Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

29 kişinin öldüğü Masquerade Club yangınında şüphelilerin ifadeleri ortaya çıktı

İstanbul Beşiktaş'ta 29 kişinin feci bir şekilde hayatını kaybettiği Masquerade Club adlı eğlence merkezindeki yangınla ilgili gözaltına alınan şüphelilerin polis merkezindeki ifadeleri ortaya çıktı. Olay anında bulunan tadilat firmaların sahibi dehşeti ifadelerinde anlattılar. İfadelerinde koşuşturmaca ve “Büyük yangın var” bağrışları ile patlama sesleri duyduklarını ifade ettiler.

29 kişinin öldüğü Masquerade Club yangınında şüphelilerin ifadeleri ortaya çıktı

Müslim SARIYAR/12punto.com.tr

İstanbul Gayrettepe'de bulunan 'Masquerade' isimli gece kulübünde 2 Nisan 2024 günü, saat 12.35 sıralarında çıkan yangında, 29 kişi hayatını kaybetti. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 11 şüpheli bugün Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na sevk edildi. Şüphelilerin polis merkezindeki ifadelerinin detayları ortaya çıktı. İşte o ifadeler...

Masquerade  gece kulübü sahibi Şahzade Ş. ifadesinde kulüpte kiracı olduğunu mülk sahibinin Tanju C. Olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Ramazan ayından önce ilk olarak Pully Mimarlık sahibi olan Ersin Beyle görüştüm. Onlar işyerlerine geldiler ve projeyi çizdiler. Onlarla sadece proje üzerinde anlaştık. Geri kalan işlerimi ben daha önceden iş yaptığım Demir ve Loca işlerimizi yapan Kahraman E’ye dekoratif ve marangozluk işleri için de Ramazan A’ya vermek istedim. Kendileriyle işyerinde görüştüm. Daha sonra kendileriyle İbrahim B ve Mehmet M. ile görüştüklerini biliyorum. Kahraman ustaya demir ve loca işini yaklaşık 12.000.000TL'ye, Ramazan ustayla dekorasyon ve marangozluk işleri için yaklaşık 6.000.000TL 'ye anlaştık. Çağatay beyle birebir anlaşmadım. Bu arkadaş Kahraman beyle birlikte çalıştı. Ortak olup olmadıklarını bilmiyorum. İşletmenin içinde bulunan ve bizim kullandığımız malzemeleri iş yerinden çıkardık. Diğer işleri marangoz ve demirci yapacaktı. Biz projenin uygulanması için kendi işimizi yaptıktan sonra işyerini Kahraman beye teslim ettik. Kahraman beyle Çağatay bey yaklaşık 15 gün birlikte çalıştılar. İşleri ilerletince bir yarıdan marangozlar işe başladılar.”

SAHNECİLERİN SON GÜNÜYDÜ

“Bildiğim kadarıyla 4-5 gün birlikte çalıştılar. Kahraman bey alt katın karkaslarını bitirdi. Loca kısmını yapıyordu. Son 3 gündür de sahneciler de çalışmaya baladılar. Kahraman beyin oksijen tüpüyle bir işi olduğunu zannetmiyorum. Onlar daha çok elektrot kaynak makinesi, avuç içi taşlama ile çalışıyorlardı. Marangozlarda ise tehlikeli bir malzemesi yoktu. Genellikle ahşapları kesme ve biçme aletleri vardı. Ancak sahtecilerin işi biraz farklı olduğu için oksijen tüpünü işyerine onlar getirmiş olabilir. Sahnecilerin isimlerini ve iletişim bilgilerini bilmiyorum. Sahneyi yapan arkadaşlar sahneyi yeniden yapmak istediklerini ve %50 sponsor olacaklarını söylemeleri üzerine işi aldılar. Olay günü yani 02/04/2024 günü sahnecilerin son günüydü. Onların işi bitecekti” 

KULÜP ORTAĞININ İFADESİ

Masquerade kulübün ortağı Fatma D., polis merkezine verdiği ifade şuları anlattı:

"Ben ücretli öğretmenlik yapmaktayım. Masquerade isimli işyerinde herhangi bir pozisyonda görev yapmıyorum. Eniştem Şahzade'nin borçları olması sebebiyle yaklaşık 3 yıl önce kağıt üzerinde işyerinin oranını bilmediğim bir ortaklığı üzerime aldım. Diğer ortağın Mehmet olarak bildiğim şahıs olduğunu biliyorum. Resmiyette Şahzade isimli şahsın bir ortaklığının olmadığını biliyorum. Her ne kadar ortaklığı olmasa da işletme sorumlulukları Şahzade ve Mehmet isimli şahıslardadır. Ben resmiyette ortak olduktan sonra hiçbir şekilde işyerine gitmedim. Eniştem Şahzade borçlarım kapattıktan sonra bende bulunan hisseyi kendisine alacaktı."

