Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Bülbül: Türkiye'de genellikle hibeler kullanılamıyor

Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası'nın Türkiye'ye 1,5 milyon doları aşmayacak miktarda hibe vermeyi teklif ettiği bildirildi.İktisatçı ve Maliyeci Prof. Dr. Duran Bülbül konuya ilişkin görüşlerini 12punto.com.tr için değerlendirdi.

Bülbül: Türkiye'de genellikle hibeler kullanılamıyor

12punto-Gizem Yaralı

Türkiye adına, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı aracılığıyla yapılan mali yardım talebine cevaben "Kamuda ve Belediyelerde Yenilenebilir Enerji Projesine İlişkin Olarak Türkiye Cumhuriyeti ile Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası Arasında İmzalanan Hibe Anlaşması" hakkında karar Resmi Gazete'de yer aldı. 

Buna göre, "Kamuda ve Belediyelerde Yenilenebilir Enerji Projesine İlişkin Olarak Türkiye Cumhuriyeti ile Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası Arasında İmzalanan Hibe Anlaşması" kapsamında, Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası'nın Türkiye'ye 1,5 milyon doları aşmayacak miktarda hibe vermeyi teklif ettiği bildirildi.

İktisatçı ve Maliyeci Prof. Dr. Duran Bülbül konuya ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

Türkiye Cumhuriyeti adına Çevre ve Şehircilik ve İklim Bakanlığı ile Dünya Bankası arasında CSIDB aracılığıyla yapılan mali yardım talebi olumlu karşılanmıştır.İLBANK sağlanan fonların yöneticisi, uluslararası imar ve kalkınma bankasıdır. Türkiye Cumhuriyeti daha önce de Avrupa Birliği ve Dünya Bankası ile kamu özel işbirliği yatırımları için, Türkiye'yi işgal eden sayıları 13 milyonu kaçaklar için, şirketler ve belediyeler için, depremler için de hibe projesi oluşturdu. Ancak bu hibe projelerinin şartları yerine getirilmediği için çoğu iade edildi ve kullanılmadı. Çünkü halkın bütçesini harcamak daha kolaydı. Bu nedenle de genellikle hibeler Türkiye'de kullanılmıyor ve bir müddet sonra iade ediliyor bu ise kamu kuruluşlarının elinde o hibeleri kullanacak  nitelikli personelinin olmadığı anlamına da geliyor ya da bu projeleri kullanmak için önemli prosedürler ve projeler gerekiyor bu yapılmıyor. Hibeleri kullanma ve harcamanın yerine ellerindeki bütçe kaynaklarını kullanmak, kamu kuruluşları için daha kolay.

Dünya Bankası ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında 20 Eylül 2023 tarihinde yapılan uluslarara anlaşma 7 aralık 2023 perşembe günü Resmi gazete'de yayınlandı ve koordinatörlüğünü İLBANK'ın yapacağı bir buçuk milyon dolarlık yenilenebilir enerji projesinin %100'ü vergiden muaf ve projenin %100'ü hibe. Bu projeden büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri, ilçe belediyeleri faydalanacak. Bu hibe projesi kapanış tarihi 30 Haziran 2027. Yine bu hibe projesi gerekli şartlar hazırlandığı takdirde Resmi Gazete'de yayınladığı tarih itibariyle  180 gün sonra yürürlüğe girecek ve kullanılmaya başlayacaktır.


Haber Kaynağı : Gizem Yaralı

avrupa yenilenebilir enerji Türkiye Cumhuriyeti Türkiye