Biberiye nedir, faydaları neler?
Biberiye, iğneye benzer dar yapraklara sahip yeşil bir çalı türüdür. Geleneksel bir baharat olan biberiye bitkisinin insan sağlığına birçok faydası bulunuyor. Peki, biberiye nasıl tüketilir? İşte bilinmesi gerekenler...
Akdeniz bölgesine özgü olan biberiye Avrupa, Asya ve Amerika'da yüzyıllar boyunca birçok hastalığı tedavi etmek için kullanıldı.
Baharat olarak çok yaygın kullanılan biberiyenin yağı ve çayı da şifa amacıyla tüketiliyor.
Vitamin ve mineral açısından zengin olan biberiye bitkisinin hafızayı güçlendirici etkisi nedeniyle alzheimer ve demans hastalığına karşı koruyucu olarak kullanılması öneriliyor.
ET VE TAVUĞA LEZZET KATIYOR
İtalyan, Yunan ve Türk mutfağının önemli bir baharat olarak bilinen biberiye bitkisi özellikle marinasyon işleminde sıkça tercih ediliyor. Et, tavuk ve patates gibi gıdalara lezzet katıyor.
Yüksek miktarda A vitamini ve C vitamini yanında B6 vitamini, B1 vitamini ve B9 vitamini içeriyor.
Magnezyum, kalsiyum, bakır, manganez ve demir minerallerini de içeriğinde barındıran bitkinin insan sağlına bilinen birçok faydası bulunuyor.
BİBERİYE FAYDALARI
- İltihap giderici özelliğiyle sindirimi hızlandırıyor ve kolaylaştırıyor.
- Kas spazmI ve ağrı giderici özelliğiyle biliniyor.
- Kalp sağlığını koruyor.
- Sinir fonksiyonlarının iyileşmesine yardımcı oluyor. Özellikle ataksi, bunama, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların önlenmesinde kullanılıyor.
- Kilo verme ile ilgili etkili sonuçlar veriyor.
- Suyun vücuttan atılım hızını artırarak, idrar söktürüyor.
- Biberiyede bulunan karnosol, rosmarinik, betülinik ve karnosik-asit kansere karşı koruyucudur. Bitkinin özleri cilt kanseri, lösemi, meme ve karaciğer kanseri, prostat, mesane, yumurtalık, kolon, akciğer, ve pankreas kanserlerine karşı etkili sonuçlar veriyor.
BİBERİYE NASIL TÜKETİLİR?
- Taze biberiye, et marinasyonunda kullanıldığında yemeğe nefis bir aroma kazandırmakla birlikte, bol yeşillikli salatalarda da aynı etkiyi gösteriyor.
- Bununla birlikte birkaç dal taze biberiyeden yapılan biberiye çayı, lezzetli ve faydalı bir sıcak içecek alternatifi oluyor.
- Bunun gibi yine kuru biberiye de çorbalara ve yemeklere tat verici olarak eklenebiliyor.
- Ayrıca bitki, zeytin ve zeytinyağıyla da oldukça uyumlu bir lezzet yakalıyor.
Haber Kaynağı : 12punto
İlgili Haberler
Çok Okunanlar
Türkiye'nin en zeki şehirleri açıklandı
Di-En Araştırma'nın İstanbul anketinde görülmemiş fark!
'Gözünün üstünde kaşın var' gibi bir dava!..
Bir bebek Norveç’te 340 bin dolar servetle, Türkiye’de 3900 dolar borçla doğuyor
Beşiktaş Kabataş'taki metro inşaatında çökme meydana geldi
Papa 14.Leo ziyareti, kalpgâh, kenar kuşak jeopolitiği ve dinler
Şimdi de refakat eden kişi hastaneye kaldırıldı!
Avrupa aydınlanmasını ve ilerlemesini başlatan hareket; Türk Yürüyüşü...
CHP'li Günaydın'dan 'sahte diplomalı milletvekilleri' iddiasına açıklama
Şule Çet cinayetinde hapis cezası alan Berk Akand tahliye olmuş