Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

İmamoğlu'nun Roma seyahati hakkında 'soru önergesi' verildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi'nde, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 2027 Avrupa Oyunları için düzenlenen imza törenine katılmak üzere Roma'ya yaptığı seyahatte, törene götürülen gazetecilerin masraflarına ilişkin bir soru önergesi verildi.

İmamoğlu'nun Roma seyahati hakkında 'soru önergesi' verildi

İmamoğlu'nun 2027 Avrupa Oyunları için düzenlenen imza törenine katılmak üzere Roma'ya yaptığı seyahatte, törene yanında 45 gazeteci de dahil olmak üzere toplam 73 kişilik götürmesi İBB Meclisi'nde tekrardan gündeme geldi.

AKP'DEN SORU ÖNERGESİ

AKP'li Meclis Üyesi Abdullah Aksu, önergesinde gazetecilerin belirlenmesindeki kıstasları, uçak ve otel harcamalarının maliyetlerini sorguladı. Aksu, söz konusu geziye götürülen 45 gazetecinin Avrupa Oyunları Mutabakat Zaptı hakkında kamuoyuna yeterli bilgi verip vermediğini de sordu.

Önergeyi okuyan Aksu, şunları kaydetti:

"İmzalanacak bir metin için 73 kişinin İBB kaynaklarıyla yurt dışına götürülmesinin siyasi, hukuki, bürokratik ve ahlaki olarak izahı var mıdır? Söz konusu geziye götürülen gazetecilerin belirlenmesinde hangi kıstaslar uygulanmıştır. Götürülen tüm gazeteciler, spor gündemini takip eden gazeteciler midir? Geziye götürülen gazetecilerden bazılarının eşleriyle katıldıkları doğru mudur?

Eğer doğru ise, karı koca yapılan bir Roma gezisinin masraflarının İstanbul halkına ödetilmesi doğru mudur? Resmi bir etkinlik kapsamında Roma gezisine katılan 45 gazeteci, gerek kurum yayın organlarında gerek kişisel internet sayfalarında gerekse de sosyal medya hesaplarında Avrupa Oyunları Mutabakat Zaptı ile alakalı yayınlar yapmış mıdır?

Kamuoyunu doyurucu nitelikte bilgiler aktarmış mıdır? Yoksa bir turist gibi gezi yaparak İstanbulluların parasıyla Roma keyfini mi çıkarmışlardır?"

"45’i gazeteci toplam 73 kişinin katıldığı Roma gezisi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından özel uçak kiralandığı, ilgililerin beyanlarıyla ortaya çıkmıştır." ifadelerini kullanan Aksu, şöyle devam etti:

"İstanbul'dan Roma'ya her gün yaklaşık 15 tarifeli sefer bulunmaktadır. Ortalama bir kişinin gidiş dönüş ücreti 20 bin liradır. 73 kişiyi toplam 1,5 milyon liraya götürebilmek mümkün iken, kiralanan uçağa yaklaşık 4,5 milyon ödendiği doğru mudur? Kiralanan uçağın yolcu kapasitesinin yaklaşık 190 olduğu bilinmektedir. 73 kişilik bir kafilenin, 190 kişilik bir uçakta yolculuk etmesinin izahı nedir?

Kiralanan bu uçağa İstanbulluların parasından kaç lira ödenmiştir? Roma gezisinde tercih edilen ve bölgenin en lüks, en pahalı otellerinden biri olan Parco Dei Principi Grande Hotel'e İstanbulluların parasından kaç lira ödenmiştir? Otel konaklaması sırasında heyetten bazılarının ekstra harcamalarının da İBB tarafından ödendiği iddia edilmektedir. Bu iddia doğru mudur? Doğruysa bu harcamaların tutarı ne kadardır, harcama içeriği nelerdir?"

Aksu, "Roma gezisi sırasında gazeteciler için ayrıca bir akşam yemeği düzenlenmiştir. Gezi programında, akşam yemeği için Roma'nın şaraplarıyla ünlü Molto Ristorante isimli mekanın tercih edildiği görülmektedir. Bu restoranda kaç liralık şarap tüketilmiştir? Söz konusu mekanda İstanbulluların parasından ödenen toplam ücret kaç liradır?" ifadelerini kullandı.

"MASRAFLARI SPONSORLAR KARŞILAMIŞTIR"

CHP'li Meclis Üyesi Seda Türkoğlu ise gazetecilerin masraflarının İBB tarafından değil, sponsorlar tarafından karşılandığını belirterek, böyle bir tartışmanın yanlış olduğunu ifade etti. Türkoğlu, gazetecilerin Türkiye ve İstanbul'un başarısına ortak olmaları için davet edildiğini vurguladı.

Sıklıkla sorulan konulara değinen Türkoğlu, şöyle konuştu:

"Roma gezisine davet ettiğiniz gazetecilerin harcamalarını İBB mi karşıladı? Bu soru ne yazık ki aslında gazetecileri aşağılayan bir bakış açısı. Yani Türkiye'nin başarısını gözlemleyip yazacak gazeteciler, bu masrafları düşünerek gerçeği yazamayacaklar mı?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemelerinin duruşmalarında, tanıklık yapan gazeteciler dahil herkese yol, yiyecek, barınma masrafı sağlanıyor. Bunu alan gazeteci, duruşmada gerçekleri söyleyemez denilebilir mi? Biz gazetecileri, bizim ya da partimizin propagandası için bir yere davet etmedik. Türkiye ve İstanbul'un başarısına ortak olmaları için davet ettik. Bunun altını sıklıkla çizmek istiyorum."

Yanlış bir tartışma konusunun gündeme geldiğini ifade eden Türkoğlu, şunları kaydetti:

"Ben bu konuya doğrudan şu yanıtı da vermek istiyorum. Gazetecilerimizin masraflarını ve uçuşlarını İBB değil, sponsorlar karşılamıştır. Gazetecilerimiz söz konusu etkinliğe Charter uçağıyla gitmiştir. Sponsorların bu masrafları karşılaması da çok doğaldır çünkü nihayetinde konu Türkiye'nin itibarıdır. Türkiye'nin başarısıdır ve pek tabii spor, siyaset üstü bir meseledir. Bunu da unutmamak gerekiyor."

Konuşmaların ardından soru önergesi oy birliğiyle kabul edildi.


Haber Kaynağı : AA

2027 Avrupa Oyunları AKP CHP gazeteciler gündem İBB imza töreni İstanbul Büyükşehir Belediyesi