Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Lisedeki mezuniyet töreni skandalında 12Punto WhatsApp mesajına ulaştı: ‘Giymeden önce kıyafetini göster’

Kocaeli'nin Gebze ilçesindeki Alaettin Kurt Anadolu Lisesi’nde, okul bahçesinde düzenlenen mezuniyet töreninde bazı kız öğrenciler, kıyafet yönetmeliği öne sürülerek okula alınmadı. Veliler ve öğrenciler itiraz etti. Kocaeli Valiliği iddiaları incelemek üzere iki müfettiş görevlendirdi. 12Punto olayı araştırdı. Öğrencilere tören öncesi kıyafetlerini okula getirip göstermesi gerektiği söylenirken okul WhatsApp gruba yazılan duyuruda ise öğretmenlere çağrı yapıldı.

Lisedeki mezuniyet töreni skandalında 12Punto WhatsApp mesajına ulaştı: ‘Giymeden önce kıyafetini göster’

Caner Taşpınar

Kocaeli’nin Gebze ilçesine bağlı Kirazpınar Mahallesi’nde bulunan Alaettin Kurt Anadolu Lisesi’nde öğrenciler için okul yönetimi tarafından bahçede mezuniyet töreni düzenlendi. 

Aslında öğrenciler kendi aralarında para toplayarak mezuniyet balosunu okul dışında bir mekanda yapmak istiyorlardı. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaklaşık 10 gün önce yayınladığı genelge nedeniyle buna izin verilmedi. Bakanlık yaz tatiline iki hafta kala, okullarda düzenlenecek mezuniyet günü etkinlikleriyle ilgili bir genelge yayımlamıştı. Genelgeye göre; mezuniyet etkinlikleri millî, manevi, ahlaki ve kültürel değerlere aykırı olmayacak. Törenlerde şatafata izin verilmeyecek. Etkinlikler için veli izni alınacak. Öğrencilerin gelişim seviyelerine ve pedagojik kriterlere uygun kutlamalar düzenlenecek.

Genelgeyi tüm okullar işletti. Gebze genelinde de mezuniyet töreni yapılan okullarda bir sorun yaşanmadı. Alaettin Kurt Anadolu Lisesi’nde ise okul müdürüyle öğrenciler ve veliler karşı karşıya geldi. 

Tören öncesi, okulun oluşturduğu 'Mezuniyet Komisyonu' tarafından velilere, 'Veli izin onay formu' gönderildi. Formda öğrenciler için şu uyarılar yer aldı: “Yırtık veya delikli kıyafetler ile şeffaf kıyafetler giyemez. Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, kısa pantolon kolsuz gömlek ve tişört giyemez. Siyasi sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamaz.” Veliler de bu formu imzaladı.

OKUL KAPISINA JANDARMA GELDİ

Mezuniyet töreni için okula gelen bazı kız öğrenciler, yönetmeliğe aykırı kıyafetler giydikleri gerekçesiyle törene alınmadı. Öğrencilere kapı kapatılırken, bazı veliler ve öğrenciler, okul yönetimine tepki gösterdi. Veliler ve okul yönetimi arasında tartışma çıktı. Okul müdürü Ahmet Korkmaz da okul kapısına kadar gelip öğrencilerin içeri alınmamasını istedi. Yaşanan gerginlik üzerine yapılan ihbarla okula jandarma ekibi sevk edildi.

Öğrenciler ve velililer sosyal medya üzerinden video paylaşarak yaşananları duyurdu. Bir veli, "Öğrenciler açık olduğu için maalesef içeriye alınmıyor" derken, başka bir veli ise "Benim çocuklarım eşitlik haklarını sonuna kadar kullanabilirler. Ama bir İmam Hatip Okulu ise kılık kıyafet yönetmenliğinde, başörtü değil de açık vesaire ise tabii ki bu şekilde giremezler. Ama normal bir okulda, Fen Lisesi’nde, Anadolu Lisesi’nde çocuklar çok abartıya kaçmayacak şekilde istediklerini giyebilirler. Bu çocukların anne- babası yanındayken, bu şekilde bekletmek ne kadar doğru" dedi. Bir öğrenci ise giydiği kıyafeti göstererek "Bu elbisemden dolayı beni almadılar" dedi.

VALİLİK: İKİ EĞİTİM MÜFETTİŞİ GÖREVLENDİRİLDİ

Kocaeli Valiliği ise mezuniyet töreni tartışmasına ilişkin iki müfettiş görevlendirdi. Valilikten yapılan açıklamada ise “Gebze ilçemizdeki bir okulun mezuniyet töreninde meydana geldiği iddia edilen ve bazı sosyal medya hesapları ile basında yer alan iddia ve haberlerle ilgili  olarak gerekli incelemeleri yapmak üzere Valiliğimizce iki Eğitim Müfettişi görevlendirilmiştir.  Konu tüm yönleriyle incelenmektedir” denildi.