“ABİ YANGIN VAR”

İşyeri ortaklarından biri olan ı Mehmet Menduh C.’de polis merkezinde şunları anlattı:

"Ben Masquerade isimli işyerinde satın alma ve ön muhasebe bölümünde yaklaşık 2 yıldır çalışırım. Resmiyette bahse konu işyerinin Yüzde elli ortağı olarak gözükmekteyim. Diğer hissedar ise Şehzade Ş isimli şahsın baldızı olan Fatma D isimli şahıstır. Şehzade Ş isimli şahıs 2018 yılında iflas ederek şirketini kapatmıştı. Bu şirketin borçlarından dolayı Masquerade isimli işyerinin yüzde elli hissesini benden almamı rica etti bende kendisini uzun zamandır tanıdığım için bu teklifi kabul ettim. Dolayısıyla bahse konu işyerinin ortakları Şahzade Ş ve Fatma D isimli şahıslardır. 02.04.2024 günü saat 13:00 sıralarında Masquerade isimli işyerinde muhasebe kısmında çalıştığım esnada odamın kapısı hatırladığım kadarı ile Kahraman Eisimli şahıs tarafından çalındı. Kahraman bana hitaben "abi yangın var herhalde" dedi. Ben hemen odamdan dışarıya çıktım. Masquerade isimli işyerinin arka iç giriş kısmında marangoz olarak çalışan Ercan E isimli şahsın elindeki yangın tüpü ile yangına müdahale ettiğini gördüm. Daha sonra ben ofise geri girdim. Bu esnada elektrikler gitti. Ortamı yoğun duman sardı. Muhasebenin yanında bulunan ofisten yan taraftaki mağazaya açılan bir kapı var bu kapının anahtarı benim odamda bulunur. Bu anahtarı cep telefonu marifetiyle bulunduğu yerden aldım. Kapıyı açacağım esnada Salim A ve Kahraman E yanıma geldi. Kapıyı açarak kendimizi dışarıya attık. Ben cep telefonum ile Atanur A arayarak durumunu sorarak yer tarifinde bulundum. Dışarı çıkmaması üzerine Şivan D isimli şahsı aradım ama ulaşamadım. İş yeri içerisinde yoğun duman ve ateş olması sebebiyle içeriye girip müdahalede bulunamadık. 112 ekiplerini kimin aradığını bilmiyorum. Ben iş yerinde bulunduğum sırada içeride kimlerin bulunduğundan haberim yoktu. Kısa bir süre sonra itfaiye, ambulans ve polis ekipleri gelerek gerekli müdahalede bulundular. "

KULÜP ÇALIŞANI ANLATTI

Masqeurade kulüp çalışanı Arda Arman P.’de şüpheli olarak ifadesi alındı. İfadesinde şunları söyledi:

"Dün yani 02/04/ 24 günü evimdeydim Saat:13.00 sıralarında soy ismini bilmediğim Engin isimli işyerinde bekçilik yapan bir arkadaş beni kullandığım numaradan beni arayarak "abi işyerinde çok büyük yangın var" dedi. Ben de telaşlandım ve yalnız olarak işyerine geldim. İşyerinin etrafının polisler tarafından şeritle kapatıldığını, ambulanslarının, itfaiye araçlarının orada olduğunu ve personelimizin bir çoğunun orada olduğunu gördüm. Yangın söndürülmüştü. Dumanlar çıkmaya devam ediyordu. Bir ara itfaiyecilerin yanına gittim ve onlara "ben içeriyi biliyorum, size yardımcı olmak istiyorum, müsade edin bende içeri gireyim" dedim. Onlara zor zahmet bu önerimi kabul ettirdim. Ben bir itfaiyecinin oksijen maskesini taktım ve onlarla içeri girdim. Girer girmez beni tekrar dışarı çıkardılar. Hava tüpümün bittiğini söylediler. Yeni tüple birlikte yeniden içeri girdim.

