Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

İklim krizi kayak merkezlerini vurdu

İklim krizi nedeniyle Avrupa'daki kayak merkezlerinde kar oranı büyük risk altında. Fransa'daki Alpler'de bulunan Morzine ve Les Gets kayak merkezleri bu seneki kayak sezonunu bir hafta erteleme kararı aldı. Uzmanlar küresel ısınmanın kar seviyelerinde düşüşe neden olduğunu belirtiyor.

İklim krizi kayak merkezlerini vurdu

Kayak merkezi işletmecileri ve kış sporcuları için en büyük endişe iklim değişikliği. Uzmanlar küresel ısınma nedeniyle özellikle Avrupa'daki kar örtüsünde düşüş meydana geldiğini açıkladı.

NOEL TATİLİ GEÇİRMEK İSTEYENLER HÜSRANA UĞRADI

Fransa'nın Alpleri'ndeki Morzine ve Les Gets kayak merkezleri sezon açılışını bir hafta erteleme kararı aldı. Bu durum Noel bayramının kar tatili ile geçirmek isteyenleri hüsrana uğrattı.

The Guardian'da yer alan habere göre, uzmanlar eğer dünyanın sıcaklığı 4 dereceye ulaşırsa, tatil yerlerinin yüzde 98'inde kar örtüsünün azalma riskinin çok yüksek olacağını belirtti. Bir çalışma, Alpler'deki kar örtüsünün son 600 yılda 'benzeri görülmemiş' bir düşüş gösterdiğini ve kar örtüsünün süresinin 36 gün kısaldığını ortaya çıkardı.

FEDERASYON'DAN EYLEM ÇAĞRISI

Bu yıl 500 profesyonel kış sporu sporcusu, Uluslararası Kayak Federasyonu'nun (FIS) iklim konusunda daha fazla eyleme geçmesi çağrısında bulunan bir mektup yayınladı. Mektupta, kayakçıları haftadan haftaya Atlantik üzerinde ileri geri hava uçuşları yapmaya zorlayan, gereksiz derecede büyük karbon ayak izleri yaratan bir yarışma programını eleştirerek, federasyona değişen iklime saygı göstermek için sezonu daha geç açıp daha erken bitirmesi çağrısında bulundular.

Ayrıca konuyla ilgili yazılan dilekçeye 35 binden fazla imza toplandı.

Mektupta, FIS'in değişen iklime uyum sağlamak için yarış takvimini en az bir ay kaydırmasını, hava yolculuğu gerekliliğini azaltmasını ve siyasi nüfuzunu bir hükümet nezdinde iklim eylemini savunmak için kullanılması isteniyor.

FIS tarafından yapılan açıklamada ise BM İklim için Spor Eylemi Çerçevesi'nin (UNFCCC) imzacılarından biri olarak karbon emisyonlarını 2030 yılına kadar yüzde 50 azaltmayı taahhüt ettikleri belirtildi.


Haber Kaynağı : 12punto

avrupa kar tatili Kış küresel risk