyelik türleri ve yeni katılımlar gündeme gelmiştir.

Üyelik Türleri:

Tam Üyelik: BRICS'in kurucu üyeleri ve sonradan tam üye olarak kabul edilen ülkeleri kapsar.

Ortak Üyelik (Partner Ülke): Tam üyelikten farklı olarak, bu statüye sahip ülkeler BRICS etkinliklerine ve iş birliği projelerine katılabilirler ancak tam üyelerin sahip olduğu tüm haklara sahip değillerdir.

GÜNCEL ÜYELİK DURUMU

Tam Üyeler:

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika, İran, Mısır, Etiyopya, Birleşik Arap Emirlikleri

Ortak Üyeler (Partner Ülkeler):

Endonezya, Malezya, Tayland, Türkiye, Belarus, Kazakistan, Cezayir, Küba, Bolivya, Nijerya, Uganda, Özbekistan, Vietnam

Bu sınıflandırma, BRICS'in genişleme sürecinde farklı ülkelerle çeşitli düzeylerde iş birliği yapma stratejisini yansıtmaktadır. Ortak üyelik statüsü, ülkelerin BRICS ile daha yakın ekonomik ve politik ilişkiler kurmasına olanak tanırken, tam üyelikten farklı olarak bazı sınırlamalar içermektedir.


Haber Kaynağı : 12punto

Afrika brezilya BRICS BRICS Zirvesi Endonezya Malezya Rusya Ticaret Bakanı Ömer Bolat Türkiye