İçeride yangın yoktu ancak hiç görüş mesafesi yoktu. Biraz ilerledikten sonra üst kattan sağ koluma yanan bir tahta düştü. Beni yine can güvenliğimden dolayı dışarıya çıkardılar. Bir süre sonra içeriden çok sayıda insan çıkardılar. Bu insanların yüzleri kapkaraydı ancak yanık değildi isti. Ambülanslarla hastaneye götürdüler. Torbalarla cesetler de çıkardılar. Sonra polisler beni buraya ifade vermem için getirdiler.”

MESUL MÜDÜR ANLATTI

Kulüpte mesül müdür olarak çalışan İsmet Ş.’de poliste o gün yaşananları şöyle anlattı:

"Ben yaklaşık olarak 7 yıldır Gayrettepe Mahallesi, Yıldız Posta Caddesi, No:38/20 Beşiktaş / İstanbul sayılı adreste bulunan gece kulübünde simli işyerinde çalışmaktayım. Yaklaşık6-7 ay öncesinde mesul müdür olarak çalışmaktaydım fakat bu sürede mesul müdürlüğüm sonlandı ve sigortalı işçi olarak çalışmaya devam ettim. Ramazan dolayısıyla adı geçen işyeri müşteri faaliyetine kapalıydı, işyeri sahiplerinin kararıyla işyerinde Ramazan ayı döneminde yani tarih olarak 11 Mart 2024'ten itibaren tadilata başlandı. Benim yapmış olduğum iş dolayısıyla müşteri bulunmaması, işyerinin tadilatta olması sebebiyle ben bu süreçte işyerine gitmedim, yapılan tadilat ile alakalı işçi olarak bir yükümlülüğüm yoktu. 02.04.2024 günü saat 13:00 sıralarında işyerinde yangın çıktığı bilgisini alarak ikametim olan Kağıthane ilçesinden işyerine gittim, oraya gittiğimde işyeri önünde bir çok itfaiye aracı, ambulans polis ve işyerinden dumanların çıktığını gördüm. İşyerinde kimin olduğunu, kimlerin çalışma yaptığını bilmediğimden dolayı kimseye ulaşamadım. İşyerinin orada beklediğim esnada içeriden yaralı ve ölü şahısların çıkartıldığını gördüm. O esnada polisler yanıma geldiler, benim adı geçen işyerinde çalışıp çalışmadığımı sordular, bende çalışan olduğumu söyleyince beni ifadeye alacaklarım söyleyip yanlarında karakola götürdüler."

ŞOKA GİRDİ

Gece kulübünün çalışanı Salim A.’da olay sırasında kulüpte olan isimlerden biriydi. Verdiği ifadesinde olanları şöyle anlattı: 

"Masquerade isimli işyerinde yanılmıyorsam 10 yıldır SGK'lı ve kasiyer olarak çalışmaktayım. Ramazan ayında iş yeri her yıl tatil olur. Bu yılda öyle oldu. Ramazan ayı başlayınca iş yerinde tadilat başladı. Ben de 22/03/2024 tarihinde İstanbul Cerrahi Hastenesinde ameliyat oldum. Bir hafta istirahat verdiler. 1 Nisan'da işyerime işim gereği kasa programı ile ilgili işlerim olduğu için geldim. Ertesi günü yani 02/04/2024 günü saat: 11.30 sıralarında garson olan arkadaşım Engin E ile birlikte iş yerine geldim. Arkadaşlarım olan Mehmet Menduh C, Kadir Y'la birlikte iş yerinin üst katında bulunun muhasebe ofisinde kahvaltı yapıyorduk. Odamızın kapısı çok şiddetli bir şekilde vurulmaya başladı. Hemen kapıyı açtım. Kapıda işyerinin tadilat işini yapan Kahraman E vardı, "yangın var, yangın" diye bağırmaya başladı. Birden şoka girdi. Bir yandan alt kata banktım. Tadilat işi yapan ustaların ellerinde yangın tüpleriyle çıkan yangını söndürmeye çalıştıklarını gördüm. Bu sırada elektrikler kesildi. İş yerini duman kapladı. Alev görmedim. Ben odada bulunan bilgisayarımı ve telefonumu aldım. Mehmet C. dışarı çıkmam için bana yardımcı oldu. Ben de mağaza kapısından dışarı çıktım. Odada bulunan hepimiz dışarı çıktık.

