Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Slovakya Başbakanı Robert Fico hayati tehlikeyi atlattı. Olağanüstü güvenlik konseyi toplandı

Slovakya Başbakanı Robert Fico'nun yaşadığı suikast girişimi ve sonrasında hayati tehlikeyi atlatmasıyla birlikte yaşananları, Dünya liderlerinden gelen mesajlarla birlikte Slovakya'daki politik durumu 12punto.com.tr yazarı Reyhan Küçük derledi.

Slovakya Başbakanı Robert Fico hayati tehlikeyi atlattı. Olağanüstü güvenlik konseyi toplandı

Reyhan KÜÇÜK / 12punto.com.tr

Slovakya Savunma Bakanı Robert Kalinak, Fico'nun durumunu "stabil, ancak ciddiyetini koruyor" dedi. Başbakanın tedavi gördüğü hastanenin başhekimi ise, birden fazla kurşun yarası bulunan Başbakan Fico'nun, beş saat süren ameliyatın ardından yoğun bakımda tutulduğunu ve durumunun "gerçekten ciddi" olduğunu, yaralanmaların etkilerinden dolayı  kendisini zorlu bir iyileşme sürecinin beklediğini sözlerine ekledi.

SUİKAST GİRİŞİMİNİN AYRINTILARI

Suikast girişimi, Çarşamba günü saat 14:45 civarında başkent Bratislava'nın yaklaşık 150 kilometre kuzeydoğusundaki Handlova şehrinde gerçekleşti. İçişleri Bakanı Matus Sutaj Estok'un açıklamasına göre, Fico'ya beş el ateş eden saldırgan, olay yerinde gözaltına alındı.

Savunma Bakanı Kalinak, suikast girişiminin siyasi bir arka planı olduğundan "hiç şüphe olmadığını" söyledi. Suikast girişiminin hemen ardından, Slovakya medyasında bir video ortaya çıktı.

Videoyu yayınlayan 71 yaşındaki şüpheli, hükümetin politikalarını onaylamadığını belirtiyor. Polislikteki ilk sorgulamasından sonra, 71 yaşındaki şüphelinin amatör bir yazar ve özel bir güvenlik şirketinin eski çalışanı olduğu bilgisine ulaşıldı. Yaptığı iş sebebiyle  silah taşıma ruhsatına sahip olan şahıs,  hükümetin politikalarıyla anlaşmazlık içinde olduğunu ifadesinde de belirtti.

OLAĞANÜSTÜ GÜVENLİK KONSEYİ VE HÜKÜMET TOPLANDI

Slovakya hükümeti sabah saatlerinde acil bir toplantı düzenledi . Aynı zamanda Ulusal Güvenlik  Konseyi de toplandı. Başbakanın, içişleri ve savunma bakanlıklarının ve koalisyon hükümetinin diğer bakanlarının da katıldığı toplantı sonrasında, İçişleri Bakanı Estok, suikast sonrasında politikacılar ve gazeteciler için artırılmış güvenlik önlemleri alındığını açıkladı.

Görevden ayrılmak üzere olan Slovakya Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova, suikastı demokrasiyi hedef alan bir saldırı olarak nitelendirerek, tüm tarafları sakin olmaya çağırdı. Ülkenin tüm büyük siyasi parti liderlerini bir araya getirecek bir toplantı düzenleyeceğini açıkladı. Amacın, Partiler arası siyasi gerilimleri azaltmak ve ülkeyi birleştirmek olduğunu belirtti.

Yeni seçilen Cumhurbaşkanı Peter Pellegrini ise tüm partilere çağrıda bulunarak, "Avrupa seçim kampanyalarını geçici olarak durdurmalarını veya önemli ölçüde kısıtlamalarını" istedi. Pellegrini, yaptığı açıklamada, Slovakya'nın daha fazla çatışmayı veya karşılıklı suçlamaları kaldıramayacağını söyledi. Nisan ayı başlarında yapılan ikinci tur seçimde, yeni Cumhurbaşkanı olarak seçilen Pellegrini de, Robert Fico gibi Rusya’ya yakınlığı ile biliniyor.

ÜLKE TARİHİNDE BİR İLK

Fico'ya yapılan suikast girişimi, Slovakya tarihinde bir politikacıya yapılan ilk suikast girişimi olarak tarihe geçti. Ekim ayından bu yana dördüncü kez başbakanlık görevine gelen Robert Fico, ılımlı bir sol parti ile  küçük bir sağcı milliyetçi partiyle iş birliği yapıyor.

Ülkedeki Liberaller ve Avrupa yanlısı muhalefet ise bu durumu hukuk devleti ve basın özgürlüğü için bir tehdit olarak gördüğünden, ülkede düzenli olarak hükümet karşıtı protestolar düzenliyor.

Suikast girişimi günü, muhalefet yanlıları, kamusal yayıncılık kuruluşlarının kapatılması planına karşı, protesto düzenlemeyi planlamışlardı. Ancak, Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yaşanılan talihsiz olay sonrasında,  partilerin çoğu protesto ve etkinliklerini süresiz olarak askıya aldı.

AVRUPA POLİTİKACILARI ŞOKTA

Saldırı, uluslararası alanda büyük yankı uyandırdı. Dünya'nın önemli isimleri suikast girişimi karşısındaki şoklarını mesajları dile getirdiler.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, sosyal medya platformu X'te yaptığı açıklamada, "bu korkakça saldırının" kendisini derinden sarstığını belirtti.

Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da Slovakya Başbakanı'nın ailesine geçmiş olsun dileklerini iletti ve nefretin nasıl şiddete dönüşebileceği konusunda uyardı.

ABD Başkanı Joe Biden, "korkunç şiddet eylemini" kınayarak, "düşüncelerimiz ailesi ve Slovakya halkıyla" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Robert Fico'yu cesur ve kararlı bir adam olarak tanıyorum. Bu zor durumu atlatmasını umuyorum," dedi.

Polonya Başbakanı Donald Tusk, "Robert, düşüncelerim bu zor anında seninle," diyerek dayanışma mesajı verdi.


Haber Kaynağı : 12punto

ABD Almanya Başbakanı Olaf Scholz avrupa robert fico Slovakya Başbakanı suikast