“GİYMEDEN ÖNCE KIYAFETİNİ GÖSTER”

Eğitim İş Kocaeli 2 Nolu Şube Başkanı Bülent Metin, mezuniyet töreni tartışmasının ayrıntılarını 12Punto’ya anlattı. 

Başkan Bülent Metin, “Öğrencilere mezuniyet töreninde giyecekleri kıyafetleri öncesinden göstermeleri istenmiş. Kıyafetine onay çıkan öğrencilerin programa dahil edileceği söylenmiş. İdare ‘giymeden önce kıyaeftini göster’ demiştir. Tören günü de okul yönetimi kendince kıyafet incelemesi yapıp öğrencileri okula almamış ve hem öğrenciler hem de veliler kapıda kalmıştır” dedi.   

Uygulamanın laik Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışmadığının altını çizen Bülent Metin, “Bu tür uygulamalar ülkenin toplumsal barışına hizmet etmez. Yıllardır kadının kıyafeti üzerinden yürütülen anlamsız tartışma ve uygulamalara bir yenisi daha eklenmiş oldu” diye konuştu. 

“ÖĞRETMENLER YÖNETİME DESTEK VERMELİ”

Alaettin Kurt Anadolu Lisesi yönetimi tarafından da bir yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada öğrenci ve veli olmayan kimselerin sosyal medyada yayın yaptığı, bu yayınlarda öğrencilerin okula alınmadığı şeklinde ithamlarda bulunulduğu belirtildi. Okul yönetimi mezuniyet töreninin “sorunsuz” gerçekleştiğini öne sürüp herhangi bir olay yaşanmadığını iddia etti. Üstelik kapıda elbiseleriyle bekleyen öğrencilere rağmen… 

Fakat… 

Okul Yönetimi resmi açıklamada mezuniyet töreni sırasında bir olay yaşanmadığını iddia ederken okulun WhatsApp grubu yazışmasında ise yönetime destek çağrısı yaptı. 

12Punto’nun ulaştığı WhatsApp mesajında, öğretmenlere çağrı yapılarak “Dün akşam bir oldu bittiye getirmeye çalışarak bizi ‘istediğimizi yaparız’a getirmeye çalıştı bazı öğrenci ve veliler. Tüm öğretmen kadrosu olarak okul yöneticilerimizin yanında olduğumuzu gösterme vakti değil midir? Uygulanan psikolojik ve sosyolojik şiddete karşı tüm sendika mensubu arkadaş bir duruş sergilemeli diye düşünüyorum” denildi. 

İşte Alaettin Kurt Anadolu Lisesi yönetiminin WhatsApp mesajı:

“Merhabalar arkadaşlar,

Dün akşamdan beri yerel ve ulusal basında okul yöneticilerimiz linç edilmeye çalışılıyor. Aranızda yanlış bir uygulama olduğunu düşünen var mı bilmiyorum. Okul yöneticilerimiz mezuniyetin hangi şartlarda nasıl olacağına dair en başından beri gerekli olan bilgilendirmeleri yaptılar. Gerek öğretmen, gerek veli, gerek öğrenciler kuralları biliyorlardı ve kendileriyle sözleşme yapıldı. Sözlü ve yazılı taraflar taahhüt ettiler. Dün akşam bir oldu bittiye getirmeye çalışarak bizi “istediğimizi yaparız”a getirmeye çalıştı bazı öğrenci ve veliler. Tüm öğretmen kadrosu olarak okul yöneticilerimizin yanında olduğumuzu gösterme vakti değil midir? Uygulanan psikolojik ve sosyolojik şiddete karşı tüm sendika mensubu arkadaş bir duruş sergilemeli diye düşünüyorum. Mensubu olduğum sendika yöneticilerini aradım, okulumuza geleceklermiş. Desteklerini ifade ettiler.”

OKUL MÜDÜRÜ 12PUNTO’NUN SORULARINI YANITSIZ BIRAKTI

12Punto, Okul Müdürü Ahmet Korkmaz’ı arayarak konuya ilişkin sorular yöneltmek istedi ancak Müdür Korkmaz soruşturma süreci nedeniyle bilgi vermesinin mümkün olmadığını belirtti.


Haber Kaynağı : 12punto

kocaeli mezuniyet