Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,2634
Dolar
Arrow
34,1520
İngiliz Sterlini
Arrow
45,9557
Altın
Arrow
2934,0000
BIST
Arrow
9.777

Çin'de şirket tugayları kuruluyor: Çin'in 'ulusal muhafızları'

Çin’de 1970’lerden bu yana ilk kez şirketler çalışanlarından ‘gönüllü orduları’ kurmaya başladı. Geçen yıl en az 16 büyük şirket, çalışanlarından ordu kurmaya başladı.

Çin'de şirket tugayları kuruluyor: Çin'in 'ulusal muhafızları'

Çin’in büyük firmaları, ülkede geçmişte de uygulanmış olan ‘gönüllülük esasına dayalı’ askeri birimler oluşturma uygulamasını yeniden başlattı. ‘Halkın Silahlı Kuvvetleri Birimleri’ olarak bilinen bu uygulama, ülkede 1970’lerden bu yana görülmüyordu.

CNN’in Çin devlet raporlarına dayandırdığı haberine göre, rezerv askeri birimler olarak hizmet veren bu birimler, temel askeri eğitimlerini aldıktan sonra günlük işlerine devam eden işçilerden oluşuyor. Temel işlevleri yedek askeri birim olarak ihtiyaç halinde orduya destek olmak olan birimler, doğal afet halinde müdahale birimi olmaktan toplumsal düzeni sağlamaya, savaş durumunda orduya destek olmaktan ihtiyaç halinde askeri operasyonlara destek vermeye kadar pek çok konuda Çin ordusuna entegre şekilde kullanılıyor.

Halkın Silahlı Kuvvetleri Birimleri, ABD’deki Ulusal Muhafızlarla pek çok benzerliğe sahip. Buna karşın ABD’deki uygulamadan farklı olarak, Çin’in yedek askeri birimleri şirketler ve fabrikalarda organize edilmiş gruplardan oluşuyor.

ABD medyasında yer alan haberlere göre, Çin’in ‘şirket tugaylarını’ yeniden aktif hale getirmesinin nedeni hem dünyada artan karmaşa ve savaşların yayılması, hem de ekonomik problemler sebebiyle yurt içinde karışıklık çıkmasından çekinmesi.

Asia Society’nin üyesi Çin uzmanı Neil Thomas, rezerv ordunun aktif hale getirilmesinin nedeninin, Çin lideri Xi Jinping’in kurumsal sektörler ve toplum üzerindeki Komünist Parti kontrolünü artırmak istemesi olduğunu söyledi. Thomas “Askeri liderlik altındaki şirket milisleri, Komünist Partinin tüketicilerin olası protestoları ve çalışanların greve gitmesi gibi toplumsal huzursuzluk olaylarını daha etkili bir şekilde bastırmasına yardımcı olabilir” dedi.

ÇİN’DE İŞÇİ PROTESTOLARI ARTIYOR

Hong Kong merkezli China Labour Bulletin’e göre, geçtiğimiz yıl Çin’de 1794 işçi grevi ve protestosu yaşandı. Bu sayı, 2022 yılında 830’du. Yaklaşık bir yıl önce, Zhengzhou’daki dünyanın en büyük iPhone fabrikasının çalışanları, büyük çaplı protestolar düzenlemiş ve polisle çatışmıştı.


Haber Kaynağı : 12punto

Çin Ordu şirket