Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
35,8790
Dolar
Arrow
32,9500
İngiliz Sterlini
Arrow
42,5402
Altın
Arrow
2506,0000
BIST
Arrow
10.891

Prof. Dr. Durusoy: Tasarruf paketinde itibardan tasarruf yok, vatandaştan fedakarlık bekleniyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda tasarruf paketini açıkladı. İktisatçı Prof. Dr. Serap Durusoy, üç ana başlık içeren paketi 12punto’ya değerlendirdi.

Prof. Dr. Durusoy: Tasarruf paketinde itibardan tasarruf yok, vatandaştan fedakarlık bekleniyor

Şenol ÇARIK / 12punto.com.tr

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda "tasarruf" paketini açıkladı. İktisatçı Prof. Dr. Serap Durusoy, 'tasarruf' paketini 12punto için yorumladı.

Durusoy, "Bana göre bir niyet beyanının ötesine geçmeyeceğe benziyor. Çok büyük eksikleri var. İtibardan tasarruf yok ne yazık ki!" değerlendirmesinde bulundu.

Durusoy, bu paketin de tıpkı para politikası gibi fedakarlığı vatandaştan beklediğini dile getirdi.

İşte Prof. Dr. Serap Durusoy'un kamuda tasarruf paketine ilişkin açıklamaları...

"GEÇ KALINDI'

"Aslında geç kalınmış bir paket. Zaten bizim uygulanmakta olan ekonomi politikamızın en büyük handikapı atılan adımlardaki gecikmeler.

Para politikasında da nitekim küresel ekonomiden çok ayrışan, oldukça geç bir dönemde bir politika faizi artışına başlamıştık. Bu para politikasını destekleyecek sıkı maliye politikasında da geç kalındı.

'NİYET BEYANININ ÖTESİNE GEÇMEYECEĞE BENZİYOR'

Bir paket açıklandı, iş dünyası tarafından içeriği olumlu karşılansa da bana göre bir niyet beyanının ötesine geçmeyeceğe benziyor. Çok büyük eksikleri var. İtibardan tasarruf yok ne yazık ki!"

Tasarruf paketinin olumsuzluklarını şöyle sıralamayı şöyle sürdürdü:

"Kapsamlı olmaması, belirli bir dönemle, 3 yılla sınırlandırılması büyük sorun.

Pakete inancın güçlü olmaması, yerel yönetimlerin bu işin içine dahil edilmesi, bütçe tarafında giderle ilgili bir takım harcamalara ilişkin açıklamalar yer alsa da gelirin nasıl güçlendirileceğine ilişkin bir detayın yer almaması, Türkiye ekonomisinde çok büyük bir kambur oluşturan Kur Korumalı Mevduat (KKM)'a ilişkin nasıl bir yol izleneceğinin açıklanmamış olması, garantili köprü, yol ve havaalanlarına ilişkin adımların ya da bunlara ilişkin nasıl bir yol izleneceğine ilişkin detayların olmaması buradaki en büyük eksiklikler olarak karşımıza çıkıyor."

"FEDAKARLIK VATANDAŞTAN BEKLENİYOR'

'Bu paketi incelediğimizde tıpkı para politikası gibi sınıfsal bir tercihi bulunuyor. Yine fedakarlık vatandaştan bekleniyor' diyen Prof. Dr. Durusoy, şöyle devam etti:

"Bu pakette alınan kararların hepsi gerçekleştirilirse 100 milyar TL'lik bir tasarruf sağlanacağı belirtiliyor. 2.5 trilyon TL'nin üzerinde bir bütçe açığını düşünürsek 100 milyar TL sembolik bir rakam olarak kalacaktır.

'SÜRESİ DAR'

Tasarruf paketi açıklandı, ancak içeriklerinin uygulanması akşamdan sabaha olacak değil. Her biri için kararnamelerin çıkması gerekiyor. Bu da bir zaman alacak. Sonuç itibarıyla her ne kadar 3 yıl gibi görünse de uygulama süresi dar bir dönemi kapsamaktadır."


Haber Kaynağı : 12punto

Prof. Dr. Serap Durusoy Mehmet Şimşek kamuda tasarruf