Kaymak çeşitleri
Kaymak, sütün yağını yoğunlaştırarak elde edilen bir krema ürünüdür. Sütü hafif ateşte çalkalayarak veya belli bir soğuklukta bırakarak elde edilen koyu ve yağlı özdür. Kaymak çeşitleri nelerdir? Detaylar haberimizde...
Türkiye, hayvancılık sektörünün gelişmiş olması sebebiyle süt ürünleri konusunda da büyük bir çeşitliliğe sahiptir.
Lezzetli bir süt ürünü olan kaymak da Türk mutfağının sevilen kremalarından biridir.
YÖRELERE GÖRE KAYMAK ÇEŞİTLERİ
Afyon Kaymağı: Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Bolu Manda Kaymağı: Bolu ilinde yetiştirilen mandalardan elde edilen manda sütünün bölgeye özgü üretim metodu ile yağının yoğunlaştırılmasıyla üretilen bir süt ürünüdür.
Topraklarının büyük bir bölümü ormanlarla kaplı olan Bolu'nun yüzey şekillerinde dağlar, platolar ve ovalar önemli yer tutar. Bolu ili yağış zenginliği ve yeryüzü şekillerinde eğimin fazlalığı nedeniyle irili ufaklı göller ve sulak alanlar açısından zengindir. Manda, suyu ve sulak alanları seven bir hayvandır. Bu açıdan Bolu ili; iklimi ve yeryüzü şekilleri ile manda yetiştiriciliği açısından verimli alanlara sahiptir.
Bolu’da mandalar, kış döneminde az miktarlarda suni yem, yılın geri kalanında genellikle pamuk küspesi, ot, saman, yulaf, mısır kırmaları, buğday kepeği ve yağlı tohum küspeleri ile beslenir. Beslenme şekli doğrudan manda sütü bileşimini olumlu olarak etkiler.
İspir Kaymağı: İspir’deki tarihsel geçmişi konusunda erişilen en eski kaynak, 1642 tarihli Avarız Defteridir. Osmanlı tarih yazarlarından Kâtip Çelebi, İspir’de üretilen kaymağın küçük fıçılara bir kat kaymak bir kat bal konularak basıldığından, böylelikle lezzetli bir ürün elde edilirken bozulmasının da engellendiğinden bahsetmektedir.
İspir Kaymağı; İspir’de yetişen ineklerin sütünden elde edilen, gözenekli süngerimsi yapıda ve bal peteği görünümünde, dış kısmı sarımsı beyaz renkte, orta sertlikte ve kuru nitelikteki kaymaktır. İspir Kaymağı üretiminde sütü kullanılan inekler, yaz aylarında İspir’deki doğal otlaklarda kış aylarında ise bu otlaklardan elde edilerek kurutulan otlarla beslenir. Bu sayede tüm yıl boyunca İspir Kaymağı üretiminin yapılması mümkün olur.
Kaymaklı Kuru Kaymağı: İnek sütü kullanılarak üretilir. Kaymaklı Kuru Kaymağı 21.04.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Başyayla Karın Kaymağı: karın olarak da adlandırılan işkembeye kaymağın basılmasıyla üretilmektedir. Başyayla Karın Kaymağı 07.02.2023 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Balıkesir Manda Kaymağı: 28.07.2023 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar
Bora Kaplan dosyası ve Adalet Bakan Yardımcısının aradığı fotoğraf!..
Atatürk’ün kim olduğunu sana da öğretiriz Google!
Roma gezisi, davetli gazetecilik ve Murat Ongun’un yanıtı
İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri acil iniş yapmıştı
Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında yeni gelişme
Bora Kaplan soruşturmasında ilk tanık Erkan Doğan'dan çarpıcı iddia
Dursun Özbek'ten maç sonrası Ali Koç'a: 'Yüreğin yetiyorsa gel'
Galatasaray Başkan Adayı Süheyl Batum'dan Ali Koç'a: 'Sen kimsin ya?'
İrfan Can Kahveci'den Icardi'ye olay gönderme!
Eşi ve 5 çocuğunun öldüğü otomobili 'gelin arabası' yapmıştı... Müebbet!