Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,0377
Dolar
Arrow
34,0303
İngiliz Sterlini
Arrow
45,3604
Altın
Arrow
2830,0000
BIST
Arrow
9.975

CHP'li belediyelerin borcu nereden geliyor?... Devralınan belediyeler sıralandı

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, belediyelerin SGK ve vergi borçlarına yönelik açıklamalarda bulundu. Zeybek, iktidarın SGK hamlesini "En düşük emekli aylığının 12 bin 500 TL'de tutulmasının utancını gizlemek" olduğunu söyledi.

CHP'li belediyelerin borcu nereden geliyor?... Devralınan belediyeler sıralandı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek, düzenlediği basın toplantısında, yerel seçimler sonrası iktidarın CHP'li belediyelere yönelik sosyal güvenlik kurumu (SGK) ve vergi borçları üzerinden baskı kurduğunu iddia ederek açıklamalarda bulundu. Zeybek, iktidarın SGK hamlesini, “En düşük emekli aylığının 12 bin 500 TL’de tutulmasının utancını gizlemek” olduğunu ifade etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden sonra iktidarın SGK'nın belediyelerden olan alacaklarını gündeme getirmesini “En düşük emekli aylığının 12 bin 500’de tutulmasının utancını gizlemek için” hatırlandığını belirtti. 

'SGK'NIN BELEDİYELERDEN ALACAKLARI 96 MİLYAR TL'

Zeybek, SGK'nın belediyelerden olan alacaklarının 96 milyar lira olduğunu ve bu rakamın SGK'nın toplam gelir bütçesinin sadece %3'üne, harcama bütçesinin ise %2'sine denk geldiğini söyledi.

Gökhan Zeybek, iktidarın amacının SGK'nın alacaklarını tahsil etmekten çok CHP'li belediyelerin hizmetlerini engellemek olduğunu iddia etti. SGK'nın toplam alacaklarının 2023 yılı sonunda 540 milyar lira, son aylarda ise 750 milyar liraya ulaştığını belirten Zeybek, iktidarın sadece belediyelerin borçlarına odaklanmasının manidar olduğunu dile getirdi.

'ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NİN BORCU 1 MİLYAR DOLARA İNDİRİLDİ'

CHP’li Zeybek, CHP idaresindeki bazı büyükşehir belediyelerin borçları ile AKP ya da MHP’den devralınan borç miktarlarını da açıkladı. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Melih Gökçek’ten devraldığını toplam borcun 2 milyar dolar olduğunu belirten Zeybek, borcun 1 milyar dolar seviyesine indirildiğini kaydetti.

Adana Büyükşehir Belediyesi’nde devralınan borcun 1 milyar 18 milyon dolar olduğunu ifade eden Zeybek, borcun 362 milyon dolara kadar düşürüldüğünü vurguladı. AKP’den 535 milyon dolar borçla devralınan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin borcunun ise büyük metro yatırımlarına rağmen 548 milyon dolar seviyesinde tutulduğu bildirildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeybek 31 Mart seçimlerinde CHP'ye geçen belediyelerin borç miktarlarını da açıkladı. Açıklamaya göre Cumhuriyet Hak Partisine geçen belediyelerin borç durumu şu şekilde:

En büyük borçla devralınan belediyenin AKP’li Turgut Altınok’tan devralınan Keçiören Belediyesi olduğunun altını çizen Zeybek, devralınan en borçlu belediyeleri ve borç tutarlarını şöyle sıraladı:

Keçiören Belediyesi: 1 milyar 398 milyon TL

Sancaktepe Belediyesi: 1 milyar 346 milyon TL

Alanya Belediyesi: 1 milyar 52 milyon TL

Gaziosmanpaşa Belediyesi: 962 milyon TL

Beykoz Belediyesi: 702 milyon TL

Eyüpsultan Belediyesi: 676 milyon TL

Beyoğlu Belediyesi: 649 milyon TL

Üsküdar Belediyesi: 648 milyon TL

Mamak Belediyesi: 591 milyon TL ve Ortahisar Belediyesi: 498 milyon TL

'SGK BORCU OLAN ŞİRKETLER AÇIKLANSIN'

Gökan Zeybek iktidarın, “SGK borcu olan şirketleri açıklamasını” istedi. SGK’nin toplam alacağının 2023 yılı sonu itibarıyla 750 milyar TL’ye ulaştığını kaydederek “Üstelik bu borç Sayıştay’ın, ‘Tahsiline başlayın’ uyarısına rağmen yapıldı” diye konuştu.

Açıklanan borçların belediyelerin değil, belediye iştiraklerinin borcu olduğunu da belirten Zeybek, “SGK’nın, belli bir tutarın üstünde borcu bulunan tüm kamu kurumlarını ve şirketlerini açıklamasını istiyoruz. Anlıyoruz ki iktidar 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nde CHP’nin kazanmasını hala içine sindirememiştir. İktidar, CHP’li belediyelerin elini kolunu bağlamak içi bir yasal düzenleme hazırlığına düşmüştür” ifadelerini kullandı.


Haber Kaynağı : 12punto

İlgili Haberler

CHP Belediyeler belediye SGK borçları SGK