DSÖ'den M Çiçeği virüsü için küresel müdahale planı
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), M çiçeği virüsüne karşı hazırlanan küresel stratejik müdahale planını açıkladı. Plan kapsamında, virüsle mücadele için Eylül 2024-Şubat 2025 döneminde 135 milyon dolarlık bir finansmana ihtiyaç duyulacağı belirtildi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), M çiçeği virüsünü kontrol altına almak amacıyla başlatılan küresel stratejik hazırlık ve müdahale planına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. DSÖ, üye ülkeleri ve ortaklarını, virüsle mücadelede gerekli olan eylemleri hayata geçirmek için seferber olmaya çağırdı.
Açıklamada, mevcut planla ilgili DSÖ üyesi ülkelere 23 Ağustos'ta bilgi verildiği ve bu planın, DSÖ'nün 14 Ağustos'ta M çiçeği virüsünü "uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu" olarak ilan etmesinin ardından oluşturulduğu ifade edildi.
Plan kapsamında, Eylül 2024-Şubat 2025 dönemini kapsayan altı aylık süreçte, DSÖ ve ortaklarının virüse müdahalesi için 135 milyon dolarlık bir finansmana ihtiyaç duyulacağı belirtildi. Bu kapsamda DSÖ, yakında bir fon çağrısı yapacağını duyurdu.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus tarafından geliştirilen plan, kapsamlı gözetim, önleme, hazırlık ve yanıt stratejilerinin uygulanmasına dayanıyor. Ayrıca, virüsle ilgili araştırmaların ilerletilmesi, test ve aşılara eşit erişimin sağlanması, hayvandan insana bulaşmanın en aza indirilmesi gibi önlemler de planın önemli bileşenleri arasında yer alıyor.
Açıklamada, özellikle stratejik aşılama çabalarının bulaşma zincirlerini kesmek amacıyla en yüksek risk altındaki bireylere uygulanacağı vurgulandı. Bu bireyler arasında son vakaların yakın temaslıları ve sağlık çalışanları yer alıyor.
DSÖ, küresel müdahale ve hazırlık süreçlerini koordine etmek amacıyla uluslararası, ulusal ve yerel düzeyde geniş bir yelpazede ortaklarla iş birliği yapacağını belirtti.
'SALGIN KONTROL ALTINA ALINABİLİR'
Açıklamada, DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve komşu ülkelerdeki M çiçeği virüsü salgınları kontrol altına alınabilir ve durdurulabilir" ifadelerini kullandı. Ghebreyesus, salgını kontrol altına almak için uluslararası kuruluşlar, ulusal ve yerel ortaklar, sivil toplum kuruluşları, araştırmacılar ve DSÖ üyesi ülkeler arasında kapsamlı ve koordineli bir eylem planına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
M ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?
M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşıyor. Virüs, vücut döküntülerine temas, enfekte eşyaların kullanımı ve vücut sıvılarıyla temas yoluyla yayılıyor.
İlk belirtiler, virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabiliyor ve hastalık genellikle yüksek ateş, baş ağrısı, lenf bezlerinde şişlik ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklarla kendini gösteriyor.
DSÖ, 2022 yılında virüsün ismini "maymun çiçeği hastalığı"ndan (Monkeypox) "mpox" olarak değiştirdiğini açıklamıştı. Hastalığın özel bir tedavi yöntemi bulunmamakla birlikte, antiviral ilaçlarla tedavi ediliyor ve çoğu vaka hafif seyrediyor.
Haber Kaynağı : 12punto
İlgili Haberler
Çok Okunanlar
BEDAŞ 21 Kasım'da İstanbul'da elektrik kesintisi yaşanacak mahalleleri açıkladı
A101 21 Kasım 2024 Perşembe aktüel ürünler kataloğu yayımlandı!
Hasan Arat'tan Fenerbahçe'ye Rafa Silva'lı 'Talisca' yanıtı
21 Kasım 2024 burç yorumları
Fatih Altaylı'dan Acun Ilıcalı ve yasa dışı bahis yorumu
21 Kasım Perşembe maç programı: Bugün maç var mı, hangi maçlar var, saat kaçta?
Ebru Baki Sözcü'den ayrıldı mı?
UEFA Uluslar Ligi'nde Türkiye'nin rakibi kim olacak? Play-off maçı ne zaman?
Atatürk için 21 Kasım 1938'de yapılan resmi cenaze töreninin fotoğrafları
20 Kasım reyting sonuçları 2024: Annem Ankara, Kuruluş Osman, Leyla