Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Sevgililer gününde çikolata fiyatları rekor kırdı

Dünya çapında yaşanan kakao eksikliği nedeniyle çikolata fiyatları dünya çapında fırladı. Gana ve Fildişi Sahili’nde yaşanan kötü hava koşulları, uluslararası hammadde pazarında kakao ve şeker bulunmasını zorlaştırırken, fiyatlar tarihi zirve yaptı.

Sevgililer gününde çikolata fiyatları rekor kırdı

Sevgililer gününde en çok satılan ürünlerden olan çikolata, bu sene fiyatlarıyla dünya çapında rekor kırıyor. Dünyadaki kakaonun %60’ını üreten Fildişi Sahili ve Gana, kötü hava koşullarının yanı sıra bitki hastalıklarının artması nedeniyle de mahsullerinin önemli kısmını kaybetti. 

KAKAO ARZI YETERSİZ

S&P Global kakao ve şeker pazarları araştırma analisti Sergey Chetvertakov, CNBC’ye yaptığı açıklamada Gana ve Fildişi Sahili’nde kakao üretiminin azalmasıyla ilgili olarak şöyle dedi: “Bu, üretimde düşüşe yol açtı ve piyasada kakao arzı sıkıntısı yarattı”. Chetvertakov, kakao arzının art arda üçüncü kez yetersiz kaldığını ve bunun yakın gelecekte iyileşmeyeceğini de sözlerine ekledi.

Kakao fiyatları yeni yılın başından bu yana %40 yükseldi. Şu anda 1 ton kakaonun fiyatı 5874 dolar. 

EL NINO’NUN SONUCU

CNBC’nin haberinde görüşlerine yer verilen Wells Fargo Tarımsal Gıda Enstitüsü kıdemli başkan yardımcısı David Branch, yaşanan durumun El Nino’nun sonucu olduğunu söyleyerek, bunun şeker fiyatlarını da etkilediğini sözlerine ekledi. 

El Nino, okyanus sularının atmosfer sıcaklığını etkileyecek düzeyde büyük salınımlar yapmasını tarif etmek için kullanılan bir terim. 

Küresel çapta fiyat analizleri yapan NielsenIQ’ya göre çikolata fiyatları, geçen yılın aynı dönemine göre dünya çapında %11 arttı. 

Buna karşın uzmanlar, fiyatların yükselmesinin henüz dünya çapında talebi düşürmesini beklemiyor.


Haber Kaynağı : 12punto

14 Şubat Sevgililer Günü çikolata Fildişi Sahili Gana