Hellim peyniri nedir, nereye ait?
Hellim peyniri, Kıbrıs’a özgü bir peynirdir ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti mutfağında sıkça kullanılır.

Hellim peyniri, koyun, keçi ve inek sütü karışımından yapılır ve tuzlu bir tadı vardır. Bu peyniri, kızartılarak veya ızgaralanarak tüketilir.
Peynirin özelliği, yüksek erime noktasına sahip olmasıdır. Bu nedenle, kızartıldığında dışı çıtır, içi erimiş bir kıvama sahip olur.
Hellim peyniri, salatalarda, sandviçlerde, mezelerde veya sade olarak tüketilebilir. Ayrıca, Kıbrıs mutfağındaki birçok yemeğin yapımında da kullanılır.
TARİH ÖNCESİ DÖNEMLERDEN BERİ YAPILIYOR
Hellim peynirinin kökeni tam olarak bilinmemekle birlikte, Kıbrıs’ın Orta Doğu ve Akdeniz mutfağı arasındaki konumu nedeniyle bu bölgede tarih öncesi dönemlerden beri yapıldığı düşünülüyor.
Eski Kıbrıs dönemlerinde, hayvancılık ve peynir yapımı adanın ekonomik faaliyetlerinden biriydi.
Hellim peyniri, Kıbrıs mutfağındaki birçok yemeğin yapımında kullanılan bir malzemedir.
Ayrıca, son yıllarda dünya çapında popülerlik kazanmış ve birçok restoranda kullanılan bir malzeme haline gelmiştir.
Haber Kaynağı : 12punto
İlgili Haberler
Çok Okunanlar

Dikkat çeken Fahrettin Altun iddiası... AKP içindeki bir isme komplo mu kurdu?

'Kürtlerin silah bırakması mümkün değil'

ORC’nin son anketinde CHP’de düşüş, AKP’de artış!

Sevgilisi tarafından öldürülen hemşirelik öğrencisi Esra'nın ikiz kardeşi

İktidarın 'Baş Müzakerecisi' kim olacak?!

Taciz kayıt altında! AKP’li başkan tutuklanmadı…

Tarih verildi! Kabinede sürpriz değişiklikler geliyor

Ümit Özdağ'dan 15 Temmuz ile ilgili çarpıcı iddia

CHP Manavgat İlçe Başkanı Başar'ın 13 yaşındaki oğlu hayatını kaybetti

Resmî Gazete / 7-13 Temmuz 2025
