Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Özgür Özel yerel seçim başarısının sırrını açıkladı. '3 kilidi açtık'

CHP Genel Başkanı Özgür Özel katıldığı bir canlı yayında gündeme dair soruları yanıtladı. Özel, yerel seçim başarısından, İYİ Parti'ye, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'la olan görüşmesinden anayasa çalışmalarına kadar pek çok başlıkta açıklamalarda bulundu.

Özgür Özel yerel seçim başarısının sırrını açıkladı. '3 kilidi açtık'

Özel, Armağan Çağlayan'ın sunduğu ve Ekol TV'de yayınlanan Hepsi Bu Hafta Oldu programına katıldı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in konuşmasından satır başları ise şu şekilde:

"HER GÜN TEHDİT, GERGİNLİK"

Stratejik hedefler belirlemedim. Ben ne iş yapıyorsam onu iyi yapmaya çalışırım. Hatta diğer işlerim aksar. Partide belli bir noktaya geldikten sonra da partinin iktidar olması lazım. Ona kilitleniyorsunuz. Gönül isterdi ki cumhuriyetin 100. yılında partimiz iktidar olsun. İnsanlar rahat nefes alsın. Kutuplaşmadan da korksaydım CHP lideri olarak dışarı çıkmamam gerekirdi. Her gün tehdit, gerginlik...

"AİLEMİN VE BENİM TRAVMAM OLDU"

Dünyanın hiçbir yerinde parti lideri seçimle değişmedi. Var gücümüzle Cumhurbaşkanlığı seçimi için çalıştık ama olmadı. Arkadaşlarım, ailemin ve benim travmam oldu. Sokakta gençlerin feri de söndü, heyecanı gitti. "CHP'nin iktidarını görmezsem gözüm arkada gider" diyen bir kitle de var. 50 yıldır ıstırap çeken insanlar var.

"İNSANLAR FATURA KESECEK YER ARIYORDU"

İnanılmaz duygusal travma vardı. Adım atmak gerekiyordu. Bu duygumla hareket ettim. Bunu en erken dile getiren de Ekrem İmamoğlu'ydu. Partide değişim olması gerektiği konusunda konuştuk. İnsanlara "Ders aldık, değiştik, gençleştik ve lütfen umudunuzu kesmeyin" dememiz gerekirdi. Dünyadaki popülist liderler insanların sandığa küsmesinden yararlanır. Burada da o yaşanıyordu. İnsanlar fatura kesecek yer arıyordu.

Biz sahadaki duyguyu doğru okuyan tek parti olduk. Biz genç, seçmene hesap sormayan, sorumluluğu üstlenen, fazla kadın adaylı tek parti olduk. Seçmen değişmeyen herkesi AK Parti MHP ve İYİ Parti dahil herkesi cezalandırdı.

Siyaset nedir diye sorulduğunda, sokağın sesini duyma sanatı olarak tanımlarım. Sokaktan, evden duyguyu almıyorsan sen standart siyasetçilik oynuyorsundur. Biz koca bir ekip olarak değişimciydik. Herkes risk aldı. Olmayacak şeyi oldurdular.

"EŞİM BENİ GÖRÜNCE ÜRKTÜ"

(Genel Başkanlık adaylığı hakkında) Manisa'daydım. Okuma ışığında 3 saat kadar düşündüm. Tepeden havuza atlamak bende 3 saat sürdü. Eşim beni görünce ürktü. Kararımı verdim. İsmail Saymaz'a röportaj verdim. Bilmesi gereken arkadaşlarıma bilgi verdim. Siyasetçi arkadaşlarıma bilgi verirken birisi "Boş havuza balıklama atlıyorsun" dedi. Ben de "Hesap ettim, atlayana kadar dolacak" dedim. Eşim de 31 Mart'tan sonra mutlu oldu. Düşünsenize 11 yıldır oduncu oduna gidiyor ve eli boş dönüyor.

