Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Akşener: ‘manda ve himaye!' İYİ Parti İBB Grup Başkanvekili Özkan: ‘CHP’den somut öneri gelirse süreç devam edebilir’

İYİ Parti CHP’nin iş birliği teklifini Genel İdare Kurulu’nda yaptığı kapalı oylamada reddetti. 35’e 14 çıkan oylama İYİ Parti içinde tartışılmaya devam ediyor. Genel Başkan ittifak için ‘manda ve himaye’ ifadelerini kullanırken, İbrahim Özkan, işbirliği olması gerektiğini savundu.

Akşener: ‘manda ve himaye!' İYİ Parti İBB Grup Başkanvekili Özkan: ‘CHP’den somut öneri gelirse süreç devam edebilir’

İYİ Parti’nin CHP’nin yerel seçimlerde işbirliği teklifini reddetmesinin ardından Genel Başkan Meral Akşener ilk açıklamasını bugün partisinin grup toplantısında yaptı. Akşener konuşmasında ittifakı manda ve himayeye benzetti. Akşener’in açıklamalarını, işbirliğinden yana tavır açıklayan İYİ Parti İBB Grup başkanvekili İbrahim Özkan ile konuştuk. 

Özkan 12punto’ya yaptığı açıklamada iki parti arasında iletişimsizliğin yaşandığını vurguladı, CHP’den somut teklif gelmesi halinde görüşmelerin yeniden başlayabileceğini söyledi.

Gazeteci Barış Pehlivan Halktv’deki yayında İbrahim Özkan’ın teşkilatlara rağmen siyaset yapılamayacağını savunduğunu ve ‘Genel başkanın da aslında iş birliğinden yana olduğunu söylediğini’ aktarmıştı. 12punto’ya konuşan Özkan, sözlerinin tam doğru ifade edilemediğini belirtti. İki parti arasında iletişimsizliğin yaşandığını vurgulayan Özkan, CHP’den somut teklif gelmesi halinde görüşmelerin yeniden başlayabileceğini ifade etti. Özkan şunları söyledi:

‘BEN ÖYLE SÖYLEMEDİM’

“Aslında orada cümleyi Barış Bey tam doğru ifade edemedi. Sayın Genel Başkan, ‘Ben yorum yapmayacağım. Fakat teşkilatların işbirliği yapılması yönünde bir tavrı olduğunu gördüğünü’ söylüyor. Yani kendisi işbirliği yapılmasından yana bir tavrı olduğu söylemi doğru değil. Ben öyle de söylemedim. Ben GİK Üyesi değilim. Ama oradaki arkadaşlarımdan aldığım bilgi doğrultusunda açıklamayı yaptım. Orada da sayın genel başkan oylamanın kapalı olacağını söyledi. Aslında orada siyaseten bir mesaj var. Yani kapalı olacaksa ‘kim ne verecekse beni ilgilendirmiyor.’ Açıkta insanlar çekinebilir. ‘Fakat teşkilatlarla yapılan istişarelerde yoğun bir şekilde işbirliği yönünde bir tavırları olduğunu da söyleyeyim. Aranızda müzakere edin. Herkes söz alsın konuşsun’ diyor. Herkes söz alıyor, kendi düşüncesini fikrini söylüyor. 

Ortaya çıkan sonuç maalesef işte 35. Ben işbirliği olması yönünde tavrı olan birisiyim. Benimki açık, bunu açık açık ifade ediyorum. Neticede ortaya çıkan durumun sonunda GİK bir karar aldı. Genel başkan kendi başına bir şey uygulayamıyor. Bir yetki verilirse çalışma yapabiliyor ama maalesef durum bu.”

İŞ BİRLİĞİ ZORUNLU

Özkan, sürecin tamamen sona ermediğini de vurguladı. CHP’den İYİ Parti’ye somut bir ömeri gelmediğini belirten Özkan şöyle devam etti:

