Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

İstanbullulara verilecek 700 bin liralık deprem hibesi ve kredisini Duran Bülbül değerlendirdi

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kentsel dönüşüme girecek konutlara 700 bin liraya kadar hibe ve 700 bin liraya kadar da kredi kararını 12punto.com.tr yazarı İktisatçı Prof. Dr. Duran Bülbül değerlendirdi. Bülbül söz konusu kararın hükümetin 'oy rüşveti' olduğunu söyledi.

İstanbullulara verilecek 700 bin liralık deprem hibesi ve kredisini Duran Bülbül değerlendirdi

İstanbul'da yürütülecek kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında yapım için yardım verilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kentsel dönüşüm uygulamalarında hak sahiplerine her bir konut için 700 bin liraya kadar hibe, 700 bin liraya kadar kredi, bir işyeri için 350 bin liraya kadar hibe, 350 bin liraya kadar kredi verilebilecek.

İktisatçı Prof. Dr. Duran Bülbül, hükümetin söz konusu kararını yerel seçimler öncesinde yapılan bir oy maksimizasyonu olduğunu söyledi ve şu değerlendirmede bulundu:

"Resmi Gazete'de yayımlanan kararla İstanbul'daki kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında deprem konutlarıyla ilgili 700 bin lira kredi 700 bin lira da hibe kararı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle birlikte Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Türkiye Cumhuriyeti gibi yüzde 80'i deprem bölgesi olan bir ülkede neden bu karar İstanbul için çıkarıldı bunu sormak gerekir.

Konut fiyatlarının 3 milyona çıktığı bir yerde bu kararın altında, aslında bir deprem yardımı değil de oy rüşvetinin yattığı görülmektedir.

Genellikle seçim dönemlerinde böyle tasarruflar oluyor, Türk halkı da bu tarz şeylere itibar ediyor ya da etmiyor orası tartışılır.

Aslında ne söylemek gerekir, bu karar bir kez daha oradaki yoksulu dar gelirliyi ev sahibi yapmayacaktır, bir kez daha bu hibelerin ve kredilerin belirli kesimlere gideceği bir gerçektir.

Anayasamıza göre devletimizin bir sosyal devleti olduğu söyleniyor. Gerçi sistem bir jandarma devlete doğru evrilmiş durumda ancak barınma ihtiyacının karşılanması devletin yurttaşlarına sunması gereken anayasal bir haktır.

Devlet, yurttaşını konut sahibi yapmak istiyorsa 30-40 yılık vadelerle ve çok düşük taksitlerle mesela asgari ücretin yarısında bir oranla uygulayabilir. Yurttaşlar konut sahibi yapılabilir yeter ki bu konuda bir siyasi irade gösterilmiş olsun.

Bu karar şu haliyle bir oy maksimizasyonu, yurttaşın oyunu, son kertede namusunu satın almak için verilmiş bir rüşvettir. Bir pazarlık etme kararıdır.

Yurttaş buna rağbet etmeyecektir."


Haber Kaynağı : 12punto

asgari ücret Anayasa barınma Cumhurbaşkanı Kararı deprem bölgesi Duran Bülbül ev sahibi hibe İstanbul kentsel dönüşüm Resmi Gazete rüşvet Türkiye Cumhuriyeti yerel seçim