"MYK İLE KARAR VERİYORUZ"

(Cumhurbaşkanı ile görüşme) Orada iki grup var. Türkiye'nin geçmiş pratiklerine bakıyorlar. "Adalet ve Kalkınma Partisi ne zaman zora düşse birisi ile ayağa kalkıyor ve biz buna yardım eden olmayalım" diyen grup var.

Ben bunu haklı buluyor ve saygı duyuyorum. Biz MYK ile karar veriyoruz. Kolayca aldatılabilecek ve paldır küldür karar verilen bir parti değiliz. Endişeler haklı ve dikkat etmek lazım.

Bir de bu kutuplaşma ortamından beslenenler var. Normal siyasi düzlemde kendisine yer olmadığını düşünenler var. "Bunca yıl bize bunu yapanlarla el mi sıkışılır?" diyenlere de lafım yok. Ama tuzu kuru olup da kutuplaşmadan beslenenlerin temizlenmesi lazım.

"BAYRAMDAN SONRA GÖRÜŞECEĞİZ"

Biz 10 bin TL ile geçinen emekli, asgari ücretli, çay ve buğday üreticileri ve borçlarını ödeyemeyen dünya kadar insan var. Sayın Erdoğan'a anlattım. Vergilerin yüzde 68'i dolaylı verdi.

Fabrikatör ile işçisi aynı vergiyi ödüyor. Yüzde 21 ise gelir vergisi yani maaş alanlardan. Yalnızca geri kalan yüzde 11'i sanayicilerin, gemi sahiplerinin ödediği vergi. Tam tersi olması lazım. Vergi reformu için Erdoğan, Şimşek ile görüşmemizi istedi.

Şimşek şu an rasyonel değil. Zenginlere rasyonel, fakirlere alabildiğine irrasyonel. Şimşek ile bayramdan sonra görüşeceğiz. Bizim IMF politikalarına destek verme durumumuz söz konusu olamaz. Kayıt dışı ekonomiyi ekonomiye katmak ve zenginden daha fazla vergi alınmasını istiyoruz.

"İKTİDARA ORTAK OLDUK"

Ben AK Parti'nin 22 yıllık yükünü üstlenecek bir işin içine girmem. Devlet Bey kenara çekilemez. Hep birlikte muhalefete gidecekler. Biz 31 Mart seçimlerinde iktidara ortak olduk. Merkezi yönetim ve mahalli idareler olarak anayasa iktidarı ikiye böler.

Mahalli idarelerde toplam yüzde 87 CHP'nin idaresinde. Bugüne kadar olan her şeyden Cumhur İttifakı sorumludur. Biz partilerle ittifak yapmadık.

Biz milletle ittifak yaptık. Devlet Bey eğer Cumhur İttifakı'ndan ayrılacaksa Türkiye ittifakına gelebilir, sorun yok. Devlet Bey de milli takım gol atınca sevinecekse gelsin.

"BELEDİYELERİMİZDE AKRABA ATAMASI YOK"

Balıkesir'de böyle bir durum olunca aradım ve başkanın ağabeyinin gönüllü olmasını söyledim. Kırşehir'deki soyadı benzerliği idi. Esenyurt'taki mesele için de aradım ve 2 saatte hallettik. CHP, kir gösteriyor. AK Parti yıllardır kir kaldırıyor. Her belediyede yüzlerce atamaları var. CHP'nin haklı şekilde eleştirilen atamaları da hemen görülüyor. Hepsine karşıyım ve hemen sonlandırdım.

'GEZİ'YE DAİR AÇIKLAMALAR

Gezi meselesi 3 alana ayrılıyor. AİHM uyarsanız Kavala'yı, AYM kararlarına uyarsanız da Can Atalay'ı bırakmanız lazım. MHP, "AYM kapatılsın" diyor, Erdoğan "Gezi kişisel meselem" diyor. Biz ise sadece AİHM ve AYM kararlarına uyulması gerektiğini söylüyorsunuz. Biz "Affedin" gibi bir talepte bulunmadık.