“Muhakkak tabii siyasette süreçler hiçbir zaman tıkanmaz. Bugün Türkiye'nin iktidar partisi en fazla oyu olan parti AK Parti. Hür ve müstakil olamıyor bu sistemin içerisinde. Partiler kendi politikalarını, kendi düşüncelerini, kendi programlarını yapmakta özgürler. Fakat mesele seçim kazanabilmek, seçim kazanabilmek için de iş birliği zorunlu hale geliyor. O yüzden toplam faydaya bakmak lazım. Sayın genel başkanın bu hezeyanını ben çok iyi anlıyorum. Çünkü 3-6 Mart sürecinde İyi Parti böyle bir köşeye sıkıştırıldı. O süreci yaşayan sayın genel başkan çok çok iyi biliyor. Dolayısıyla CHP'nin somut bir önerisi aslında olabilseydi o oylanabilirdi. Ortada bir somut öneri de yok. GİK üyelerinin tavrı o yönde. Yani ‘biz neyi oyluyoruz, ortada bir teklif yok’ durumu ortaya çıktı. CHP tarafı da nezaketen ortada böyle bir GİK kararı varken bir teklifle gitmek şık olmaz diye düşünmüşler. Benim yaptığım temaslarda öyle bir durum çıkıyor ortaya.

Aslında iletişimsizlik gibi bir durum olmuş. Umuyorum ki CHP, özellikle İstanbul ve Ankara'da bir çalışma yapıp somut bir öneriyle partinin kapısını tekrar çalabileceğini düşünüyorum."

AKPARTİ’NİN GÜÇLÜ OLDUĞU BELEDİYELER ÖNERİLDİ

Özkan konuşmasında 2019 yerel seçimlerinde yapılan ittifak görüşmelerini de hatırlattı. İYİ Parti’ye İstanbul’da teklif edilen belediyeleri açıklayan Özkan şunları söyledi:

“İYİ Parti çok ideolojik bakmıyor aslında meselelere. Çok genç bir parti. Çok zorlu bir mücadeleyle doğdu aslında İYİ Parti. Dolayısıyla eğer işbirliği yapacaksanız yani toplam faydaya bakmak lazım. Şimdi 2019 yılına gidiyoruz. İstanbul’da önerilmiş olan belediyeler AK Parti’nin yoğun bir şekilde yıllardır kazandığı belediyeler. Mesela Arnavutköy, Esenler, Bağcılar, Kağıthane. Buralara İYİ Parti'den Tayyip Erdoğan'ı aday gösterseniz kazanamaz. Yine aynı durum olacak diye GİK üyesi arkadaşlarımızda bir çekince var. Bu da çok doğal bir çekince. Bunu bertaraf edecek olan da CHP tarafıdır. Yani o garantiyi vermeliydi. O yüzden CHP tarafında da eksiklik olduğunu düşünüyorum. 

Umarım somut bir öneri yapabilirler. Yani GİK kararı son ve nihai bir karar gibi gözükse de yani siyasette dün dündür, bugün bugündür felsefesi her zaman var. Yani 24 saat çok uzun bir zamandır lafı hala geçerliliğini koruyor. Yerelde hikayesi olmayanın genelde hikayesi olmaz. O yüzden İYİ Parti'nin bu güçlü illerde Büyükşehir Belediye başkanlıkları, güçlü ilçelerde ilçe belediye başkanlıkları olması parti teşkilatları parti üyeleri açısından da kıymetlidir. Sayın genel başkan da ister milletvekilleri de ister kimse partisinin hiç belediyesi olmamasından mutlu olmaz. Ama burada tabii eğer biz çırak çıkacaksak yine somut kazanım sağlayabilecek önerilerle gelmeyecekler ise bu durum olmaz."

TOP CHP'DE

"Bakın mesela MHP’nin İstanbul'da Belediyesi var. İYİ Parti daha fazla oy aldığı halde belediyesi yok. Çünkü kazanılacak yeri vermediler bize. O zamanki durumda şimdiki durum aynı olur mu bilemiyorum. Sayın Özgür Özel bana daha samimi geliyor Sayın Kılıçdaroğlu'ndan. Umarım bunu somut bir şekilde bir teklif hazırlarlar, bir çalışma yaparlar. Muhakkak tekrar görüşülebilir. Tekrar GİK’e getirilebilir. Sonuçta GİK kararlara ayet değil. Yani değiştirilebilir, tekrar oynanabilir yani. Süreç bence devam edebilir diye düşünüyorum. Ama burada CHP tarafında artık pas."


Haber Kaynağı : Ercan Küçük

İstanbul iş birliği ittifak İYİ Parti Meral Akşener yerel seçim ibrahim Özkan