Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8412
Dolar
Arrow
33,9580
İngiliz Sterlini
Arrow
44,8874
Altın
Arrow
2747,0000
BIST
Arrow
9.771

SHP’nin yeniden kurulmasına 12Punto farkıyla kritik yorumlar

Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) 28 Haziran’da kuruldu ve siyaset sahnesinde yeni bir tartışma başladı. Usta Gazeteci Tuncay Mollaveisoğlu ve siyaset bilimciler SHP’nin kurulmasını değerlendirdi. Kritik soru, yeni kurulan parti kimin işine yaracak?

SHP’nin yeniden kurulmasına 12Punto farkıyla kritik yorumlar

Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) 28 Haziran 2024’te resmi olarak kuruldu. SHP, Yargıtay başsavcılığının “faal siyasi partiler” listesinde yer aldı. SHP’nin merkezi ise Ankara’da Kızılay Karanfil Sokak… SHP, 1995 yılında CHP ile birleşme kararı doğrultusunda kapanmıştı. 

SHP’nin siyaset sahnesine girişiyle yeni bir tartışma başladı. Usta Gazeteci Tuncay Mollaveisoğlu ve siyaset bilimciler SHP’nin kurulmasını değerlendirdi. Kritik soru, yeni kurulan parti kimin işine yaracak?

Usta gazeteci Tuncay Mollaveisoğlu, 12Punto okurlarına özel değerlendirmesinde “Soyadı benzerlikleriyle eş dost akraba toplama bir ekip görüntüsünde olan, aralarında bildik bir isim bulamadığımız kurucu kadrosuyla SHP'nin yeniden kurulduğu haberi gündemin üst sıralarına oturdu. Bir acayip gizemli hal... Parti mi kuruluyor, sürpriz parti organizasyonu mu yapılıyor belli değil. Daha ilk adımda ciddiyetten uzak” ifadelerini kullandı. 

“SOLDA YENİ BİR PARTİ KURULMASI KİMİN İŞİNE YARAR?”

“Bu aşamada söylenecek çok şey yok ama sorulacak iki temel soru var...” diyen Mollaveisoğlu şunları söyledi: 

“CHP 46 yıl sonra ilk kez bir seçimden birinci parti olarak çıkmış, AKP'yi Türkiye genelinde yenilgiye uğratmış ve şu anda genel seçim anketlerinde birinciliği koruyorken, solda yeni bir parti kurulması kimin işine yarar?

Siyasi etik gereği ‘SHP yeniden kuruluyor’ diyebilmek için SHP geleneğinden gelen, geçmiş kadrodaki isimlerin kurucular arasında yer alması gerekmez mi? 

Kurucu listedeki isimler örtü olarak kullanılmış gibi görünüyor. Yani arka planda ve sonrasına yönelik asıl isimler şimdilik ortada yok… 

Unutturulmak istenen bir gerçek var. 

Yerel seçimlerde AKP ilk kez ikinci parti oldu… ilk kez yenildi…

CHP’nin büyük başarısına rağmen parti içi muhalefet tamamı olmasa bir bir kısmı bu zaferin üzerine gölge düşürmeye, küçültmeye çalışıyor… SHP böyle bir çabanın sonucu ise şimdiden ölü doğmuş demektir…

Öte yandan yeni siyaset alanı açma girişimi ise, CHP’nin iktidar yolundaki yürüyüşünün gölgesinde kalır… hizip merkezine dönüşme ihtimali de düşündürücü…”

“AK PARTİ’YE YAPACAKLARI EN BÜYÜK İYİLİK OLUR”

BUPAR Araştırma Başkanı Erdal Akaltun ise “SHP’nin  kurulmasının Türk siyasetine gelecekte nasıl bir etki edeceğini SHP kurucularının amacına ve tavrına göre ikiye ayırabiliriz” diyerek değerlendirmesini şöyle yaptı: 

“Birincisi eğer bu partiyi kuranlar CHP seçmen tabanını hedefleyip oradan bir miktar oy devşirerek siyasal çıkar elde etmeyi düşünürler ise Türk sol siyaseti için büyük bir dezavantaja sebebiyet verir. Bu sürecin çıktısı siyasal çözümsüzlük sürecine giren Ak Parti’ye can suyu vermek anlamına gelir. İkincisi bu partiyi kuranlar CHP’nin alamadığı sol sosyal demokrat sosyalist ve benzeri kitlelerin oyunu almayı hedeflerler ve seçim sürecinde CHP ile ittifak yaparak blok olarak hareket ederlerse bu Ak Parti’nin bir sonraki seçimde çok büyük kayıplarla karşılaşması sonucunu doğurabilir.

İngiltere örneğinde olduğu gibi eğer sol partiler kendi seçmen tabanını konsolide ederek maksimum oyu almayı hedefler ve seçime ortak bir blok olarak girerlerse sol ve sosyal demokrat oyların tamamı siyasal sistem içerisinde Ak Parti iktidarına karşı büyük bir anlam taşır.

Bu sebepten dolayı SHP’nin kurulması teorik olarak doğru bir karardır. Ancak bunu kuranlar CHP içerisinde kaybettikleri makam mevki mali olanaklar saygınlık veya feodal ilişkilerini feodal menfaatlerini elde etmek için kurmuşlarsa bu Ak Parti’ye yapacakları en büyük iyilik olur.”

Usta Gazeteci İdris Akyüz de “SHP'yi 14 yıl sonra yeniden açanlar, hangi tarlanın ayrık otlarıdır bilinmez. Bütünüyle CHP'nin altını oyma kumpası ya da operasyonu gibi gözüküyor. Ama tutmaz” yorumunu yaptı.


Haber Kaynağı : 12punto

İlgili Haberler

AKP AK Parti CHP iktidar SHP Sosyal Demokrat Halkçı Parti siyasi partiler Tuncay Mollaveisoğlu