Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,9216
Dolar
Arrow
34,0763
İngiliz Sterlini
Arrow
45,0830
Altın
Arrow
2804,0000
BIST
Arrow
9.774

İmamoğlu'ndan kentsel dönüşüm eleştirisi: '85 milyar doları birilerinin cebine aktardılar'

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, eski yönetimlerin kentsel dönüşüm projelerinde kamu kaynaklarının özel sektör için kullanıldığını ve 85 milyar dolarlık bir aktarım yapıldığını söyledi.

İmamoğlu'ndan kentsel dönüşüm eleştirisi: '85 milyar doları birilerinin cebine aktardılar'

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, eski yönetimlerin kentsel dönüşüm politikalarını eleştirerek, 85 milyar dolarlık kamu arazisi ve imar değişiklikleriyle "birilerinin cebine" para aktarıldığını kaydetti. 

KAMU KAYNAĞI ÖZEL SEKTÖR TATAFINDAN KULLANILDI 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, eski yönetimlerin kentsel dönüşüm stratejilerini de eleştirdi. İmamoğlu, Zeytinburnu, Bahçelievler, Bağcılar, Esenler ve Gaziosmanpaşa gibi bölgelerde kamu arazileri üzerinde yapılan dönüşüm projelerinin sonucunda büyük miktarda kamu kaynağının özel sektör tarafından kullanıldığını belirtti.

İmamoğlu'nun açıklamalarına göre, eski yönetimlerin kentsel dönüşüm projeleri kapsamında, "kamu arazilerini konut üretimi için veya birilerine ekstra imar vererek" 85 milyar dolarlık bir kaynak transferi gerçekleştirdiği iddia edildi.

Bu durumun, şehirlerin kötü yapı stoklarını dönüştürmek ve halkın yaşam kalitesini artırmak için harcanabilecekken özel çıkarlar için kullanıldığını vurguladı.

BOŞ ALANLARI LÜKS KONUT ÜRETİMİNE DÖNÜŞTÜRDÜLER

İmamoğlu, eski yönetimlerin, "İstanbul’un boş alanlarını lüks konut üretimine dönüştürdüğünü" ve bu şekilde Zeytinburnu, Bahçelievler, Bağcılar, Esenler ve Gaziosmanpaşa'nın sorunlarına çözüm getireceğini söylediklerini ancak bu bölgelerde herhangi bir gelişme sağlanmadığını belirtti.

Ayrıca, İmamoğlu, "Bu şehrin tüm kötü yapı stokunu dönüştürüp güçlendirebilirdik" diyerek, geçmişte yapılan hataların ve ekonomik sıkıntıların kökeninde bu uygulamaların yattığını ifade etti. İmamoğlu, "Biz de yanlış yaparsak acımasız olun. Biz sizin hakkınızı ve hukukunuzu korumak için seçildik" dedi. 

Ekrem İmamoğlu'nun açıklamalarının satır başları şu şekilde: 

“İnsanların evini mi yapacaksınız yoksa çok sevdiğiniz birkaç kişinin cebinin iyileşmesini mi düşüneceksiniz? Meseleyi vatandaş odaklı ele aldığınızda bu işler tıkır tıkır işler ve sorunlar çözülür. İstanbul’un boş buldukları her alanını lüks konut üretmeye çevirdiler kentsel dönüşüm kavramını bizden önce son 15 yılda. TEM otoyolunun kuzeyinde yeni yapılaşmalar gösterdiler dediler ki biz bağcıları esenleri kurtaracağız. Sahilde konutlar yapıldı bunlarla biz Bahçelievler’i Zeytinburnu’nu kurtaracağız dediler. Zeytinburnu, Bahçelievler, Bağcılar, Esenler, Gaziosmanpaşa durduğu yerde duruyor ama oralarda bizim hesabımıza göre kamu alanında arazide konut üreterek ya da birilerinin arazisine ekstra imar vererek birilerinin cebine basit hesapla 85 milyar dolar aktardılar. O 85 milyar dolara bu şehrin bahsettiğimiz bütün kötü yapı stokunu dönüştürür güçlendirir insanlarımızın hayatını teminat altına alırdık. Yazık değil mi? Biz de yanlış yaparsak acımasız olun. Biz sizin hakkınızı hukukunuzu korumak için seçildik öyle değil mi? Geçmişten bugüne yapılan bu hatalarla şehirleri soktukları sıkıntılar yaşamı zorlaştıran koşullar işte bugün yaşadığınız bir kısım ekonomik sıkıntıların da işsizliğin de yoksulluğun da temel sebebini oluşturmaktadır."

ERDOĞAN'A PEŞKEŞ YANITI 

İBB Başkanı İmamoğlu'na, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel başkanı  Erdoğan’ın Bitlis’te Kamu ve Özel Sektör Yatırımları Toplu Açılış Töreni konuşması sırasında “Muhalefetin neyin peşinde koştuğunu sizler de görüyorsunuz. Yıllarca çevre üzerinden bize ders vermeye kalktılar şimdi İstanbul'un en nadide çevre hazinesini para babalarına peşkeş çekiyorlar” şeklindeki sözleri soruldu.  

İmamoğlu ise “Sokağa çıkın, ‘Sayın Cumhurbaşkanı böyle dedi’ deyin, sokaktaki insanların yüzde 90’nı buna inanmaz. Tersini sorun inanırlar” şeklinde cevapladı.

'SEVİYESİ DÜŞÜK LAFLAR'

 

Erdoğan ayrıca Paris 2024 Olimpiyatları'na katılan İmamoğlu ve CHP lideri Özgür Özel'e yönelik olarak, "Meydanlara söz verdikleri halde binlerce belediye işçisini gelir gelmez kapı dışarı ettiler, halkçılık maskesinin arkasından Avrupa başkentlerinde halkın paralarıyla keyif çatan gösteriş müptelası bir elitizm çıktı. Kendi siyasi ikballeri kendi şahsı menfaatleri dışında hiçbir gündemleri yok" ifadelerini kullanmıştı.

İmamoğlu, bu yorumlar için de, “Çok seviyesi düşük laflar. Muhatap almıyorum” dedi.


Haber Kaynağı : 12punto

İlgili Haberler

İBB Ekrem İmamoğlu