Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Ülke elektrik kesintileriyle boğuşuyordu

İrlanda, ilk kez 20 yıl önce ülkede görülen ağaçkakanların sayısının artması ile birlikte önemli bir sorun yaşamaya başladı: Elektrik kesintileri…

Ülke elektrik kesintileriyle boğuşuyordu

İrlanda’da ağaçkakan şoku yaşanıyor. Ülkede hemen her yerde görülmeye başlanan büyük benekli ağaçkakanın elektrik direklerini acımasızca gagalaması, elektrik şebekesinin özellikle güneydoğudaki bölümlerinde sorun yaratıyor.

Ağaçkakanın zarar verdiği elektrik direkleri, ekipler tarafından onarılmaya çalışılsa da yaşanan elektrik kesintileri İrlandalıları zorlamaya devam ediyor. Yetkililer, yaptıkları açıklamada kuşların elektrik direklerine zarar vermesi sonucunda zaman zaman şebekenin bazı bölümlerinde "performans sorunları" yaşanabildiğini doğruladı.

Elektrik dağıtım şirketi ESB’nin sözcüsü, "Örneğin Wicklow'un Aughrim ve Tinahely bölgelerinde, ESB Networks bu yılın başlarında şebeke bölümlerinde önemli bir yükseltme çalışması gerçekleştirdi ve bu çalışmaların bir kısmı ağaçkakan hasarlı direklerin değiştirilmesini gerektirdi" dedi ve devam etti: "Bu durum, planlı bakım kesintileriyle birlikte bölgedeki müşteriler için bariz bir rahatsızlığa neden oldu ve son kesintiler sırasında gösterdikleri anlayış için kendilerine teşekkür ediyoruz."

Ağaçkakanların gagalaması, direklerde deliklere yol açıyor ve bu da ahşabı çürümeye karşı savunmasız hale getiriyor. Bu yüzden elektrik direkleri yıkılma riski ile karşı karşıya kalıyor ve ekipler de bu direkleri değiştirmek zorunda.

Ağaçkakanlar İrlanda'da ilk kez 20 yıl önce, yiyecek sıkıntısının kuşları İskandinavya'daki geleneksel evlerinden güneye ve batıya sürüklemesiyle görülmeye başlandı. Irish Naturalists' Journal'a göre, ağaçkakanların 2007 yılında Co Down'da ürediği tespit edilirken, kuş 2008 yılında Cape Clear, Co Cork ve Co Wexford açıklarındaki Saltee Adaları'nda da görüldü.

Birdwatch Ireland'ın bilimsel sorumlusu Brian Burke, ülkede yaklaşık 100 yuva olduğunu söylüyor. Burke, kuşların normalde İrlanda Denizi'ni geçmeye isteksiz olduklarını, ancak son yıllarda Birleşik Krallık'taki sayılarının dramatik bir şekilde artmasının ardından ülke genelinde görülmeye başladıklarını belirtiyor: "Kerry ve Mayo'ya kadar görüldüler ancak en yoğun olarak Leinster'de ve bunun içinde Wicklow ve Wexford ilçelerinde bulunuyorlar."

Burke, ağaçkakanların yasal olarak korunduğunu ve yuvalarına müdahale edilmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.


Haber Kaynağı : 12punto

ağaç Birleşik Krallık elektrik irlanda orman