Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

İliç'teki maden faciası sonrası protesto ediliyor: Çalık Holding ile ilgili gerçekler

Erzincan İliç'te yaşanan facianın sorumluları arasında gösterilen Çalık Holding sosyal medyanın gündemine oturdu. Çalık Holding, AKP iktidarı döneminin en hızlı yükselen gruplarından biri olarak göze çarpıyor.

İliç'teki maden faciası sonrası protesto ediliyor: Çalık Holding ile ilgili gerçekler

Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik'e ait altın madeninde büyük bir toprak kayması meydana geldi.

Facia, ABD ve Kanadalı Anagold Madencilik ile Çalık Holding’in ortağı olduğu Çöpler Altın Madeni’nde yaşandı.

Göçük altında çok sayıda kişinin kaldığı, 9 kişiye ulaşılamadığı belirtildi. Tonlarca siyanür toprak kaymasıyla bölgeye yayıldı.

Doğanın Çocukları Ekoloji Kollektifi, maden işletmesinin ortaklarından Çalık Holding'in binasının önüne giderek, yaşanan doğa katliamının hesabını sordu.

Bu gelişme sonrası Çalık Holding hakkında arama motorlarında detaylı araştırma yapılmaya başlandı.

AKP İKTİDARINDA YÜKSELİŞE GEÇTİ

  • Çalık Holding, AKP iktidarı döneminin en hızlı yükselen gruplarından biri. Holding, özelleştirmeler, TOKİ ihaleleri, yurtdışı anlaşmaları ve uygun kredi koşullarıyla enerjiden telekomünikasyona, finanstan tekstile, inşaattan medyaya kadar birçok sektörde hızla büyüdü.
  • Yıllık faaliyet raporlarına göre Holding, 2012'den 2020'ye öz kaynaklarını yaklaşık dokuz kat artırdı ve 1 milyar 600 milyon liradan 13 milyar 900 milyon liraya çıkardı.

DÜNYANIN EN ZENGİNLERİ LİSTESİNDE

  • Ticareti İstanbul Sultanhamam'da öğrendiğini belirten Holding'in yönetim kurulu başkanı Ahmet Çalık ise Forbes'in 2021 listesinde 1,5 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zenginleri arasında 2035'inci sırada.
  • Çalık, aynı derginin 2020 Türkiye listesinde de ülkenin en zengin beşinci kişisi olma unvanını elde etmişti. Ancak Ahmet Çalık'ın ne kadar vergi ödediğine açık kaynaklardan ulaşmak zor.
  • Gelir İdaresi Başkanlığı'nın en son açıkladığı 2019 vergi rekortmenleri listesinde Ahmet Çalık'ın ismi yer almıyor, Çalık, ismini açıklamama hakkını kullanmış görünüyor.

SABAH-ATV İHALESİ

  • Telekomünikasyon, inşaat, enerji ve maden alanında çok sayıda ihale alan Holding, TMSF tarafından el konulup satışa çıkarılan Sabah-ATV için Aralık 2007'de yapılan ihalenin de kazananı oldu. Bütün katılımcıların çekildiği ihalede tek teklif o dönem Berat Albayrak'ın genel müdürü olduğu Holding’den geldi. Grup, medya sektörüne girerken kamu bankalarından 750 milyon dolarlık kredi aldı.
  • Sabah-ATV'nin Çalık grubuna satılması medyada bir kırılma noktası oldu. Bu tarihten sonra ana akım medyanın büyük kısmının iktidara yakın şirketlere geçtiği süreç başladı.
  • Çalık Holding ve Holding'in offshore şirketlerinde adı geçen Rema Group kurucusu Recai Arslan sorulara yanıt vermedi.

ÇALIK HOLDİNG HAKKINDA

Çalık Holding, 1997 yılının sonunda kurulan enerji, inşaat, madencilik, tekstil, finans ve dijital alanında faaliyet gösteren Türkiye merkezli holding şirketi. Yönetim kurulu başkanı ve kurucusu Ahmet Çalık'tır.

Çalık Ailesi'nin ilk faaliyetleri 1930 yıllarda tekstil ile başlamıştır. Holding'in kurucusu olan Ahmet Çalık'ın tekstil sektöründeki ilk girişimi ise 1981 senesinde İstanbul'da kurmuş olduğu Ortadoğu Tekstil şirketi ile başlamaktadır.

1987 yılında GAP Güneydoğu Tekstil, 1994 senesinde GAP Pazarlama, 1996 yılında GAP İnşaat, 1997 yılında GAP Elektrik'in kurulması ile aynı sene grup bünyesinde bulunan şirketleri tek bir yönetim çatısı altında birleştirmek amacı ile Çalık Holding Anonim Şirketi adıyla kurulmuştur.

Daha sonra ise enerji, inşaat, madencilik, tekstil, finans ve dijital alanlarda faaliyet gösteren grup şirketlerini 1997 yılında Çalık Holding’i kurarak tek çatı altında birleştirdi. 2007 tarihinde ise Türkiye tarafında özelleştirilen Kayserigaz'ın ihalesini kazanarak şirketi grup bünyesine katmıştır.

5 Aralık 2007 tarihinde TMSF tarafından gerçekleşen ihalede Ciner Holding'e bağlı Merkez Medya Grubu'na 1.1 milyar dolar'a sahip oldu. Bunun sonucunda dergi, gazete, televizyon ve radyo kanallarının artık tüm hak ve varlıkları Turkuvaz Medya Grubu bünyesine geçmesi ile medya sektörüne de girmiştir.

20 Aralık 2013'te Çalık Holding, bünyesinde bulunan Turkuvaz Medya'yı Kalyon Grup'a devrederek medya sektöründeki faaliyetlerini sonlandırmıştır.


Haber Kaynağı : 12punto

Anagold Madencilik Berat Albayrak Erzincan İliç toprak kayması

İlgili Haberler