İŞYERİNDE PATLAMA SESLERİ GELİYORDU

“Hemen 112'yi aradım. Ancak konuşamadım. Yakın yerde bulunan Seçim bürosunda görevli polislerin 112'yi aradığını duydum. Bu sırada işyerinden patlama sesleri duydum işyerinin kapısından yoğun bir şekilde duman ve alevler çıkıyordu. Alevler apartmanın 4. katına kadar çıkıyordu. Polisler olay yerini şeritle çevirdiler. İtfaiye görevlileri yangına müdahale etti. Yangını kısa bir sonra söndürdüler. İşyerinden torbalarla cesetler çıkardılar. Arkadaşlarıma teşhis etmek için baktım ancak yüzleri dumandan siyah olduğundan dolayı tanıyamadım. Polis bizi dışarıda tuttu. Yanıma sivil bir polis geldi. İçerden çıkanlardan birisi misin dedi. Evet dedim ve kendi rızam ile buraya geldim. "

OLAY ANINI ŞÖYLE ANLATTI

Gece kulübünün tadilat işlerini yapan mobilya firmasının sahibi olan Kahraman E. yaşanan dehşeti şöyle anlattı:

Olay günü yani 02/04/2024 günü saat: 11.30 sıralarında uyandım. Ben gece iş yerindekalmıştım. Telefonla Çağatay'la görüştüm. Çağatay bey bu sırada Pendik'teki iş yerindeydi. İş için gerekli malzemeleri hazırlıyordu. Ben bu sırada alt katta bulunan odamdan çıktım. Üst kata çıktım. Balkon gibi yerden işyerinin içine baktım. Benimle birlikte kaynak ustası Ahmet S yanıma geldi. Ona yapması gereken işi söyledim ve odama geçtim. Laptopumu açtım. Birden iş yerinde bulunanların bağırdığını duydum. Karşı tarafımda balkonda olan Sinan beyin ayağa kalktığını ve bağırdığını gördüm. Bende bulunduğum odadan dışarı çıkış kapısı olan yerden birkaç adım dışarı çıktım. Birden işyerinin alt katından siyah duman ve alev gördüm. Hemen yanımda bulunan muhasebe odasının kapısına vurdum. İçeridekileri dışarı çağırdım. Yangın var diye bağırdım. Bağırmam üzerine soy isimlerini bilmediğim Kadir, Salim ve Mehmet Menduh  dışarı çıktılar. Bu sırada Suriye uyruklu Ahmet M elinde yangın tüpü ile yangın alanına doğru koştuğunu gördüm.

Sonra kapının önünde bulunan kepenkleri açtılar ve dışarı çıktık Dışarıdayken Ercan E. ağabeyin de dışarı çıktığını gördüm. İşyerinin alt katının çıkış kapısından dumanlar çıkmaya başladı. Bunu alevler takip etti. Alevlerden biran 3. katındaki pençeler patladı. İçeride kalanlara yardım etmek istedik ancak o kadar yoğun bir duman vardı ki yanına yaklaşmak bile mümkün değildi. Bu yüzden beklemeye başladık. Birkaç dakika sonra itfaiye geldi. Polisler geldi. Polisler olay yerini emniyet şeridiyle kapattı. Bizleri de şerit dışına çıkardılar. İtfaiye söndürme çalışmaları yaptı. Yaklaşık 15 - 20 dakika sonra yangın tamamen söndü. Sonra ceset torbaları ile işyerinin içinden çalışanların cesetlerini çıkarmaya başladılar. Orada genellikle çalışan her gün 12-13 kişi çalışıyorduk. Ancak o gün iş yeri çalışanlarının da olay yerinde olduğunu, sahneciler ve ahşapçıların sayısının çok fazla olduğunu gördüm. Bu yüzden de ölü sayısının fazla olduğunu düşünüyorum."


Haber Kaynağı : Müslim Sarıyar

Masquerade Club Gayrettepe Yangın