AHMET NECDET SEZER'DEN FİKİR ALDIM

(Erdoğan-Özel görüşmesi) Bazı görüşmeler baş başa yapılıyor. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde spekülasyonlar oldu bu konuda. Partim ve ailem adına tereddüt ettim ve bunun olmaması için yöntem arıyordum. Kimsenin sırtına yük yüklensin istemedim. Ahmet Necdet Sezer'e gittim ve bunu sordum. 

Görüşme düzeni olarak büyükelçi görevlendirmemi söyledi. "Akışı planlarlar" dedi ve buna uyduk. Ben de büyükelçi emeklisi ve tarafsızlığından şüphe duyulmayacak Namık Tan ve özel kalemimiz ile gittim.

Namık Bey bu görüşme ile ilgili notları deşifre etti. Ben de partide arşivledim ve genel sekreterimiz Selin Hanım'a da verdik ve arşivledik. Notları hepimiz okuduk. Şu anda partinin resmi arşivinde ve genel başkanlık sekreterliğindeki kasada bulunuyor.

GÖRÜŞMEDE 18 YILLIK KRAVATINI MI TAKTI?

Yok o trol uydurması. 18 yıl önceki görüşmede zaten Deniz Bey vardı, ben yoktum ki. Manisa'da Eczacı Odası Başkanı idim. Görüşmenin ucu açıktı. Ama 1 buçuk saat civarı sürüyor. Makul bir uzunlukta olması lazım.

"YİNE GÖRÜŞÜRÜM"

Hangi taraftan olursam olayım Anıtkabir'de birbirine selam vermeden geçilirse utanç duyarım. Hiç olmazsa 23 Nisan'da, Anıtkabir'deki törenlerde el sıkışılmalı. Centilmenlik bunu gerektirir. Bunu yapmak bana düşerdi ve yaptım.

Bazı konularda karşılık aldık. Yeniden görüşmem gerekirse yine görüşürüm.

ANAYASA ÇALIŞMALARI HAKKINDA KONUŞTU

İçerikle ilgili kesinlikle bilgi verilmiyor. Usul çalışalım dediler. "Benim partime 17 milyon 499 bin kişi oy verdi. Oturmamız kolay değil" dedim. Ortada uyulması gereken bir anayasa var. Buna uyulmazsa devlet ortadan kalkar. Anayasadan rahatsız olduğum çok madde var. Ama ilkeler ayrılığını değil birliğini isteyen bir parti ile bu nasıl olacak?

YEREL SEÇİM BAŞARISI NASIL GELDİ?

3 kilidi açtık. Öncelikle genç ve kadın adayları gösterdik. 31 adayımızdan 29'u geçtik. İlk kilidi gençler açtı. İkinci kilidi ise kadınlar açtı. Birçok yerde kadın adaylarımız kazandı. Üçüncü kilit ise bilimdi. Atatürk'ün bilime verdiği önemi baz aldık. CHP'nin başarıya ulaşma kampanyası uzun bir süreçti. 350 bin anket yaptık ve 255 bin anketle de adayları takip ettik. Profil ölçme çalışmaları yaptık. Doğru analizler yaptık.

BİDON KAFA ÇIKIŞI

Özel, eleştirilerde bulunanlardan birinin geçmiş yıllarda seçmene "bidon kafalı" dediğini belirterek "İyi ki onunla aramda böyle bir açı var. O, oy alamayınca hata bizde nerede demek yerine oy vermeyen seçmene bidon kafa diyen zihniyet. Zaten bu partinin 47 yıldır ilk kez birinci parti olmasının sebebi, bu zihniyetten yaşadığımız kopuş." ifadelerini kullandı.

