Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

İstanbul Üniversitesi’nde akademik fişleme

İstanbul Üniversitesi'nde skandallar son bulmuyor. Son dönemde yerleşkelerin kapılarının ziyaretçilere açılması, rektör Bülent Zülfikar'ın kardeşini danışman olarak ataması medyada yer bulmuştu. Rektör Bülent Zülfikar'ın üniversitenin resmi internet sayfasında otel mağduriyeti yaşadığını iddia ettiği bir açıklama yayımlaması da günlerce konuşulmuştu. İstanbul Üniversitesi'nde bu kez de 'fişleme' skandalı açığa çıktı

İstanbul Üniversitesi’nde akademik fişleme

Mustafa BÜYÜKSİPAHİ - 12punto.com.tr

İstanbul Üniversitesi, Rektörlüğe Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar’ın atanmasıyla sıkça tartışılmaya başlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 1 Ağustos 2023’te rektör olarak atanan Zülfikar, ilk iş olarak kardeşini danışman olarak atamıştı.

Rektör Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, daha sonra ailesiyle birlikte bir otelde yaşadığı mağduriyeti, üniversitenin resmi internet sayfasında yayımlanan açıklamayla duyurmuş, tepki çekmişti.

Otel yönetiminin özrünün yeterli bulunmadığı belirtilen açıklamada, "Otelin sahibinden ve Genel Müdürlüğünden kuru bir özürden ziyade misafir memnuniyeti çerçevesinde tedbir almalarını ve bu hatayı rektörümüz nezdinde telafi edecek bir tutum sergilemelerini beklediğimizi duyururuz" denilmişti.

SORU FORMU İLE FİŞLEME 

İstanbul Üniversitesi ve Rektör Zülfikar, son olarak da ‘Duvarsız üniversite’ söylemiyle İstanbul Üniversitesi’nin yerleşkelerinin kapılarını ziyaretçilere açmasıyla gündeme gelmişti.

Son dönemde alınan kararlar ve uygulamalarıyla tartışmaların odağında bulunan İstanbul Üniversitesi’nde şimdi de fişleme skandalı ortaya çıktı.

Üniversite yönetimi, kadro talebinde bulunacak isimlerden, ‘Akademik Yükseltilme Aday Özdeğerlendirme Formu’nu doldurmasını istedi.

‘Akademik Yükseltilme Aday Özdeğerlendirme Formu’nda adaylara en güçlü ve en zayıf yönleri, bilim insanının ilk üç görevi, 'Akademik hayat sizin için nedir?' gibi kişinin görüşlerini öğrenmeye çalışan sorular soruldu.

Üniversite Senatosu’nun 6 Şubat tarihinde oybirliğiyle kabul ettiği formda yazılı olan ve öğretim üyesi adaylarına yöneltilen sorular tepki çekti.

KVKK'YA DA ANAYASA'YA DA AYKIRI

Soruların Kişisel Verileri Koruma Kanunu’na (KVKK) aykırı olduğu, Anayasa'nın 25. maddesinde yer alan “Herkes, düşünce ve kanaat hürriyetine sahiptir. Her ne sebep ve amaçla olursa olsun kimse, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; düşünce ve kanaatleri sebebiyle kınanamaz ve suçlanamaz" maddesine aykırı olduğu, mobbing içerdiği vurgulanıyor.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar’ın imzasıyla dağıtım yerlerine gönderilen formda şu sorular dikkat çekti:

- Akademik hayat sizin için nedir, nasıl tanımlarsınız, sizin için olumlu olumsuz yönleri nelerdir?

- Akademik yaşamınızı genel olarak değerlendirirseniz, ‘en güçlü ve en zayıf’ olduğunuz üçer adet özelliğinizi belirtir misiniz?

- Mevcut akademik performansınız hakkında neler söyleyebilirsiniz? Hedeflerinize ulaşmada kullandığınız yöntemler ve bilimle çalışmalar/projelerde tercih etmeyeceğiniz yöntemler nelerdir?

- İstanbul Üniversitesi’ni dış paydaşlara anlatırken mutlaka kullanacağınız ve asla kullanmayacağınız kelimelerden üçer tanesini yazınız.


Haber Kaynağı : Mustafa Büyüksipahi

İstanbul Üniversitesi Bülent Zülfikar