Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Avukatların 'Büyük Savunma Mitingi' başladı

Avukatlar, Ankara’da gerçekleştirecekleri Büyük Savunma Mitingi için Türkiye Barolar Birliği önünde buluşmaya başladı. Türkiye’nin dört bir yanından gelen avukatların katıldığı yürüyüşü 12punto Ankara’dan anbean aktaracak.

Avukatların 'Büyük Savunma Mitingi' başladı

Kübra KARASU - 12punto.com.tr

Türkiye Barolar Birliği, 81 ilden avukatların katılımıyla Ankara’da, ‘Büyük Savunma Mitingi’ düzenliyor. Avukatlar bu kez kendi haklarını savunacaklar.

 

81 ilden 82 baronun avukatları, saat 10.30'da Türkiye Barolar Birliği önünde toplandı. Avukatlar, 11.30'da Anıtpark'a yürüyüş gerçekleştirecek.

 

Miting, 13.00’da başlayacak.

Görme Engelli Evrensel Hukukçular Derneği Başkanı Şerif Ali Mutlu, yürüyüş öncesi şunları söyledi;

"Derneğimiz olarak adalet yürüyüşünde yer alıyoruz. Engelli vatandaşlarımız ve engelli hukukçular açısından adalet saraylarının ve adalete erişilebilirliğin birçok sorunu var. Bunlarla ilgili biz dernek olarak mücadelemizi sürdürüyoruz."

 

 

CHP'Lİ TANAL DA KATILDI

Yürüyüşe CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal da katıldı. 12punto'ya konuşan Tanal, "Eğer bir ülkenin avukatları mağdursa vatandaşı da mağdurdur" dedi.

Tanal'ın konuşması şöyle;

"Buradaki yürüyüşü 3 ana nedeni var. Birincisi ekonomik sebepler, ikincisi avukatlara yönelik şiddet, üçüncüsü de yargının tarafsız ve bağımsız olması.

Hacze tüm avukatlar saldırıyor. Neden? Bunun çaresi çözümü var mı? Var. icra memursuz hacze gidilmiyorsa polis memursuz hacze gidilmemesi lazım.

İcra memuru eğer polisin istenmesiyle ilgili yazı yazmıyorsa sorumludur. Polis vermeyen karakol amiri sorumludur. Göreve gitmeyen polis sorunudur. Eğer bunlarla ilgili bu şekilde etkin bir soruşturma yapılırsa bu saldırılar biter.

Ekonomik nedenlerle ilgili, Avukatlara verilen CMK ücretleri, bunların hepsi çok düşük zamanında ödeme yapılmıyor. Önce avukatlardan vergiler kesiliyor ve uzak bir yere geçenin bir vaktinde arabayla gittikleri zaman git-gel o ücret de zaten gitmiş oluyor. Bu anlamda bu ücretlerin bir an önce düzenlenmesi lazım.

Türkiye'de 190 bin avukat var, 190 bin avukatın 0-5 yaş arası kıdem olan bunun yüzde 50'si ve bunlarda çoğu gençler ve bu gençlerin çoğu iş bulamıyor. Asgari ücretin altında dahi iş bulamıyor, intiharlar artıyor.

Burada 92 tane hukuk fakültesi var, 92 hukuk fakültesinin eğitimler, kalitesiz, hukuk fakültelerini dekanlarının kimisi de ziraat mühendisi veya inşaat mühendisi. Hukuk fakültesinin dekanından ziraat mühendisi veya inşaat mühendisi olur mu?

Türkiye ile aynı nüfusu olan karşılaştırabileceğimiz yakın örnek Almanya'dır. Almanya'nın nüfusu ile aşağı yukarı aynıyız ama hukuk fakültesi sayısı dar biz onlardan çok fazlayız. Yani Türkiye'de hukuk fakültesi arasında dünyada ilk 50 arasındaki hukuk fakültesi yok.

Viyana hukuk dünyadaki ilk geldi hukuk fakültesi arasında. Maalesef buradaki avukatların esas görüşü vatandaşın temel hak ve özgürlükleri içindir. Yani vatandaş eğer burada avukat güvencede ise vatandaş güvencededir. Avukatın eğer hak özgürlükleri var ise vatandaşın hak ve özgürlükleri vardır.

Ayrıca yargı ve taraflı bağımsız yargıyla ilgili o da şunu söylemek lazım, bir ülkede eğer tarafsız bağımsız yargı yoksa orada rüşvet vardır, orada kayırmacılık vardır, orada adaletsizlik vardır, orada hukuk güvenliği yoktur. Vatandaş gidiyor ki efendim iş bitiren avukat tanıdığı olan avukat var mı? diyor. Bu ne oluyor? Vatandaşı rüşvete zorluyor.

Dikkat edersenize son yıllarda yargı olan güven ve irtibat sarsılmıştır. Yargıya olan güvenme itibarın kazanılması için adaletin tecellisi için bu düzenin kötü düzenin rüşvetçi düzenin değişmesi için adalete ihtiyaç var. Tarafısız, bağımsız yargıya ihtiyaç var. Büyükşehirlerin çoğunda iyi niyetli yargıçları savcıları tenzih ediyorum. Çoğunun yakını bir avukattır. Ne yapılıyor işler o yakınlarına gidiyor. Yakınlarına gidince avukatlar mağdur oluyor. Eğer bir ülkenin avukatları mağdursa vatandaşı da mağdurdur."

 

TBB BAŞKANI MİTİNG ALANINA GELDİ

Avukatlar Büyük Savunma Mitingi için Anıtpark'ta toplanmaya başladı.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, miting alanına geldi.

 

 

"SESİMİ DUYAN VAR MI"

Hatay Barosu, miting alanına "Sesimi duyan var mı?" diyerek geldi.

 

 

İstanbul Barosu, Baro Başkanı Filiz Saraç öncülüğünde miting alanına giriş yaptı.

 

MANSUR YAVAŞ 'BÜYÜK SAVUNMA MİTİNGİ'NDE

Avukatların 'Büyük Savunma Mitingi'ne Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da katıldı. 

 

‘Büyük Savunma Mitingi’nde sahneye çıkan sanatçı Zülfü Livaneli, "Pırıl pırıl avukatlarla ve baro mensuplarıyla buluşmak çok değerli" dedi. 


Haber Kaynağı : 12punto

Büyük Savunma Mitingi Türkiye Barolar Birliği