Seçmene kafa tutan yaklaşımı reddettiğini kaydeden Özel, "Arkadaş seçmene sövüyor falan. Hiç duymadığı şeyler gibi olmuş gibi anlatıyor, sonra attığı iftira viral oluyor, her tarafta dolaşıyor sonra en yakının bile ona inanıyor falan. Bunlar kutuplaşma olmazsa yaşayamazlar, beslenemezler, geçinemezler. İki taraf birbiriyle sürekli çatışma halinde olsun biz de bu tarafa mermi satalım falan. Savaş ekonomisinden beslenenler. Boşuna endişeleniyorlar. Zaten bu içine girdiğimiz süreç ne bütün sorunları çözer, ne bütün tartışmaları bitirir ne biz gidip AK Parti ile koalisyon oluruz." şeklinde konuştu.

"İYİ PARTİNİN SEÇMENİ DE BİZE OY VERDİ"

31 Mart'a kadar CHP dışında hiçbir parti değişmedi. Takiplerimizi çok iyi yaptık. Bizim dışımızda hepsi hezimete uğradı. Tek başına seçime girmeyi vatandaş "CHP'ye hırslandıkları için böyle karar aldılar" şeklinde okudu. Dolayısıyla İYİ Parti'nin seçmeni de bize oy verdi. İYİ Parti, CHP'ye karşı sert kampanya yürüttü. İnsanımız dün methettiğini bugün söveni kabul etmiyor. Ben Müsavat Bey'in başarılı olmasını isterim. Eski dosttan düşman olmaz anlayışıyla hareket ederim.

ERDOĞAN-AKŞENER GÖRÜŞMESİNE NASIL BAKIYOR?

Muhakkak bu görüşme kurumsal değildir, yoksa genel başkan ya da görevlendirdiği kişi temsil ederdi. Normalleştirme dediğimiz mevzu bunu da kapsar. Bir siyasi partinin önceki genel başkanı Cumhurbaşkanı ile görüşebilir. Atılacak bu adımlarda genel başkanına bilgi verilmesi uygun olur.

Ben Erdoğan ile görüşmem öncesinde önceki genel başkanları tek tek arayıp bilgilendirdim. Daha sonra da görüşmeye ilişkin kısa bilgilendirme yaptım.

Böyle yapılırsa sorun olmaz. İYİ Parti'de de ilk kez önceki genel başkan var. Diyalog kanallarının açık olması lazım. Görüşme gayet normal.

KEMAL KILIÇDAROĞLU'NUN TWEETLERİ

Kemal Bey, CHP'nin kurumsal kimliğine sahip çıkan önemli tweetler attı. Kendisi şu an önceki genel başkan konforuna sahip. Kendisinin de belirttiği gibi daha rahat düşünüp bir bakış açısı sunuyor. Bu bizim için zenginliktir, bulunmaz nimettir.

SİYASET AİLE HAYATINI NASIL ETKİLİYOR?

Evden ayrılıp ilk defa Ankara'ya gittiğimde kızım İpek 6 yaşındaydı. 13 yaşındayken milletvekili olduğumu söylememişti bir toplantıda. Şimdi daha çok alıştı. Ama benim ailem mitinglerde protokolde durmaz. Şimdi daha çok ısındı. Partiye 18 yaşında üye oldu. Siyasete aşırı meraklı değil. Memleketim Manisa'dan hiç kopmadım. Eşimin eczanesini de Ankara'ya taşımadık. Oradan kopmak istemiyorum.

CHP İKTİDAR OLAMAZSA GENEL BAŞKANLIĞI BIRAKACAĞIM

İlk defa buradan söylüyorum, eğer CHP birinci parti olmazsa yani iktidar olamazsak genel başkanlığı bırakacağım.


Haber Kaynağı : 12punto

AK Parti Can Atalay CHP Genel Başkanı Özgür Özel Cumhurbaşkanı Cumhur İttifakı İYİ Parti Kemal Kılıçdaroğlu